yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2745
EURO
34,7721
ALTIN
2.381,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

ESKİ HASTANE DİŞ HASTANESİ OLACAK

ESKİ HASTANE DİŞ HASTANESİ OLACAK
17.01.2024 17:39
0
A+
A-

KARAR SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA!

  • İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray, 2023 yılında gerçekleşen sağlık hizmetlerine ilişkin bilgiler verdi.

Eski devlet hastanesi binasının, ağız ve diş sağlığı hastanesi yapmak istediklerini söyleyen Dr. Eray, “Güçlendirme kararı çıkarsa vereceğimiz hizmetler belli, ancak yıkım kararı çıkarsa süreç yeniden başlayacak” dedi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray, 2023 yılı sağlık hizmet sunumu ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Sağlık İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda; Dr. Emrah Eray, 2023 yılı rakamlarına ilişkin sinevizyon gösterisi eşliğinde açıklamalarda bulundu.

Sağlık hizmetlerini anlattı

Dr. Eray, sağlık hizmetleri ile ilgili olarak şunları söyledi: “2018 yılındaki uzman tabip sayısının 126’dan 186’ya, tabip sayısının 113’ten 179’a, sağlık personeli sayısının 907’den 1565’e, diğer personel sayısının 371’den 954’e yükseldi. 112 il ambulans servisi toplam personel sayısı 240, acil sağlık hizmetleri istasyonu sayısı 17, acil yardım ambulansı sayısı 29, motosiklet ve kar paletli ambulans sayısı 1, UMKE personel sayısı 65, UMKE araç sayısı 5 oldu. Ayrıca kentsel alanlardaki tüm vakaların yüzde 96.3’üne ilk 10 dakika içerisinde, kentsel alanlardaki tüm vakaların yüzde 96.3’üne ilk 10 dakika içerisinde ulaşım sağlıyoruz. Kentsel alanlardaki tüm vakalara ortalama ulaşım süresi 5-6 dakika olurken, kırsal alanlardaki tüm vakalara ortalama ulaşım süresi 10 dakika civarındadır. 112 ambulanslarımız 2023 yılında 777 bin 334 kilometre yol kat ederken, bu mesafe aya gidiş gelişle aynı ölçüdedir. Halk sağlığı hizmetlerimizde ise, ilimizde 2008 yılında 50 hekimle başlatılan aile hekimliği uygulaması 2018 yılında 29 aile sağlığı merkezinde, 76 aile hekimliği birimi olarak hizmet vermekte iken; bugün itibariyle 33 aile sağlığı merkezinde, 95 aile hekimliği birimine ulaşılmıştır. 2022 yılında aile hekimliği birimlerine kayıtlı kişi sayısı 283 bin 370 olup aile hekimliği birim başına düşen kayıtlı nüfus 3 bin 113 iken 2023 yılında toplam Kayıtlı nüfus 293 bin 204’e yükselmesine karşın aile hekimliği birim başına düşen kayıtlı nüfus sayısı ise 3 bin 86’dır. 2023 yılı Ocak – Aralık aylarında birinci basamak sağlık kurumlarına 2.857.089 başvuru gerçekleşmiş olup birinci basamak başvuru oranı yüzde 55,29’dur. İlimiz aile hekimleri tarafından diyabet ve obezite taramalarında 81 bin 925 kişi taranmıştır. İlimiz aile hekimleri tarafından hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar yönünden 54 bin 689 kişi taranmıştır. Yüzde 99.8 oranla gebe-bebek ve lohusa izlemleri kapsamında toplam 35 bin 534 izlem yapılmıştır. Evlilik öncesi danışmanlık programı kapsamında; 3.849 kişiye danışmanlık verilmiş olup tamamı hemoglinopati yönünden taranmış, evlilik öncesi SMA taramaları kapsamında ise bin 966 erkek eş adayı taranmıştır. Yeni doğan tarama programı kapsamında; ilimize bağlı kurumlarda doğan 2 bin 700 bebekten 2 bin 660 bebeğin NTP taramaları yapılmış ve yüzde 98.8’ i taranmıştır. Bu bebeklerden sonucu sorunlu çıkan 51 bebeğin sevki gerçekleştirilerek 12 bebeğe tanı konulmuş olup tedavilerine başlanmıştır. Otizm taramaları kapsamında; 4 bin 25 çocuk taranmış olup 107’si risk nedeni ile yine randevuları alınarak çocuk psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmesi sağlanmıştır. Bunlardan 13’ü otizm tanısı almıştır.”

‘Eski hastanemizi, diş hastanesi olarak faaliyete geçireceğiz’

Bakanlığın kararıyla eski devlet hastanesi binasının, ağız ve diş sağlığı hastanesi yapmak istediklerini kaydeden Dr. Eray, “Mevcutta ağız ve diş sağlığı hastanemiz ile İl Sağlık Müdürlüğümüz aynı binada hizmet veriyor. Bir yere ağız ve diş sağlığı hastanesi diyebilmek için buranın 60 ünitenin olması lazım ve ameliyathanesinin olması lazım. Bu ile yarın öbür gün bir diş hekimliği fakültesi kurulduğu zaman buranın bir diş hastanesine ihtiyacı olacak. Önümüzde iki ihtimal vardı, ya bu binayı diş hastanesi yapacaktık ya da eski binayı diş hastanesi yapacaktık. Bahsetmiş olduğumuz eski bina ise sağlık hizmeti sunma üzere tasarlanmış bir bina. Sayın valimizle, vekillerimizle ve ilgili kurumlarımızla istişare ederek bu binada asgari olarak diş ünitemizi yine tutacağız, 8-10 tane diş ünitesi bu binada hizmet vermeye devam edecek. Ancak eski hastanemizi diş hastanesi olarak faaliyete geçireceğiz. Eski hastanemizde ameliyathanelerin olduğu blokta 75 üniteli ağız ve diş sağlığı hastanesi yapıyoruz dedik. Diğer blokta ise giriş katında semt polikliniği üst katlarını ise fizik tedavi ve palyatif ek hizmet binası yapacaktık. Bununla ilgili bakanlık makam olurumuz alındı, çıktı 2021 yılında bunu bu şekilde kullanacağımızı netleştirdik. Ama ne yazık ki malumunuz tarihimizin en kötü günlerinden biri olan 6 Şubat gerçeğini yaşadık ve bu bina 1998 yılında yapımına başlanmış bir bina ve üzerinden 4 tane deprem yönetmeliği geçmiş. Sağlık hizmetlerinin sunumunun yapıldığı binalara milyonda bir bile riske şans tanınmıyor. Bazı konutlarda ufak tefek riskler göz ardı edilebilir, tolerans sınırları içerisinde kalabilir ancak sağlık hizmetleri hiçbir şekilde zarar görmemesi gereken binalar. Bu binanın da en büyük riski 98 yılında yapımına başlanmış olması. Burasıyla ilgili çalışmalar tamamlandı, karar bakanlığımızda ve kısa süre içerisinde neticelenir. Binayla ilgili bir güçlendirme kararı çıkacak, güçlendirme kararı çıkarsa vereceğimiz hizmetler belli, yıkım kararı çıkarsa süreç yeniden başlayacak” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.