Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Sırbistan ve Romanya’nın katıldığı, Avrupa Birliği tarafından desteklenen İklim Odaklı Tarımsal Mesleki Eğitim projesi Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle başladı.
Programa; Yalova Valisi Muammer Erol, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Mustafa Öztürk ve proje ortağı ülkelerin temsilcileri katıldı.
‘141 bin Euroluk proje 30 ayda tamamlanacak’..
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşması yapan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Mustafa Öztürk, “Projemiz, Erasmus Plus Mesleki Eğitimde İşbirliği faaliyeti kapsamında Ulusal Ajans’a sunulan 125 proje arasından, 21 proje arasına girmeyi başarmıştır. Projemize Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi de ortağımızdır. Ayrıca 5 ülke de projede yer almaktadır. Proje ile ziraat mühendisleri, tarım danışmanları ve tarım alanında yükseköğretim gören öğrencileri iklim değişikliği konusunda bilgilendirmek istiyoruz. Yine tarıma odaklanan eğitim modülleri geliştireceğiz. 141 bin Euroluk bu proje 30 ayda tamamlanacak” dedi.
‘21 proje arasına girdi’..
Proje Koordinatörü Dr. Erdinç Uysal da bir konuşma yaptı. Uysal konuşmasında, “Proje, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Erasmus+ Programı Mesleki Eğitimde İşbirliği Ortaklıkları (KA220-VET) faaliyeti kapsamında Ulusal Ajans’a sunulmuş ve hibe almaya hak kazanmış 21 proje arasına girmiştir. Erasmus+ Programı kapsamında, IPA 3 Çerçeve Anlaşması altında tamamı Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olan bir projedir. Günümüzde iklim değişikliği ve küresel ısınma tüm dünyanın en önemli sorunlarından bir tanesidir. İklim, tarımsal üretimin en önemli belirleyicisidir. Tarımsal üretim bir taraftan iklim değişikliğine neden olurken diğer taraftan iklim değişikliğinden önemli ölçüde etkilenir. Tarım uzmanları, iklim değişikliği karşısında tarımın uzun vadeli uygulanabilirliği için kritik öneme sahiptir. Tarım üreticilerine rehberlik ve danışmanlık yapan tarım profesyonelleri ile sektöre mezun olarak girecek tarım öğrencilerinin eğitimine ve bilgilendirilmelerine yönelik bilgiler sunmak bu projenin temel amacıdır” ifadelerini kullandı.