yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

‘EGE DEPREMİ MARMARA’YI ETKİLER’

‘EGE DEPREMİ MARMARA’YI ETKİLER’
18.01.2022 14:29
0
A+
A-

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Görür, “Yunanistan Halkidiki Yarımadası’nda 5,4’lük deprem oldu. Bu deprem Kuzey Ege Çukurluğunda. Bu çukurluk Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun devamı. Bu depremin Marmara’yı belirli ölçüde etkileme potansiyeli var. Biliyorsunuz, bizdeki 1999 depremleri Yunanistan’daki fay kesimini etkilemişti” ifadelerini kullandı. Kandilli Rasathanesi ise depremin 5.4 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Korkutan depremlerin ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den dikkat çeken bir açıklama geldi. 1999 depremini hatırlatıp uyarıda bulunan Görür şu ifadeleri kullandı: “Yunanistan Halkidiki Yarımadası’nda 5,4’lük deprem oldu. Bu deprem Kuzey Ege Çukurluğunda. Bu çukurluk Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun devamı. Bu depremin Marmara’yı belirli ölçüde etkileme potansiyeli var. Biliyorsunuz, bizdeki 1999 depremleri Yunanistan’daki fay kesimini etkilemişti.”

‘Kentsel dönüşüm çok önemli’..

“Deprem odaklı kentsel dönüşüm yapabilmek için önce o kentin doğal özelliklerini bilmek gerekir” diyen Görür, “Bir kentin doğal özelliklerini bilmeden, araştırmadan sürdürülebilir bir kentleşme ve geri dönüşüm yapamazsınız. Yapacağınız geri dönüşüm doğa ile uyumlu olmalı. Bizim ülkemizde maalesef kentsel dönüşüm denildiği zaman şöyle bir algı var; yapı stokunu yenilemek. Vatandaş da bundan heyecanlanıyor kentsel dönüşüme girersem karlı olurum diye. Doğal olarak iş insanları, müteahhitler de bu işten memnun. Bu güzel de kentsel dönüşüm bu değil. Deprem odaklı kentsel dönüşüm bu değil. Sadece yapı stokunu iyileştirmekle bir kenti deprem dirençli hale getiremezsiniz. Deprem odaklı kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiği hakkında ise Görür, “Önce bir kentte karar verdiyseniz deprem odaklı kentsel dönüşüm için, o kentin bulunduğu yerde bir mikro bölgeleme çalışması yapmak zorundasınız. Bunu yapmadığınız zaman yatırımınızın heba olacağını şimdiden söyleyebilirim. Bu altlık olacaktır. Gerçek anlamıyla deprem odaklı bir kentsel dönüşüme gidebilmek için size gerekli verilerin temin edileceği bir çalışma olacaktır” diye konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.