yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

‘BORULAR KEVGİR GİBİ’

‘BORULAR KEVGİR GİBİ’
28.04.2024 20:45
0
A+
A-

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya:

‘İSALE HATTI BİTMELİ!’

  • Yalova’da suyun kayıp-kaçak oranının azaltılması için başlatılan Ana İsale Hattı Projesi yüzde 70 oranında tamamlandı. Dev proje sayesinde, Yalova’da su kaybı önemli ölçüde azalacak. Yalova Valisi Hülya Kaya, projenin Yalova için ne kadar kritik olduğunu vurgulayarak, su kaybını en aza indirmenin öncelikleri arasında olduğunu belirtti.

Ana İsale Hattı Projesi kapsamında döşenen yeni boruların altından çıkan eski boruların delik-deşik olduğunu söyleyen İller Bankası Bölge Müdürü Derya İnal, “Borular kevgir gibi” ifadesiyle durumu özetledi. Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ise altyapı yenileme ihtiyacının ciddiyetini vurguladı.

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

İller Bankası Bölge Müdürü Derya İnal, İsale Hattı Projesi’nin yüzde 70 oranında bittiğini söyledi. İnal, yaptığı açıklamada, “Yalova’da Ana İsale Hattı Projesi devam ediyor. Proje yüzde 70 oranında tamamlandı. Bu yeni projede her şey yolunda gidiyor. Bir sıkıntı gözükmüyor. Düzgün çalışan bir firmamız var. Bu projede aynı zamanda ek kredi olayı var 8 milyon Euro’luk. İlerleyen günlerde Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ile de bir araya geleceğiz” dedi.

‘KAYIP KAÇAK ORANI ÇOK FAZLA’..

Yalova Valisi Hülya Kaya ise, Yalova’da kayıp kaçak oranının çok ciddi seviyelerde olduğunu ve proje sayesinde bu oranın ciddi anlamda düştüğünü belirterek, “İsale hattı işi Yalova için çok önemli bir iş. Yalova’da daha önce çok ciddi oranda kayıp-kaçak vardı. Bu proje ile birlikte o oran ciddi düşürüldü. Bizim şu an yeni dönemdeki en büyük politikamız su kaybını en aza düşürebilmek olmalı. Biz daha tüketiciye suyu ulaştırmadan yolda kaybediyoruz. Yani boru hatlarımız eski olduğu için yüzde 40’lara, bazı yerlerde yüzde 50’lere varan kayıplar var. Dolayısıyla bunu en aza düşürmemiz lazım. Biz, bir tarafta durmadan baraj yapıyoruz. Baraj yapmakta devlete çok ciddi maliyetli bir iştir. Ama biz aldığımız suyun ne kadarının tüketiciye gittiğini ölçümleyebiliyoruz. En son öğrendiğimde kayıp oranı yüzde 40 seviyesindeydi. Çok ciddi bir rakam” ifadelerine yer verdi.

‘SU SIKINTISI İLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ’..

Köylerde su saati uygulamasının hayata geçirileceğini ve vahşi sulamanın önüne geçilmesi gerektiğini belirten Vali Kaya, “Yeni dönemde Yalova’da yeni barajlar yapmazsak büyük bir su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağız.  Biz yeni dönemde köyler de dahil olmak üzere akıllı saat sistemine geçmeliyiz. Öncelikle köylerimizdeki bu vahşi sulamayı bitirebilmeliyiz. Bakanımız geldiğinde sözünü almıştık. İl Özel İdaresi’nin mücavir alanında bulunan köylerimizde saat takacağız. Bu vahşi sulamanın da önüne geçeceğiz. En değerli varlığımız şu anda su. Önlem alınmazsa Yalova su problemi ile karşı karşıya kalabilir. Dolayısıyla Ana İsale Hattı Projesi’nin mutlaka tamamlanması gerekiyor. Diğer belediyelerde de kayıp kaçak oranı varsa baktırsın. Bununla ilgili önlemlerimizi almamız lazım” diye konuştu.

‘BORULAR KEVGİR GİBİ’..

İsale hattı döşenirken alttan çıkan eski boruların delik deşik olduğunu hatırlatan Müdür İnal, “Çok doğru bir iş yapıldığını isale hattını döşerken görüyoruz. Altından çıkarılan çelik boru delik deşik. Yeni borular, mevcut borunun üstünden döşeniyor. Kazıldığında vahim bir tablo ortaya çıkıyor. İyi ki şu anda bu proje yapılıyor. Geleceğe dönük düşünürsek, bana göre Yalova’nın içme suyu şebeke hattının da değişmesi gerekiyor. Yalova’da bazı yerlerde çalışma yapıldığı zaman görüyorum. Borular kevgir gibi. Kayıp kaçaklardan konuşuyoruz. Yalova’da çok ciddi bir şebeke yenileme ihtiyacı da bulunuyor. Bu ilin geleceği için şebeke yenilenmesi çok kıymetli bir iş olur” dedi.

‘TEDİRGİNLİK VERİCİ’..

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ise, “Durum şöyle; tamamına hakim olmamakla beraber müdürümüzün söylediği proje 26 milyon Euro + KDV’dir. İller Bankası aracılığı ile yurtdışındaki banka, müteahhit iş yaptıkça hak edişini ona veriyor. Belediyede KDV’sini yatırıyor. Yanlış bilmiyorsam işin tesliminden 5 yıl sonra başlamak kaydıyla 25 yılda aylık olarak Euro bazlı ödeme yapılacak. Uzun yıllar devalüasyonu düşündüğünüzde bu biraz tedirginlik verici bir konu. O yıllarda ödeme nasıl yapılır onu bilmiyorum. Neden KDV’sini belediye ödüyor onu da bilmiyorum. Neden sadece Yalova Belediyesi bunu ödüyor onu da bilmiyorum. Bunları müdürümüzle oturup konuşacağız. Muhtemelen böyle yapıldı denilecek” ifadelerini kullandı.

GÜREL’DEN HİBE TALEBİ..

Her şeyden önce işin sağlıkla alakalı olduğunu vurgulayan Başkan Gürel, “Ancak başlık çok önemli. Her şeyden önce bu iş sağlıkla alakalı. Bu nasıl bir kredi ve Yalova Belediyesi’ne kredi yükü nasıl binecek onu bilmiyorum. Yalova Belediyesi şu anda eldeki kaynaklar ile muhtemel gelirlerle mecburi giderleri ödemek zorunda. İşçilerin maaşı öncelikli konu. Ondan sonra uzun vadeli böyle bir şeye girilmesi daha doğru olur. Niyet iyi. Ama burada hibe sihirli bir kelime. Hibe için bastırmamız gerekiyor. Bir belediye başkanı olarak isterim ki altyapı ile birlikte üst yapı da eksiksiz; harikulade olsun” diye konuştu.

‘İLK 10 GÜN İŞÇİ MAAŞI İLE İLGİLENDİM’..

Yalova Belediyesi’nde şu anda ilk önceliğin mecburi giderler olduğunu vurgulayan Başkan Gürel, sözlerini şu şekilde tamamladı: “İlk 10 gün işçinin, memurun maaşı ile ilgilendim. Onlarla mücadele ediyorum. Elbirliği ile bunu yapacağız. KDV kısmından kurtulma şansımız olsa çok iyi olur. Bunların daha planlı programlı olması ve hükümet tarafından yönetilmesi daha uygun olur. Sizden ricam olabildiğince destek olmanız.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.