yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2622
EURO
34,7632
ALTIN
2.410,75
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C

EKOMAT İLE MİLLİ EKONOMİYE 433 BİN TL’LİK DESTEK

EKOMAT İLE MİLLİ EKONOMİYE 433 BİN TL’LİK DESTEK
04.11.2022 17:04
0
A+
A-

 

 

  • BİRCAM Vakfı, GCA ve Park Cam birlikteliği ile Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen “EKOMAT” projesinin, ilk 4 aylık çalışma sonuçları Yalova kamuoyuna açıklandı. ‘EKOMAT’ projesi ile 645 bin adet atık toplanarak, milli ekonomiye 433 bin TL’lik destek verildi.

 

Haber \  Büşra GÜNDÜZ

 

Bircam Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, GCA Genel Müdürü Dr.Abdullah Gayret, Park Cam Genel Müdür Yardımcısı Çetin Eğri’nin katılımıylaYalova Engelsiz Kafe’degerçekleştirilen basın açıklamasında ‘EKOMAT’ projesinin ilk 4 aylık sonuçları açıklandı. Düzenlenen toplantıda; kullanıcı sayısının ve toplanan atık miktarlarının düzenli olarak artmasıyla, döngüsel ekonomi modeli oluşturulduğu ve yaşadığımız çevre açısından önemli kazanımlar sağlandığı belirtildi.

‘Farkındalığı büyütmeyi hedefliyoruz’..

İş ortağı oldukları ‘EKOMAT’ projesinin şu ana kadar ki sonuçlarından dolayı mutluluk duyduklarını belirten GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “Daha yaşanabilir bir dünya için başlattığımız bu projeyle, doğa ve çevreye katkıda bulunmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Yalova’da başlattığımız sosyal sorumluluk adımının Türkiye genelinde oluşturulan sıfır atık projelerine değerli bir örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz. Bu geri dönüşüm farkındalığının tüm Türkiye’ye yayılmasını umut ediyoruz. Bu proje sadece sürdürülebilirlik açısından değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük bir öneme sahip. Bu konuda üzerimize düşenleri tamamen yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Fabrikalarda kullandığımız cam kırığı miktarını arttırıyoruz’..

Toplatıda konuşan Park Cam Genel Müdür Yardımcısı Çetin Eğri, “Cam kırığı, cam ambalaj fabrikalarının besin kaynağıdır. Cam fırınlarını ne kadar çok beslersek, doğal kaynak kullanımı azalır, fırın ömrü uzar, enerji maliyeti düşer ve karbon ayak izi azalarak, çevreye karşı sorumluluklar yerine getirilir. Avrupa’daki cam ambalaj üreticileri %60-%70 oranında cam kırığı kullanırken, ülkemizde ise cam kırığı kullanım oranı %10’a bile ulaşamamaktadır. ‘EKOMAT’ projesi ile fabrikalarımıza Avrupalı üreticilerin kullandığı kalitede cam kırığı gelmekte ve yeni şişeler üretilmektedir. Gelecek için çok önemli bir gelişmedir” dedi.

‘Milli ekonomiye 433 bin TL’lik katkı yaptık’..

Daha sonra, ‘EKOMAT’ projesi koordinatörü Eyüp Ayhan Balın tarafından yapılan sunumda, toplanan veriler ve sonuçları katılımcılara aktarıldı. Balın, şu bilgileri paylaştı: “’EKOMAT’ projesinin tanıtım çalışmalarında sosyal medya üzerinden 500 bin kişiye ulaşıldığı, üye sayısının 9 bin kişiye yaklaştığı ve toplamda 645 bin adet içecek ambalajın kaynağında ayrılarak EKOMAT’lar üzerinden toplandığı belirtildi. İçecek ambalajlarının %41’ini cam ambalaj, %59’unu da plastik ve metal ambalajları oluşturmuştur. EKOMAT’lar da oluşan atıkların toplanması operasyonunda çoğunlukla elektrikli toplama aracı tercih edilerek alıcı ortama daha az kirletici gazlar verilmiştir. Ayrıca yazılım ekibimizin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Türkiye’de ilk kez depozito iade makineleri için geliştirilen, EKOMAT Atık Yönetim Uygulaması’nı kullanılmasıyla, sistemin izlenebilirliği ve verimini anlık olarak ölçülmüştür. EKOMAT doluluğuna göre yazılım üzerine rota planlaması yapılarak elektrikli toplama aracını kullanan saha ekibinin verimliliği artmıştır. EKOMAT sistemine üye olan tüketicilere 106 bin 261 TL değerinde oyun kodları, market ve internet alışveriş çekleri dağıtıldı. Tüketicilerin %94’ünün market ve internet alışveriş çeklerini tercih etmesi ile aile bütçelerini yaklaşık 100 bin TL’lik destek sağlanmış oldu. Geçen 4 aylık süreç içerisinde projemizin çevremiz ve ülkemiz adına önemli kazanımları olmuştur. Geri dönüşüm operasyonlarının yapılmasıyla beraber; 52 bin 621 kg. doğal kaynak tüketiminde azalma, 6 bin 350 aracın 1 günlük yakıt tüketimine eşdeğer petrol tasarrufu, 66 ağacın 1 yılda temizlediğine eşdeğer sera gazı emisyonunda azalma, 275 konutun 1 aylık enerji tüketime eşdeğer elektrik enerjisinde tasarruf,16 çöp kamyonunun taşıyacağı kadar atık miktarında azalma, sağlayarak milli ekonomiye yaklaşık olarak 433 bin TL’lik katkı yapıldı. Proje kapsamında toplanan cam kırıkları, yeni cam içecek şişelerine, plastik atıklar, kışlık monta, metal atıklar ise diş macunu tüplerine dönüştürülerek döngüsel ekonomi modeli oluşturduk. İlerleyen süreçte sosyal sorumluluk projeleri de yaparak, projemizin sosyal etkisini arttırmak istiyoruz.”

 

Konuşmaların ardından EKOMAT uygulamasını en çok kullanan vatandaşlara ödülleri verildi. Vatandaşlara ödülleri Yalova Belediyesi İklim ve Atık Müdürü Emirhan Balkaya tarafından takdim edildi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.