yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3558
EURO
34,7693
ALTIN
2.395,24
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
19°C
Yalova
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

HOŞ BİR SADA; BIRAKTI GİTTİ!

HOŞ BİR SADA; BIRAKTI GİTTİ!
16.10.2022 14:03
0
A+
A-

Tarihi Yalova Lisesi’nin tarihe geçen isimlerindenEmekli Coğrafya Öğretmeni Mesude Engin’i kaybettik.

 

-70’li, -80’li ve -90’lı yıllara damgasını vurmuş, emekli olduktan sonra mal varlığını öğrencileri ve gelecek nesiller için bağışlamış, tiyatro ve kütüphane yaptırarak Yalova’ya olan sevgisini-bağlılığını ortaya koymuş bir isimdi; Merhume Mesude Engin. Tüm Yalovalıların, öğrencilerinin, yetişmelerine öncülük ettiği gençlerimizin başı sağolsun.

 

Haber / Zeynep Taştan

Tarihi Yalova Lisesi’nin eğitim-öğretim mazisine önemli katkı sunan, yüzlerce öğrenci yetiştiren, sadece öğrencilerin değil, velilerin ve birlikte görev yaptığı öğretmen ve yönetici arkadaşlarının büyük sevgi ve saygı duyduğu Coğrafya Öğretmeni Mesude Engin, Hakk’ın rahmetine kavuştu. Cenazesi sessiz-sedasız İstanbul’da toprağa verilen Merhume’nin Yalova’da bıraktığı izler yıllar boyu hafızalardan silinmeyecek. 85 yıllık ömründe binlerce öğrenci okutan Emekli Coğrafya Öğretmeni Mesude Engin, halen Yalova Belediyesi bünyesinde hizmet veren Tiyatro Yazarı Sebahattin Engin ve Eşi Emekli Coğrafya Öğretmeni Mesude Engin Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi’ni Yalovalılara, Yalova gençliğine bağışlamıştı.

1972’de geldiği Yalova’dan kopamadı.

62 yıl öncesinin koşullarında Erzincan’da ve Ankara’da okuttuğu öğrencilerini şehir şehir gezdirerek ülkemizi tanımalarını ve sevmelerini sağlayan Merhume Mesude Engin, son olarak 1972 yılında Yalova Lisesi’ne gelmişti. Mesude öğretmeni farklı kılan en önemli özelliklerinden biri; eğitim anlayışıydı. Coğrafyayı haritadan anlatmakla yetinmezdi. Bahar gelip doğa canlanınca öğrencilerini bir toplu taşıma aracınabindirir, gezilere götürürdü. Rize, Kars, Erzurum, Trabzon, Malatya ve diğerleri..Yola çıkmadan gidecekleri kentlerdeki yatılı bölge okullarını arar, öğrencilerine kalacak yer bulurdu. Birlikte nice nehir, vadi, plato gezdikleri öğrencileri ile haritada işaretledikleri yerlerde dururlar ve Mesude öğretmen, bulundukları bölgenin özelliklerini öğrencilerine anlatmaya başlardı Mesude Öğretmen; “Burası Yeşilirmak, şu gördüğünüz yabani çiçeğin adı çiğdem, yandaki kayanın ismi granit” misali detay bilgilerle öğrencilerine ülkemizin güzelliklerini aktarırdı.

Eşine sevgisi-saygısı hiç eksilmedi.

Mesude Öğretmen, 1956 yılında, kendisi gibi asker çocuğu olan Sabahattin Engin’le evlendi. Sabahattin Engin, İstanbul Üniversitesi’nde hukuk, Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde felsefe okumuştu; tiyatroya meraklıydı. Yazdığı 30 oyun, sekiz kitapta yayımlandı. ‘Suçlu’, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda, ‘Kocadağlar Ağası’ İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahnelendi. 14 eseri de TRT Radyosu’nda ‘Arkası Yarın’larda yayımlandı. 2014 yılında eserleri Kocaeli Üniversitesi’nde bir doktora tezine konu oldu.

Öğrencileri bir dönem ülkeyi yönettiler.

Ahmet Kurtcebe Alptemuçin, Yıldırım Akbulut, Murat Başesgioğlu, Taner Berksoy, Güneri Cıvaoğlu, İzzet Öz, Kenan Onuk, Vecdi Gönül, Ali Coşkun ve Yaşar Okuyan da yıllar içinde öğrencisi oldu.

Hatıraları ve hizmetleri yıllar boyu unutulmayacak.

1972’de Ankara’nın kirli havasından kaçıp eşiyle Yalova’ya taşındı. Merhume Engin; Yalova Lisesi’nden 1992’de emekli olmuştu. 20 Ekim 2010 yılında açılan ve tüm masrafları Emekli Coğrafya Öğretmeni Mesude Engin tarafından karşılananTiyatro Yazarı Sebahattin Engin ve Eşi Emekli Coğrafya Öğretmeni Mesude Engin adını taşıyan Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi gelecek nesillerin yetişmesine katkı sunmaya devam edecek.

Emekli Coğrafya Öğretmeni Mesude Engin, 11 Ekim 2022 tarihinde İstanbul Fatih Camii’nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.