yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
10°C
Yalova
10°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
14°C

ÇOBANKALE, TARİHE IŞIK TUTACAK

ÇOBANKALE, TARİHE IŞIK TUTACAK
15.03.2022 16:42
0
A+
A-

 

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Çobankale’nin her dönemde stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Seçkin, “Çobankale, eski İznik-İstanbul Yolu’nun en önemli noktasında yer alan, üzerinde körfezin en dar yeri dil iskelesi yoluyla İstanbul yolundan geçişin sağlandığı, Yalova-Altınova’daki Hersek’ten güneye doğru uzanan, Yalakdere Vadisi üzerinde stratejik konumda yer alan geçit yerindeki doğal yükseltiyi çevreleyen kaledir” dedi.

SİT ALANI..

Kale; Altınova Karadere köyü, Çobankale Mah., Yalakdere Vadisi üzerinde, Hersek’ten yaklaşık 7 km. uzaklıkta, Soğuksu(Ayazma) köyünün 2 km güneyinde kalıyor. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından kale, 16.04.2004 tarih ve 10461 sayılı karar ile koruma grubu 1. grup olarak belirlendi. Kalenin arkeolojik alan olarak tescili de yapıldı. Tescil grubu olarak da 3. derece arkeolojik sit olarak belirlendi.  Altınova Belediye Başkanlığı’nın talebi üzerine,  Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile kale, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ilgili belediyeye tahsisi gerçekleşti.

YAPILAN KAZILARLA ÖNEMİ ARTACAK..

Kale 150 rakımlı tepede yaklaşık 180 x 120 metre ölçüsünde. İlk inşa evresinin hangi dönemde olduğuna dair çeşitli görüşler bulunuyor. Yöre halkı kalenin Cenevizler tarafından yapıldığını belirtiyor. Kaynaklarda ise 11. yüzyıldan 14. yüzyıla kadarki süreçte yapıldığına dair pek çok bilgi bulunuyor.  Bizans Dönemi’nde yapıldığını ileri sürenler çoğunlukta olsa da önemli oranda Selçuklu ve Osmanlı döneminde de kalede yapım ve onarım çalışması yapıldığı araştırmacılar tarafından belirtiliyor. İlk inşa dönemi ve sonrasındaki yapılaşma dönemleri konusunda, değişik görüşlerin yer alması, inşa edildiği dönemden, Yalakdere Yolu’nun önemini yitirmesine kadarki uzun kullanım sürecinde farklı dönemlerdeki kullanım evrelerine sahip olmasından kaynaklanıyor. Kalenin dönemselliği ve tarihi kaynaklardaki ifadelerin doğruluğu, kalede gerçekleşecek kazılar sayesinde tüm bilinmeyenleri ile aydınlığa kavuşacak. Ayrıca Osmanlı Beyliği’nin kurulması ve genişlemesi konusunda önemli bir atlama taşı olan kale, mimari bütünlüğü ve içerisindeki yapılar ile birlikte ortaya çıkartılarak, yapılacak restorasyon çalışmaları sonrasında ile ayağa kaldırılabilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.