AK Parti MKYK Üyesi ve Yalova Milletvekili Büyükgümüş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’la beraber İslam İşbirliği Parlamenter Asamblesi (İSİPAB) 18’inci Konferansı’na katılmak üzere Fildişi Sahili’ne resmi ziyaret gerçekleştirdi.
AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile Abidjan’da düzenlenen olan İSİPAB 18’inci Konferansı’na iştirak etti.
Büyükgümüş TBMM Başkanı Kurtulmuş riyasetinde Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara, Fildişi Sahili Başbakanı Robert Beugre Mambe, Fildişi Sahili Ulusal Meclisi Başkanı Adama Bictogo ile bir araya gelerek, ikili işbirliği imkanlarını ele aldı.
Bir dizi toplantıya iştirak eden Büyükgümüş, Felix Houphouet-Boigny Üniversitesi’nde düzenlenen “Kriz Zamanlarında Gençlik Çalışmalarının Rolü” konulu İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu’na da katıldı.
Bu programın ardından Abidjan’daki Grand Bassam Kız Yetimhanesini ziyaret ederek TİKA tarafından yaptırılan okul öncesi sınıfın açılışında yer alan Büyükgümüş, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile Fildişi Sahili Maarif Okulları’nda da incelemelerde bulundu.
Büyükgümüş’ün de arasında bulunduğu Türk heyeti, dün sabah saatlerinde ülkeye döndü.
İSİPAB 18’inci Konferansı dolayısıyla İSİPAB İcra Komitesi toplantısı ve Genel Sekreterler Birliği toplantısı gerçekleştirilecek. İSİPAB Filistin Daimi Komitesi başta olmak üzere farklı alanlarda belirlenen komite toplantılarının icra edileceği konferansta, İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarındaki saldırıları ve bunun sonucunda ortaya çıkan insanlık krizi, parlamentolar arası işbirliği, ayrı ayrı ele alınacak.
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) parlamento ayağını oluşturan İSİPAB, parlamentolar arasında kapsamlı ve yararlı bir işbirliği sağlamayı ve İslami Danışma (Şura) ilkesinin uygulanmasını amaçlıyor. 54 ülke parlamentosunun üye olduğu asamblede, ayrıca 22 uluslararası-bölgesel örgüt ve parlamento gözlemci statüsünde bulunuyor.
Filistin meselesi öncelikli olmak üzere, terör, İslam ülkelerinin sorunları, Müslüman azınlıklar, medeniyetler arası diyalog gibi siyasi meseleler, İslami bir ekonomik modelin geliştirilmesi, ticari işbirliği konularındaki ekonomik meseleler ile sosyal ve kültürel konular İSİPAB’a genel olarak hakim olan gündem maddeleri arasında bulunuyor.