yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
20°C
Yalova
20°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Göçmen kuşlar, üremek için Hersek Lagünü’nü tercih ediyor

Göçmen kuşlar, üremek için Hersek Lagünü’nü tercih ediyor
08.06.2022 15:36
0
A+
A-

 

 

 

Haber / Büşra GÜNDÜZ

 

Yerleşik kuşların yanında göçmen kuşlar da üremek için Altınova Hersek Lagünü’nü tercih erken, alanda kuş tür sayısı 246’ya yükseldi.

Yerleşik kuşların yanında göçmen kuşlar da üremek için Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Altınova Hersek Lagünü’nü tercih ediyor. Yapılan çalışmalarda yaz aylarında 40’a yakın kuş türünün alanda ürediği tespit edildi.

Göçmen kuşların üreme tercihi..

Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, yerleşik kuşların yanında göçmen kuşlar da üremek için Hersek Lagünü’nü tercih etiğini söyledi.

Alanda yapılan son çalışmalar hakkında bilgi veren Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Yapılan çalışmalarda yıllara göre farklılık gösterse de yaz aylarında 40’a yakın kuş türünün alanda ürediği tespit edildi.

Sumrugiller familyasından olan Karagagalı Sumru ‘Thalasseussandvicensis’ Türkiye’de Gediz Deltası ile birlikte sadece Hersek Lagünü’nde üremektedir. On çiftin üzerinde üremesiyle alana (ÖKA) Önemli Kuş Alanı özelliği de katan Karagagalı Sumru’nun yapılan gözlemlerde bu yıl 20 çiftin üzerinde ürediği tespit edildi. Ayrıca Sumru, Küçük Sumru ve Akkanatlı Sumru önceki yıllara göre bu yıl alanda oldukça fazla sayıda gözlendi.

Lagünde bu yıl da kuluçkaya yatan su kuşlarından Poyrazkuşu, Uzunbacak, Yeşilbaş Ördek, Sutavuğu, Bahri, Halkalı Küçük Cılıbıt, Dere Düdükçünü, Sumru, Gümüş Martı alana değer katmaya devam ediyor.

Türkiye’deki kuş türlerinin yarısı Hersek Lagünü’nde..

Su kuşlarının yanında yaz göçmeni kuşların da beslenme konaklama üreme alanı olan Hersek Lagünü’nde her geçen gün kuş türü sayısı artıyor.

Türkiye’de yaz aylarında göç döneminde geçit kuşu olarak bilinen Çobanaldatan ‘Caprimulgus Europaeus’ lagünde gözlenmesiyle alanın kuş türü sayısı 246’ya çıktı. Kurtla anlaşarak yavrularını yememesi karşılığında kendini yaralı kuş gibi göstererek çobanı aldatarak sürüden uzaklaştırma hikayesi ile bilinen Çobanalaldatan, desenli ve koyu renkli giysisi ile çok iyi kamufle olan kuşlardandır” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.