..”Bundan sonra hiçbir yol, kaldırım, bina, toplu taşıma aracı engelli bireye uygun değilse yapılmaması lazım. Yalova’nın uzak bir köyünde yaşayan engelli bir vatandaşın Yalova merkezde bulunan bir kamu binasına rahat ulaşması mümkün mü? Erişilebilir bir kent için bütün yetkililerin bu işe hassasiyet göstermesi lazım.”
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Spastik Engelliler Federasyonu Başkanı Murat Arslanhan, Yalova’nın engellilere yönelik erişilebilir bir şehir olması için tüm yetkililerin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Arslanhan, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Spastik Engelliler Federasyonu olarak, engellilerin kamusal yaşama tam ve bağımsız bir şekilde katılımını sağlamak, fırsat eşitliği ve kişisel gelişim olanaklarına erişimlerini güvence altına almak için sağlık, eğitim, istihdam ve bilgi teknolojileri hizmetlerine erişimlerinin kesintisiz olması gerektiğine inandıklarını dile getirdi. Arslanhan, engellilerin yaşadığı sorunların çoğunun ayrımcı düzenlemeler ve uygulamalardan kaynaklandığını belirtti. Bu ayrımcılığın, engelli bireylerin özel gereksinimlerinin kamusal düzenlemelerde yeterince dikkate alınmamasından kaynaklandığını vurguladı. Türkiye’nin en temel sorunlarından biri olan ve hayatın her alanında karşılaşılan bu ayrımcılığın ortadan kaldırılmasının Türkiye siyasetinin öncelikli gündem maddelerinden biri olması gerektiğini ifade etti.
ENGELLİ BİREYLERİN TOPLUMSAL KATILIMI VE SİYASİ VAATLER
Siyasi parti adaylarının da seçim vaatlerinin arasından erişilebilirliğin mutlaka yer alması gerektiğini kaydeden Arslanhan, “Engelli sorunları mümkün olduğunca gündemde tutularak, bu konudaki toplumsal hassasiyetin güçlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü engellilik, sadece sağlık meselesi olmayıp, aynı zamanda hukuki, sosyal ve ekonomik yönleri de bulunan çok boyutlu bir konudur. Bu nedenle sorunların çözümünde toplumun tüm kesimleri, üzerine düşen rolleri üstlenmeli, eller vicdanlara gitmeli, o vicdanlar sorumluluk almalıdır. Ancak bunlardan sonra engellerin aşılacağına inanıyoruz. Seçilmişlerden ve atanmışlardan beklentimiz bellidir. Engelsiz bir kent, Engelsiz bir Türkiye için zorlaştırmayın kolaylaştırın” şeklinde konuştu.
‘ERİŞİLEBİLİR BİR YALOVA İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATILMALI’
Şehrin küçük olmasının avantajını kullanarak diğer illere rol model olabileceklerini belirten Arslanhan, “Eğitime erişim, sağlığa erişim, bilgiye erişim hepsinin bütününe erişilebilir bir kent diyoruz. Erişilebilir bir Yalova olmamız için çok ciddi atılımlar yapmamız lazım. Bundan sonra hiçbir yol, kaldırım, bina, toplu taşıma aracı engelli bireye uygun değilse yapılmaması lazım. Yalova’nın uzak bir köyünde yaşayan bir engelli vatandaşın Yalova merkezde bulunan bir kamu binasına rahat ulaşması mümkün mü? Erişilebilir bir kent için bütün yetkililerin bu işe hassasiyet göstermesi lazım. Mesleki eğitimi ön plana çıkarırken erişilebilirlikte işin içine giriyor. Yalova çok küçük bir yer, bazı illere rol model olabiliriz. Toplu taşımada reform yapmamız lazım, mimari alt yapı sorunlarımızı iyi çözmemiz lazım. Bunları yaparsak engelli arkadaşlarımızın sosyal hayata tam katılımını sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı.