yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0783
EURO
38,0674
ALTIN
2.833,55
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

CEVAP ZÛL GELİYOR

28.05.2024 14:16
0
A+
A-

 

İşyerlerinde periyodik kontrol gerektiren araç, makine ve ekipmanların kontrolünü yapmaya yetkili kişiler devlet tarafından dört yıl kadar önce EKİPNET isimli bir sistem ile kayıt altına alındı. Kabiliyet ve yeteneklere göre ekipmanların iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını değerlendiren bu yetkili kişiler, özgün numaralar ile numaralandırılıp, yaptıkları kontrolleri raporlamada yöntemleri standart haline getirildi.

Dört ay kadar önce de EKİPNET sistemi İSG Katip isimli bakanlık programına entegre edildi. Duyuru yayınlayarak işveren-ekipnet üyesi kişilerin e-devlet üzerinden girişleri ile randevu alarak bu program üzerinden planlama yapılması gerektiği de zorunluluk haline getirildi. Biz de hizmet verdiğimiz müşterilerimize bu konuda bilgilendirme yapıp, ihtiyaç duyacakları periyodik kontroller için bu yöntemi kullanmaları gerektiğini bildirdik. Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi.

Uygulamanın hayata geçmesinin üzerinden altı ay geçmiş, saygın bir firmamın elektriksel güvenlik kontrolü ile ilgili anlaştığı EKİPNET üyesi yetkili bizi arayıp, e-devlet üzerinden planlama yöntemini bizlere soruyor. Kendisine meslek odasının bu konuyu üyelerine bir eğitim ya da föy ile anlatıp anlatmadığı sorduğumda, odanın bu konudan haberi bile olmadığını söylemesi ülkede mevzuat yazan, uygulayan ya da uygulamayanları denetleyenlerin ne kadar boş olduğunu yeniden hissettirdi.

Kural koyucu bir sistem tanımlıyor, sisteme entegrasyon için süre kullanılıyor, ilan ile sorumlular bu sisteme tabi hale getiriliyor. Lakin sahadan habersiz, uygulamayanların ne yaptığını takip etmeden, yaptırım olmadan süreç sürüp gidiyor.

Ekipman ile yaşanan iş kazası olduğunda, ilk sorulan evraklardan biri olan son bir yıl içinde yapılmış periyodik muayene belgesinin işveren tarafından yaptırılmış olsa bile geçersiz olduğunu işveren ancak mahkemede öğreniyor. Yetersiz uzmanlar, yetersiz kontrolörler, yetersiz yazılımlar, yetersiz meslek odaları, yetersiz denetim, yetersiz yaptırım ülkede paçadan akıyor.

Bize ulaşan kişinin ricası ile aşama aşama nasıl yapacağını anlatıp öğrettik. Bize ulaşan EKİPNET kayıtlı elektrik mühendisi sistemi öğrenince teşekkür etti. Biz de kural koyucular adına, yazılımcılar adına, denetimciler adına, oda adına mesaimizi harcamış ve yine doğru düzgün çalışma adına bilgimizi bedelsiz paylaşmış olduk.

Bunun gibi onlarca konuda, kimsenin yapmadığı birçok doğruyu yapmak adına bedelsiz mesai harcayan ben ve ekip arkadaşlarım var.

Sonra da bize gelip, firmamıza verilen ödülün kriterlerini soran çok bilmişlere iki satır ile cevap vermek bile zûl geliyor.

Vesselam

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.