yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

‘BU GİDİŞE KİM ‘DUR’ DİYECEK?’

‘BU GİDİŞE KİM ‘DUR’ DİYECEK?’
12.07.2023 18:00
0
A+
A-

‘ASGARİ ÜCRETİ, EMEKLİ MAAŞINI ARTIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL’

  • Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO) Başkanı Necati Erbul, KDV artışının esnafı zorladığını, bu durumun da piyasadaki zamları beraberinde getirdiğini söyledi.

..”Önümüzde yerel seçimler var, bu durumun yerel seçimlere de etkisinin olacağını düşünüyorum. Bugün ekmek zammını, minibüs zammını konuşuyorsak, bunlar kendi kendine olmuyor. SGK- BAĞ-KUR primi artıyor, ham madde artıyor. Bunun sorumluluğunu sadece Fırıncılar Odası, Esnaf Odası’na yüklemek ne kadar doğru?”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO) Başkanı Necati Erbul, piyasadaki fiyat artışlarına birinin dur demesi gerektiğini söyleyerek, HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulundu. Piyasadaki fiyat dengesinin sabitlenmesi gerektiğini dile getiren Erbul, “Zamlardan sonra yaz ayında kışı yaşar olduk” dedi.

‘BAĞ-KUR, SGK PRİMLERİ İŞVERENİN BELİNİ BÜKÜYOR’

KDV artışının esnafı zorladığını belirten Erbul, “Düzenleme yapılsın dedikçe daha çok zam geldi. Bu da doğal olarak fiyat istikrarsızlığına, akabinde de düzensizliğin artmasına neden oluyor. Biz bu ay aldığımızı bir dahaki ay bulamıyoruz dedikçe, haftada bir fiyatlar değişir hale geldi. Sene başından baktığımızda enflasyon oranlarının çok yüksek rakamlar olduğunu görüyoruz. Sadece asgari ücreti artırmak çözüm değil. Vergilerde üzerine konulduğunda esnafı yorar bir hal ortaya çıktı. Esnaf bunu fiyatlara yansıttığı için vatandaşlar da olumsuz yönde etkileniyor. BAĞ-KUR, SGK primleri işverenin belini büküyor. Fiyatlama tam olarak oturmadığından; esnaf toptancıya, vatandaş esnafa bir güven ortamı sağlanmıyor” şeklinde konuştu.

‘VERGİSİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN ESNAF İNDİRİM BEKLİYOR’

Esnafın destek paketi beklerken vergi yüküyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Erbul, “Alım gücü git gide aşağı çekiliyor. Tabi ki devletin bununla ilgili bir şey yapması gerekiyor. BAĞ-KUR ve SGK primlerinde, vergisini zamanında ödeyen esnaf indirim beklerken daha çok zamla karşı karşıya kaldı. Bu durum ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumla da alakalı ancak, esnaf doğal olarak vergi yükünü vatandaşa yansıtmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

‘BU DURUM YEREL SEÇİMLERE DE YANSIYACAK’

“Asgari ücreti, emekli maaşını artırmak çözüm değil” diyen Erbul, “Emekli ve çalışan yüzde 34 zam alıyor, piyasadaki almış olduğu ürünün zammı ise yüzde 100 artmış oluyor. Önemli olan piyasadaki fiyatların oturması. Kış sezonundan Temmuz’a kadar her gün fiyat değişikliğini gördük. Çok sıkıntılı bir dönem bu. Önümüzde yerel seçimler var, bu durumun yerel seçimlere de etkisinin olacağını düşünüyorum. Bugün ekmek zammını, minibüs zammını konuşuyorsak, bunlar kendi kendine olmuyor. SGK- BAĞ-KUR primi artıyor, ham madde artıyor. Bunun sorumluluğunu sadece Fırıncılar Odası, Esnaf Odası’na yüklemek ne kadar doğru? Hayati üretim yapılan ürünlere devletin destek vermesi gerekirken zamlar, fiyat artışları geliyor. Burada sorgulanması gereken bu fiyat artışlarının nasıl denetlenmiyor olması, nasıl önüne geçilemiyor olması? Kışın ne yapacağız, herkes merak ediyor. Daha büyük yeni yükler gelecek mi? Destek paketleri yok, krediler kapalı nasıl olacak bilmiyoruz. Yoksa bunun sonuçları ile belediye seçimlerinde yüzleşeceklerini düşünüyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.