yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5843
EURO
34,9071
ALTIN
2.435,54
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Çınarcık ve Armutlu’da midye çiftliği

Çınarcık ve Armutlu’da midye çiftliği
04.01.2022 16:51
0
A+
A-

 

 

Haber \ Esin KAYA

Marmara Denizi’nde, suyu temizleyici özelliğiyle öne çıkan Akdeniz midyelerinin yetiştirileceği çiftliklerin kurulmasına devam ediliyor. Midye çiftlikleri hem suyu filtre edecek hem de para kazandıracak. Yalova’nın Çınarcık ve Armutlu ilçelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle müsilaja karşı önlem olması amaçlanan ve başvurusu yapılan yıllık 9 bin ton kapasiteye sahip 7 tesisten 3’ü için gerekli izinler alınarak kurulum aşaması tamamlandı. Söz konusu 7 tesisin 54 milyon liraya mal olması, ayrıca yıllık yaklaşık 126 milyon lira ciro elde edilmesi öngörülüyor. Çınarcık açıklarında 174 bin metrekarelik alana kurulan çiftlikte midye ekimiyle ilgili hummalı çalışma başlatıldı. Ekip, midyeleri makine aracılığıyla denizin mavi sularına bıraktı. İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün Türkiye‘de çift kabuklu yumuşakçalar konusunda ciddi bir potansiyel olduğunu değerlendirerek 2019 yılının sonlarında çalışma yürüttüğünü söyledi.
Marmara’da yıllık 9 bin ton kapasiteli midye çiftlikleri’..

Yatırımcıların yoğun ilgisiyle geçen yıl 7 işletmeye izin verdiklerini anlatan Parıldar, şu bilgileri paylaştı: “2021 yılı itibarıyla bu işletmelerin yıllık 5 bin ton kapasiteli 3’ü yatırımlarını yaptılar, diğer 4 bin ton kapasiteli işletmelerimiz de yoğun çaba içinde ve inşallah yakın gelecekte Marmara‘da yıllık 9 bin ton kapasiteli midye çiftliklerimiz hem üretimi hem tüketicilere arzını hem de ihracat potansiyelinin etkin değerlendirilmesi sürecini tamamlamış olacak. Tabii ki Türkiye’de hem iç tüketimde hem de uluslararası ticarette midye önemli bir yer tutuyor. Bu anlamda biz de Marmara’da bu fırsatı kaçırmak istemedik. Yatırımcılarımız da yoğun ilgi gösterdi. Aynı zamanda midye çiftliklerinin kurulu olduğu alanlar doğal bir resif alanı oluyor. Yani diğer balık çeşitlerinin de üremeleri adına çok ciddi imkan sağlıyorlar. Bu da denizdeki çeşitliliğe, popülasyona ve sürdürülebilirliğe ciddi bir fayda sağlıyor.”

‘Tamamen denizin içerisinde besleniyor’..

Parıldar, midyenin dışarıdan herhangi bir desteğe ihtiyaç olmadan tamamen denizin içinde beslendiğini söyledi. Bu yönüyle midyelerin denizi kirletici değil, kirliliği bir nebze de olsa önleyici rolünün bulunduğunu dile getiren Parıldar, “Deniz dostu bir üretimden bahsediyoruz. Dolayısıyla midye çiftliklerinin denizin temizlenmesinde etkin bir rol aldığını ifade etmek yanlış olmaz. Marmara Denizi’nin midyenin merkezi konumunda olacağı ifadesini önümüzdeki süreç için söylemek mümkün” dedi.

‘Ciddi bir ihracat potansiyeli olan bir ürün’..

Parıldar, midyenin hem dünyada hem de Türkiye’de talep edilen bir ürün olduğuna dikkati çekti. Yalova’nın midyecilikteki konumundan bahseden Parıldar, “Midye çiftliklerimiz özellikle Marmara Denizi’nde, Marmara içinde de Yalova’mız sektörü yönlendirici, sektörde söz sahibi olacak bir konuma gelecektir. İlerleyen dönemlerde de çok ciddi bir ihracat potansiyeli olan bir ürün. O anlamda da hem ihracat kapasitesini arttırıcı hem de ülkemize ihracat anlamında katma değer sağlayacağı bir ürün, bir sektör olarak ifade etmemiz yanlış olmayacak” şeklinde konuştu.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.