yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4951
EURO
36,4206
ALTIN
2.957,31
BIST
9.298,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

GELENEKSEL SANATIN YENİDEN DİRİLİŞİ

GELENEKSEL SANATIN YENİDEN DİRİLİŞİ
20.06.2024 13:32
0
A+
A-

UYGUR MOTİFLERİ, SUGÖRENLİ KADINLARIN ELİNDE İŞLENİYOR

  • Yalova’nın mistik atmosferiyle bezeli Sugören köyü, halı dokumacılığı geleneğinin yaşatıldığı nadir bölgelerden biri olarak öne çıkıyor.

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova’nın Sugören köyü, Türkiye’nin halı dokumacılığı geleneğini yaşatmada önemli bir rol üstleniyor. Bu köy, Etnografya ve Kültür Araştırmacısı Prof. Kenan Özbel’in gayretleriyle yeniden canlanan bir sanatı temsil ediyor. İlk olarak Güneyköy ve Sugören’de açılan tezgâhlarla başlayan bu girişim, zaman içinde merkeze bağlı Sugören köyünde yoğunlaştı ve başarıyla sürdürülüyor. Sugören köyünde dokunan halılar, santimetreye atılan düğüm açısından ünlü İran halıları ile boy ölçüşebilecek kalitede olarak dikkat çekiyor. Bu kalite, İstanbul ve Avrupa’dan birçok alıcının ilgisini çekiyor ve satışları artırıyor. Özellikle dikkat çeken bir nokta ise, Sugören’de dokunan halıların desenlerinde yaşatılan geleneksel motifler ve teknikler olarak ortaya çıkıyor. Orta Asya’nın tarihî zenginliğinden esinlenen ve Pazırık Kurganı’ndan çıkan, dünyanın bilinen en eski halısı olarak kabul edilen Uygur motifleri, Sugörenli hanımların el işçiliğiyle bugüne taşınıyor. Bu motifler, halıların zarafetini ve kültürel derinliğini ön plana çıkarıyor, aynı zamanda bölgenin kültürel mirasını gelecek nesillere aktarma misyonunu da üstleniyor. Sugören köyünde halı dokumacılığı, sadece bir el sanatı olarak değil, aynı zamanda bölgenin ekonomik ve kültürel dinamiklerine de olumlu katkılarda bulunuyor. Köyün sakinleri için bir geçim kaynağı olmanın ötesinde, bu sanat, topluluk arasında dayanışma ve kültürel kimlik duygusunun pekiştirilmesine de yardımcı oluyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.