yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4810
EURO
36,4043
ALTIN
2.960,81
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

‘HAT; AŞKLA, MUHABBETLE, EDEPLE YAZILABİLEN BİR SANATTIR’

‘HAT; AŞKLA, MUHABBETLE, EDEPLE YAZILABİLEN BİR SANATTIR’
15.02.2023 12:56
0
A+
A-
  • Kelime olarak hat’ın, çizgi, sınır, alamet ve hudut manalarına geldiğini söyleyen Hattat İsa Yemez, Geleneksel sanatların, hat sanatının etrafında var olduğunu belirtti..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Geleneksel sanatların, hat sanatının etrafında var olduğunu belirten Hattat İsa Yemez, hat sanatının amacının Allah’ın isimlerini ve kelamını en güzel şekilde kağıda aktarmak olduğunu belirtti. Kelime olarak hat’ın, çizgi, sınır, alamet ve hudut manalarına geldiğini söyleyen Yemez, “Hat sanatı estetik değerler dikkate alınarak ölçülü ve nispetli bir şekilde icra edilen bir sanattır” dedi. “Kadım hattatlar hat sanatını ‘cismani aletlerle meydana getirilen ruhani bir hendesedir diye tarif etmişlerdir” diyen Yemez, “Hat sanatı kamış kalem, ıs mürekkebi, el yapımı aharlı kağıtlar, bıçak, makta ve hokka gibi aletlerle icra edilen bir sanattır. Hüsn-i hat olarak da adlandırılan bu sanat ile Kuran-ı Kerim, ayetler, hadisler, veciz sözler, şiirler ve beyitler yazılmıştır. Hat sanatının amacı Allah’ın ismini, kelamını en güzel şekilde kağıda aktarmaktır” ifadelerine yer verdi.

‘DERSLER, NOKTALAMA İLE BAŞLAR’..

Her yazı çeşidinin kendine has ölçülerinin olduğunu belirten Yemez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hat sanatı, kamış kalem ile aharlı kağıda is mürekkebiyle yazıldığı gibi taş, mermer, çini, cam, ahşap üzerine de kendine has yöntemlerle uygulanır. Hat sanatı aklam-ı sitte dediğimiz sülüs, nesih, muhakkak, tevkifi, reyhani, rika gibi yazı çeşitleriyle icra edilir. Her yazı çeşidinin kendine has ölçüleri, üslubu ve karakterleri vardır. Hat sanatı usta çırak ilişkisiyle altı-yedi yıl gibi eğitim alınarak  öğrenilir. Hattat talebesine önce ‘Rabbiyessir’ duasını yazdırarak bu uzun yolculuğa hazırlar. Harfler, harflerin birleştirmeleri, cümleler tasnif, tashih gibi derslerle tamamlanır. Bu eğitimi alan talebe bu sanatı icra edebilmesi için hayatı boyunca çalışmasını sürdürmesi gerekir. Hat sanatı taklidi bir sanattır. Her harfin belli kalıplarda ölçüleri belirlenmiştir. Yazdığımız kalemin ağzı ölçüsünde noktalarla ölçeklendirilerek yazılır. Bu noktalamalardaki hatalar yazıyı tamamen bozar. Onun için hoca talebeye önce bu noktalamayı öğretir ve kontrollerini ona göre yapar.”

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.