yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0208
EURO
38,0116
ALTIN
2.827,90
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

DİNMEYEN ACI 17 AĞUSTOS..

DİNMEYEN ACI 17 AĞUSTOS..
18.08.2024 16:24
0
A+
A-
  • Yalova’da 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümünde hayatını kaybedenler anıldı..

 Yalova’da 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümüne ithafen düzenlenen anma programı, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan sessiz bir yürüyüşle start aldı..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak hafızalara kazınan Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümünde, depremin en çok etkilediği şehirlerden biri olan Yalova’da hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri düzenlendi. Yalova’da 2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği bu büyük felaket, geride bıraktığı acılarla hala hafızalarda tazeliğini koruyor. Anma etkinlikleri kapsamında, depremde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu, dualar okundu ve hayatını kaybedenlerin anısına karanfiller bırakıldı.

SESSİZ YÜRÜYÜŞLE BAŞLAYAN ANMA PROGRAMI

DEPREM ANITI’NDA SONA ERDİ..

Yalova’da 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümüne ithafen düzenlenen anma programı, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan sessiz bir yürüyüşle start aldı. Ellerinde depremde hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını taşıyan vatandaşlar, sessiz bir şekilde 17 Ağustos Deprem Anıtı’na kadar yürüdü. Yürüyüş, katılımcıların duygu dolu anlar yaşamasına neden olurken, acının hala taze olduğunu bir kez daha hatırlattı. Deprem Anıtı’na varıldığında ise anma programı burada devam etti. Anıta çiçekler bırakıldı, depremde yaşamını yitirenler için dualar edildi. Anıt içerisinde yer alan ve depremde yaşananları gözler önüne seren fotoğrafların sergilendiği 03.02 ve 45 saniye salonları, yaşanan çatlaklar nedeniyle tedbir amaçlı ziyarete kapatıldı. Bu nedenle vatandaşlar, anıtın çevresinde kurulan alternatif fotoğraf sergisini gezdi.

KAYA’DAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI..

Anma programına katılan Yalova Valisi Hülya Kaya, il protokolüyle birlikte sergiyi gezdi ve anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı. Vali Kaya, burada yaptığı konuşmada, 1999 depreminde kaybedilen canların acısının hala taze olduğunu vurguladı ve kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. Kaya, depremin bir gerçek olduğunu ve bu gerçeği hayatın her anında unutmadan hareket etmek gerektiğini belirtti. Vali Kaya, “Deprem gerçeğini hayatımızın bir parçası haline getirmek zorundayız. Yalova’nın da bir deprem gerçeği var. Dolayısıyla biz hem valilik, belediye, tüm kamu kurum ve kuruluşları olarak her türlü tedbiri almak, riski azaltmak zorundayız. Ancak sadece kamunun yapacağı yatırımlar ve alacağı tedbirlerle bu sorunu halledemeyiz. Yalovalı hemşerilerimizden de destek bekliyoruz. Deprem gerçeğini birlikte, el ele vererek aşabiliriz” dedi.

‘HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI’..

Kaya, Yalova’nın zemin sıvılaşması ve eski bina stoğunun risk oluşturduğunu vurgulayarak, kentsel dönüşüm projelerinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Vali, “Eski binalarımızı bir an önce yenilememiz gerekiyor. Depreme dayanıklı, riski azalmış kentler oluşturmalıyız. Herkes taşın altına elini koymalı” şeklinde konuştu. Kaya ayrıca, Bağlarbaşı’nda başlatılan kentsel dönüşüm projesinin, diğer mahallelerde de uygulanması gerektiğini belirtti.

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN DUALAR EDİLDİ..

Anma etkinlikleri kapsamında Yalova Müftülüğü görevlileri tarafından Kuran-ı Kerim ve ilahiler okundu. Saatler depremin yaşandığı 03.02’yi gösterdiğinde ise, depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, sevdiklerinin isimlerinin yazılı olduğu mermer bloklara karanfiller bırakarak hüzünlü anlar yaşadı. Bu an, kaybedilenlerin anısını yaşatma ve unutmama anlamında oldukça duygusal bir atmosfer yarattı. Yalova’da düzenlenen bu anma programı, Marmara Depremi’nin 25 yıl önce bıraktığı derin izlerin hala silinmediğini ve bu acının, deprem gerçeğiyle yüzleşmek zorunda olan bir toplumun ortak yarası olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Kentsel dönüşüm ve deprem bilinci konusunda farkındalığın artırılmasına yönelik mesajlar veren yetkililer, benzer acıların tekrar yaşanmaması için tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.