YALOVA MAKİNE İHTİSAS OSB’DEN ÇIĞIR AÇAN DİJİTAL VE YEŞİL DÖNÜŞÜM PROJESİ..
BU GURUR HEM OSB’NİN HEM YALOVA’NIN
DÜNYA BANKASI’NIN YEŞİL MUTABAKAT KAPSAMINDA YEŞİL FONLA VERDİĞİ İLK VE TEK PROJE.
Dijital ve Yeşil Dönüşüm Projesi ile karbon emisyonları azalıyor, yılda 1.475 ton sera gazı salınımı engelleniyor.
Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin hazırladığı ve Yeşil Mutabakat kapsamında Dünya Bankası’na başvurduğu Dijital ve Yeşil Dönüşüm Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı da dahil olmak üzere üç kurumun onayını aldı. Proje ile aynı zamanda Türkiye’de bir ilke imza atılıyor. İkiz dönüşüm yaklaşımıyla hazırlanan Entegre Haberleşme ve Veri Altyapı Sistemi Projesi, dijitalleşme ve yeşil dönüşümü bir arada sunarak dikkat çekiyor.
Bu proje, Dünya Bankası’nın Yeşil Mutabakat kapsamında yeşil fonla verdiği ilk ve tek proje olarak OSB’nin çevre dostu ve rekabetçi bir yapıya dönüşmesine katkı sağlarken, aynı zamanda bölgede, çağın gerekliliklerine uygun bir haberleşme ve veri merkezi altyapısı oluşturmayı da hedefliyor. Proje sayesinde bölgedeki firmalar, bilgi işlem odası kurmadan veya ekstra yazılım ve donanım maliyetine katlanmadan, tüm veri hizmetlerini OSB’nin kuracağı entegre veri merkezinden alabilecek.
Projeyle katılımcılar, fiberoptik altyapı üzerinden yüksek hızlı internet, yedekli haberleşme hizmetleri ve maliyet avantajları elde edecek. Veri merkezi, firmaların ihtiyacı olan sanallaştırma, veri yedekleme ve siber güvenlik gibi hizmetleri merkezi bir yapıdan sunacak. Bu proje sayesinde firmalar hem iş sürekliliğini sağlayacak hem de siber saldırılara karşı yüksek güvenlik önlemleriyle korunacak.
Projenin yenilikçi yapısı, karbon emisyonlarını da azaltacak. Üretim tesislerinde soğutma, enerji ve teknik destek gereksinimi azalacağından, yılda 1.475 ton sera gazı salınımı engellenecek. Bu da çevresel sürdürülebilirliğe büyük katkı sağlayacak.
Kasım 2024’te ihalesi tamamlanan projenin, Nisan 2025’te hizmete alınması planlanıyor. Bu proje, Yalova’nın yanı sıra Marmara Bölgesi’ne de hizmet edecek örnek bir model olarak hayata geçirilecek.
Yalova Makine İhtisas OSB, ayrıca sürdürülebilir su yönetimi için Yüzer GES’li Yağmur Suyu Barajı Projesi’ni ve Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi (ADIM) olma hedefini de kararlılıkla sürdürüyor.