yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

DON FELAKETİ MEYVEYİ VURDU

DON FELAKETİ MEYVEYİ VURDU
13.05.2025 17:55
0
A+
A-

Sanayi yatırımlarıyla tarım arazileri daralıyor, doğal afetlerle ürünler yok oluyor. Yalova’da çiftçi, üretimden kopmamak için direniyor.

  •  İl Genel Meclisi Üyesi ve kivi üreticisi Mustafa Tunalı, tarımın geleceği için çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova İl Genel Meclisi Üyesi ve aynı zamanda kivi üreticisi olan Mustafa Tunalı, Nisan ayında yaşanan don olayının Türkiye genelindeki meyve üretimini ciddi şekilde etkilediğini açıkladı. Tunalı’ya göre, sadece Yalova’da değil, Malatya’dan Konya’ya, Adana’dan Balıkesir’e kadar birçok şehirde meyve bahçeleri ağır zarar gördü. “Malatya’da kayısı, Konya ve Amasya’da elmalar, Adana’da narenciye, özellikle limonlar ve Balıkesir’de Trabzon hurmaları neredeyse tamamen yandı” diyen Tunalı, Yalova, Orhangazi, İznik ve Çavuşköy gibi bölgelerde de başta kivi ve Trabzon hurması olmak üzere birçok meyvede ciddi kayıplar yaşandığını söyledi.

TEDBİR ALAN BAHÇELER AYAKTA KALDI

Bazı üreticilerin don olayına karşı sulama ya da rüzgar pervaneleri gibi yöntemlerle tedbir aldığını belirten Tunalı, bu bahçelerde hasarın daha az olduğunu dile getirdi. Ancak bu imkânlara sahip olmayan üreticilerin büyük zarara uğradığını ifade etti. Tunalı, “Bu işler daha olmadan tedbir alınmalıydı. Ürünler gitti, şimdi yapılması gereken çiftçiye destek olmak” dedi.

‘YALOVA’DA HASAR %20’NİN ÜZERİNDE’

Yalova genelinde meyvelerde en az %20 oranında hasar olduğunu söyleyen Tunalı, bazı bölgelerde bu oranın çok daha yukarılara çıktığını belirtti. Özellikle Altınova bölgesinde üreticinin büyük kayıp yaşadığını vurgulayan Tunalı, “Türkiye genelinde de bu yıl erik az. Bu da fiyatlara doğrudan yansıyacak. Dalında 100 liradan erik alıyorlar. Halka ulaştığında bu rakam 200-250 lirayı bulabilir” şeklinde konuştu.

‘ÇİFTÇİYE DESTEK ŞART’

Tunalı, çiftçilerin bu işi bırakmaması için devletin destek vermesi gerektiğini savunarak, “Dönüm başı destek verilmeli, kredi borçları ertelenmeli gibi destekler verikmeli. Yoksa insanlar tarımı bırakacak. Bu yıl ürün alamayan ağaçlar seneye de doğru düzgün meyve vermez” uyarısında bulundu.

‘KİVİ ÜRETİMİ STRATEJİK ÖNEME SAHİP’

Türkiye’de yıllık kivi tüketiminin 80-100 bin ton arasında olduğunu belirten Tunalı, Yalova ve çevresindeki üretimin bu ihtiyacın önemli bir kısmını karşıladığını söyledi. Tunalı, “Altınova, Subaşı, Orhangazi ve İznik bölgelerinde üretilen kivi, Türkiye üretiminin %40-50’sini oluşturuyor. Bu rekoltenin korunması gerekiyor. Ürünümüz sertifikalı, ihracat potansiyeli yüksek. Ancak İran’dan yapılan kivi ithalatı da üreticiyi zorluyor” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.