Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından dünyanın en tahripkar meyve zararlılarından biri olarak kabul edilen Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadele kapsamında Dereköylü 12 meyve yetiştiricisine 320 adet biyoteknik mücadele aparatlarından feromon +tuzak (decis trap) dağıtıldı..
Haber / Zeynep TAŞTAN
Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Deneme Projesi kapsamında Çiftlikköy ilçesine bağlı Dereköy köyünde düzenlenen dağıtım programına İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras, Encümen Üyesi Mustafa Tunalı, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ercan Yalçın, Çiftlikköy İlçe Müdürü Şefik Arıca, Dereköy Muhtarı Hidayet Köken ile teknik personeller ve çiftçiler katıldı. İl Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ve diğer katılımcılarla birlikte Dereköylü Yaşar Kılıç adlı çiftçinin 40 dekarlık Şeftali ve Nektarin bahçesinde tuzakları astı.
2 bin 220 adet feromon tuzak dağıtılacak..
Yüzde 50’si Tarım ve Orman Bakanlığı, yüzde 50’si de İl Özel İdare desteği ile finanse edilen Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Deneme Projesi kapsamında 2022 yılında Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadele amacıyla toplam 230 dekar alanda 2 bin 220 adet feromon + tuzak (decis trap) dağıtımı yapılacak. Akdeniz meyve sineği dünyada en tahripkar meyve zararlılarından biri olarak kabul ediliyor. 200’den fazla konukçusunun bulunduğu, diğer meyve sineklerine göre serin iklim bölgelerine daha kolay uyum sağladığı ve daha hızlı çoğalan ve karantinaya tabi ve ihracatta toleransı sıfır olan zararlı, son yıllarda Marmara Bölgesi’nde yetiştirilen bazı meyve türleri için büyük risk oluşturmaya başladı. İlimizde risk altında bulunan başlıca konukçuları şeftali/nektarin, Trabzon hurması, elma ve nar bahçeleri olan larvalar yumurtalarını meyve kabuğu altına ovipozitörleri ile açtıkları deliğe bırakırken, konukçusu olduğu meyvelerin etli kısmında beslenerek meyvede yumuşama ve çöküntü meydana getiriyor.