yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2116
EURO
34,7630
ALTIN
2.424,81
BIST
10.180,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

 ‘ESNAF, EKONOMİMİZİN TEMEL DİREĞİDİR’

 ‘ESNAF, EKONOMİMİZİN TEMEL DİREĞİDİR’
27.07.2023 15:13
0
A+
A-
  • Yalova Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (YESOB) Başkanı Mustafa Bozkurt, esnafa sağlanan devlet destekli kredilerin limitlerinin yüzde 50’ye varan oranlarda azaltılmasına tepki gösterdi..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yapılan zamlar ve vergi artışları ile birlikte zor günler geçirmeye başlayan esnaflara bir şok da devlet tarafından Kredi Kefaret Kooperatifleri yoluyla verilen devlet destekli kredilerin limitlerinin düşürülmesinde geldi. Yüzde 50’ye yakın yapılan düşüşün esnafları sıkıntıya sokacağını ifade eden Bozkurt, “Hazine ve Maliye Bakanlığımızın devlet destekli kredi kullanımına yönelik 24 Temmuz 2023 tarihinde aldığı karar üzerine esnafımızın kullandığı kredilerde 3 ay olan bekleme süresi 6 aya çıkartıldı. Bu durum 56 meslek dalındaki 209 meslek kolundaki esnaflarımızı ilgilendiriyor.  Esnaflarımızın artık vergi dairesine kayıtları tarih bakımından önemli değil. Bundan sonra oda sicil kaydının da 6 ay olması şartı aranacak. Yük taşımacılığı yapan esnaftan kredilerle ilgili istenen belgelerinde tescil edilmiş araç ruhsatı yeterliydi. Ancak yeni düzenlemede, Ticari Yeterlik Sürücü Belgesi ve SRC belgesi de talep edilecek.  Esnaf ve sanatkarların kullandığı devlet destekli kredilerin miktarları da düşürüldü. Esnaf Odaları ve Kredi Kefaret Kooperatifine bağlı esnafların Nace kodu ile 1584 meslek koluna kredi veriliyordu. Bunlardan 209’unun kredi limiti 100 bin ile 250 bin TL arasında kısıtlandı. Örneğin bu listede yer alan şoför esnafımız aldığı bu kredi ile bırakın aracını yenilemeyi aracının motorunu bile yenileyemez” dedi.
Vekillere seslendi..
YESOB Başkanı Mustafa Bozkurt bu konuda Yalova Milletvekillerinin esnafın sesini Ankara’ya duyurmalarını istedi. Bozkurt açıklamasında, “Esnaf ekonomimizin temel direği ve bel kemiğidir. Bu konuda özellikle milletvekillerimizde yardım istiyoruz. AK Parti İl Başkanı Umut Güçlü ve milletvekillerimizin bu konuyu Ankara’ya taşımasını rica ediyoruz. Esnafın kullandığı kredi faizleri 9’dan, 12,5’a çıkartıldı.  Onu esnaf bir şekilde sübvanse ediyor. Ama krediye ulaşması kısıtlanırsa bu esnafımıza ciddi zararlar verecektir. Esnafın hazine destekli bu krediye çok ihtiyacı var. Yaşanan zam ve vergi artışlarının yanısıra bir esnafa verilen devlet destekli kredilerin kısılması esnafı bitirir. Esnafın önünün açılması şart.” diye konuştu. Eskiden 2 odaya bağlı olan esnaflar da devlet destekli kredilerden yararlanabiliyordu. Ancak yapılan düzenleme ile bu konuda da değişikliğe gidildi. Bozkurt bu konuyu ise, “Esnaf ve Sanatkar Odalarına kayıtlı esnaflara bazı durumlarda Ticaret Odalarına kayıl zorunluluğu da getiriliyordu. Esnaflara 2022 yılının ekim ayı itibarı ile hem Ticaret Odası hem de Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyeliği olan esnaflar kredi kullanabiliyorlardı. Bu düzenleme ile o da kaldırıldı. Ticaret Odalarına ve Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına aynı anda kayıtlı olanlar artık esnafa verilen devlet destekli krediden faydalanamayacaklar. Sadece Esnaf ve Sanatkar Odası kaydı şartı aranacak” sözleri ile açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.