Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Yalova’nın sahil şeridinde faaliyet gösteren esnaflar, Yalova Belediyesi’nin düzenleme kararı sonucu yıllardır hizmet verdikleri bölgelerden ayrılmak zorunda kaldı. Tezgahları farklı yerlere taşınan esnaflar bu durumdan şikayetli olduklarını dile getirdiler. Mağdur olduklarını ve bu noktalarda iş yapamadıklarını belirten esnaflar, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ile de görüştüklerini, ancak konuya sıcak bakmadığını söylediler.
‘Bizim partimiz ekmeğimiz’
10 yılı aşkın süredir Yalova sahilinde esnaflık yaptığını dile getiren Mesut Demir, yapılan düzenleme ile ilgili şunları ifade etti: “Burada çalışan esnafın yüzde 80’ini yazın çalışan kışın da boş kalan insanlar. Gariban düşmanı olmaya gerek yok. Burada yönetime, partilere siyasilere bir şey söylemiyoruz. Bir karar alınırken bizleri de düşünsünler, sonuçta biz ev bakıyoruz; çoluğumuz çocuğumuz var. Sahil esnafımız mağdur durumda. Burada bir düzenleme yapılması gerekiyorsa, biz buna karşı değiliz. Belediye başkanımızdan, yöneticilerden rica ediyoruz; bizim partimiz yok, bizim partimiz ekmeğimiz. Bizim sesimizi duyun. Bu insanları sezon bitmeden eski yerlerine çıkartın. Sezon bittikten sonra gerekli düzenlemeyi yapın. Arife günü bütün tezgahlar yerinden oynatıldı, tüm sermayemiz çürüdü. Mısırcıları aldınız, dondurmacıları aldınız sağ sola koydunuz, peki neden kafeler sokağına bir düzenleme yapılmıyor? Allah korusun kafeler sokağında bir yangın olsa, itfaiye giremiyor. Buraya da bir düzenleme yapın. Burada bir adaletsizlik olduğunu düşünüyorum. Sayın Mehmet Gürel’in sesimizi duymasını istiyorum. Garibanın ekmeği ile oynamayın. 1 Mayıs’ta nasıl emekçilerin haklarına savunmaya çıkıyorsunuz, biz de emekçi insanlarız, bizim de hakkımızı savunun.”
‘Adaletin sağlanmasını istiyoruz’
Sahil şeridinde en eski esnaf olan ve yıllardır aynı yerde tezgah kuran Fikri Çelik, “55 senedir burada esnafım. Benden eski esnaf yok. Herkesin yerlerini değiştirdiler. Eylül’de de komple kaldıracaklarmış, böyle bir duyum aldık. Herkes yerine alışık. Müşteri nereye alışıksa oraya geliyor. Azıcık yerinden oynat oraya gelmiyor, iş yapamıyorsun. Adaletin sağlanmasını istiyoruz” dedi.
‘Biz nereye gideceğiz?’
Esnaf Sorumlusu Ali Selvi de, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ile görüştüklerini, ancak konuya sıcak bakmadığını söyledi. Selvi yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Seçimden önce Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel bizimle toplantı yaptı. ‘Yalova sahilindeki tezgahları daha düzenli hale getireceğiz, size dükkan yerleri yapacağız’ dedi. Seçimden sonra kendisiyle birkaç sefer görüştüm. Sahil şeridinde hiçbir tezgahı istemediğini söyledi. Ben de kendisine, ‘Biz burada yıllardır para kazanıyoruz, işgaliyemizi veriyoruz, hiçbir şekilde bu zamana kadar herhangi bir problem çıkarmadık. İsterseniz bize bir düzenleme yapın, aramızı açın, her türlü düzenlemeye açığız’ dedim. Ancak kendisi hiçbir şekilde bunu kabul etmedi. Daha sonra hepimizi toplu bir şekilde Anıtların orada toplamayı düşündü, biz de bunu kabul etmedik. ‘Yalova sahilinde bir yer olsun’ dedik. Bize danışılmadan tezgahlarımız, çukura, PTT’nin arkasına ve kum plajının o tarafa verildi. Bu da arife günü yapıldı. Biz bütün esnaflar olarak para biriktirip bayrama sermaye yapmıştık. Bütün malımız kaldı, hepsi çöp oldu. Başkanımıza bu durumu anlatmak istedik. Başkan kesinlikle ‘ben sizi sahil şeridine vermem’ dedi. Bütün belediyelerde sahil şeritlerinde bu tezgahlar var. Biz yıllardır burada olan bir esnaf grubuyuz, yeni değiliz. Bizi burada istemediklerini, ileriye doğru kaldıracaklarını söylediler. Ne iş yapacağız? Biz yıllardır buradan ekmek yiyoruz. Şu an bulunduğumuz yerlerde iş yapamıyoruz. Yazın zaten herkes sezonluk iş yapıyor. Yaz bitti, çöp oldu. Biz şu an mağdur durumdayız. Yıllardır bu esnaflar burada duruyor, kimseye bir zararı olmadı. Dedik, ‘başkanım imza toplayalım gerekirse.’ ‘Görüntü hoş değil’ dediler. ‘Ne istiyorsanız yapalım’ dedik. Biz de istedikleri her konuda düzenli ve tertipli olmak için adım attık. Ama orta yolu bulamadık. Aramızda yaşlı var, kalp hastası var bu insanlar ilaç alamaz durumda, bebeklerinin bezlerini alamaz durumda. İşgaliyelerimiz bile yüzde 400 arttı. Yalova’nın tek sorunu Arapça tabelalarla sahil esnafı mı? Buradaki esnaf gariban diye buradaki esnafın üzerine gidiliyor. Biz ne yapacağız bundan sonra nereye gideceğiz?”