Yalova Valiliği, İl Özel İdaresi ve Yalova Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Geçmişten Günümüze Yalova’ isimli panel, Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümünde gerçekleştirildi.
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümü dolayısıyla Yalova Valiliği, İl Özel İdaresi ve Yalova Üniversitesi’nin işbirliğinde ‘Geçmişten Günümüze Yalova’ isimli bir panel düzenlendi. İl Özel İdaresi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü yapan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, panel öncesinde salondakilere hitap etti.
‘Hürriyet meşalesi Yalova’yı aydınlattı’
Soygüzel, “Yaklaşık 30 yıllık bir iliz. Yalova’nın milli mücadeledeki yerini ve önemini bu ve benzeri etkinliklerle ön plana çıkarmaya çalışacağız. 1921’deki Yunan işgali sırasında Rum ve Ermeni çeteleri tarafından Yalova’mızda ciddi katliamlar yapılmıştı. Neredeyse Yalova’daki Müslüman köylerinin tamamının yakıldığını biliyoruz. Tarihi kayıtlarda 9 bini aşan bir sayıda Yalova’da atalarımızın katledildiğini tarihi kayıtlardan görüyoruz. Bu vesile ile hepsini rahmetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, milletimiz büyük bir hürriyet meşalesi yaktı. Bu hürriyet meşalesi çok şükür 19 Temmuz 1921’de Yalova’yı da aydınlattı. Yalova’mız bağımsızlığına, kurtuluşuna kavuşmuş oldu. Bu vesile ile Yalova’mızın kurtuluşuna sebep olan Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere Yalova’mızın kurtuluş mücadelesine yön veren tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranlarımızla anıyorum” dedi.
Panelistler Yalova’yı anlattı
Soygüzel konuşmasının ardından panelistler yerini aldı. Panelistler arasında Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan, Mimar Sinan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Seçkin, Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Gündüz ve Yalova Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Cihan Yalvar yer aldı. Her bir panelist, Yalova ve çevresine dair farklı tarihi ve arkeolojik perspektifler sunarak katılımcılara bilgi aktardı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan’ın sunumuyla başlayan panelde, “Milli Mücadele ve Cumhuriyet Yıllarında Yalova ve Çevresi” konusu ele alındı. Arslan, bölgenin milli mücadele dönemindeki rolüne ve Cumhuriyet sonrası değişimlerine ışık tuttu. Mimar Sinan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Seçkin ise Yalova/Altınova’da gerçekleştirilen “Çobankale Kazısı Çalışmaları ve Yalova Arkeolojisi” üzerine detaylı bir sunum yaptı. Kazı çalışmalarının bölgenin arkeolojik zenginliklerine katkı sağladığını vurgulayan Seçkin, bu çalışmaların önemini dinleyicilere aktardı. Panelin bir diğer konuşmacısı Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Gündüz ise “Yalova/Altınova’da Sürdürülen Su Altı Arkeolojisi Çalışmaları”nı anlattı. Gündüz, bölgenin su altı zenginliklerini keşfetme ve koruma çalışmalarının detaylarını paylaşarak, katılımcıların ilgisini çekti. Son olarak Yalova Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Cihan Yalvar, “Bizans’tan Erken Osmanlılara Yalova ve Çevresi” konusunu ele alarak bölgenin geçmişten günümüze olan kültürel ve tarihî süreçlerini değerlendirdi. Panel, katılımcıların aktif katılımıyla zenginleşen soru-cevap bölümüyle sona erdi. Panele; Vali Yardımcısı Bahattin Atçı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.