Türkiye’de ilk kez 2009 yılında Yalova Üniversitesi’nde kurulan Polimer Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler yüzde 98’i gelecek kaygısı yaşamadan, kısa bir süre içerisinde sektörde çalışma imkanı buluyor..
Haber / Zeynep TAŞTAN
Polimer malzemeler, pek çok farklı sektörde kullanılıyor. Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan Polimer Mühendisliği bölümü öğrencileri yüzde 40’ı otomotiv, beyaz eşya ve benzeri sektörler için plastik üreten fabrikalarda, yüzde 12’si kauçuk sektöründe, yüzde 10’u hava, uzay ve deniz araçları için önemli olan kompozit kimya sanayinde iş buldu. Diğer mezunlar ise çeşitli sektörlerde istihdam edildi.
‘BÜYÜK TALEP VAR’..
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamit Erdemi, Türkiye’de geçen sene 41 milyar dolarlık bir plastik üretimi yapıldığını söyledi. Erdemi, “Biz plastik maddelerin büyük bir kısmını dışarıdan alıyoruz. Fakat bunu dışarıya katma değeri yüksek ürün olarak satmamız için ürünü geliştirmemiz gerekiyor. Firmalarda başarılı oldukları için öğrencilerimize talepler var. Öğrencilerimizin iş bulma oranı şu anda yüzde 98 civarında. Yüzde 2’lik kısım da ya akademik olarak kalan ya da farklı bir kısma yönelmiş kısım. İş ilanlarına bakıldığı zaman büyük bir talep mevcut” dedi.
‘İŞSİZ KALMAK İMKANSIZ’..
Polimer malzemelerin her yerde olduğunu söyleyen Erdemi, “Öyle bir sektör ki işsiz kalmaları hemen hemen imkânsız gibi bir şey. Hayatımızın her alanında polimer malzemeler var. Polimerik malzemeler var. Bio veya doğal polimerler olabileceği gibi sentetik polimerler de olabilir. Bu açıdan hem ürün geliştirmek hem sektörün genişliği açısından önü çok açık olan bir bölüm. Polimer malzeme mühendisliği mezunları için ufukları ne kadarsa yapacakları da o kadar diyebiliriz” dedi.
‘DERNEĞE ÜYE OLUYORLAR’..
Tüm mezunların Polimer Mühendisliği Derneği’ne üye olduğunu ifade eden Erdemi, öğrencilerin iş bulmalarının 3 ile 6 ay arasında değiştiğini belirterek, “Maksimum 6 ay diyoruz. Hatta birçok öğrencimiz staj yaparken staj yaptığı firmadan teklif alarak devam etmeleri isteniyor. Sektörde çok büyük bir açık var. Öğrencilerimizin aldığı eğitimden dolayı kaliteleri ortaya çıkıyor. Birçoğu 4’üncü sınıfa geldiklerine hem çalışıp hem okuma durumuna geliyorlar” dedi.