yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3596
EURO
34,7347
ALTIN
2.393,18
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
19°C
Yalova
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

EN YÜKSEK POLEN DEĞERİNE SAHİP

EN YÜKSEK POLEN DEĞERİNE SAHİP
25.01.2024 14:35
0
A+
A-

YALOVA KESTANE BALI COĞRAFİ İŞARET ALDI

  • Yalova’nın dağlarından sofralara gelen ‘kestane balı’ coğrafi işaret alarak, Yalova’nın tescilli ürünleri arasına girdi.  

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova’nın dağlarından sofralara gelen ‘kestane balı’ Arı Yetiştiricileri Birliği’nin, Türk Patent ve Marka Kurumu’na (Türk Patent) yaptığı başvuru sonucunda coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. 2019 yılında Arı Yetiştiricileri Birliği’nin yaptığı başvuru, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün teknik desteği, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) finanse desteği, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün de bilimsel katkıları ile kestane balı Yalova’nın tescilli ürünleri arasındaki yerini aldı.

Polen değeri yüksek

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz, kestane balını şöyle anlattı: “Coğrafi işaret tescili için yapılan analizlerde Yalova kestane balının ülkemizdeki en yüksek kestane polenine sahip olan ballar arasında olduğu konu uzmanlar tarafından ifade edilmiştir. Yalova ormanlarının zengin kestane ve ıhlamur ağaçlarına sahip olması sayesinde Yalova kestane balının rekor düzeyde kestane polenine sahip olduğu, bunu ıhlamur polenlerinin takip ettiği bildirilmiştir. Bu sayede Yalova kestane balı hem yüksek sağlık faydalarına hem de güzel bir lezzete sahiptir.”

Vali Kaya, emeği geçenleri tebrik etti

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya da sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla sevincini şöyle dile getirdi: “Yalova aronyası ve Yalova kivisinden sonra ilimizin tarım ekonomisinde önemli bir yere sahip Yalova kestane balı da coğrafi işaret aldı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Üreticilerimize bol bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.