yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2328
EURO
34,7895
ALTIN
2.454,00
BIST
10.315,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
15°C
Yalova
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
20°C

‘BİZİ KİM KORUYACAK?’

‘BİZİ KİM KORUYACAK?’
09.01.2023 17:42
0
A+
A-

 

  • İnşaat Mühendisleri Odası Yalova Temsilciliği’nde düzenlenen basın açıklamasında, şantiyelerde şiddet ve denetimsizlik konusunda yaşanan sorunlar dile getirildi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, İnşaat Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Kasım Polat ve şube yönetimi bir araya gelerek, şantiyelerde şiddet ve denetimsizlik konusunda meslektaşlarının yaşadığı sorunları dile getirdiler.

‘Yapı denetçisi, sahada devleti temsil ediyor’..

İnşaat Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilciliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen açıklamada söz alan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar, şu sözlere yer verdi: “Maalesef birçok inşaatın yapım sürecinde, şantiye şefi bulunmamakta, şantiye şefliği sadece ruhsat kısmında kağıt üzerinde kalmaktadır. Mevzuatın doğru uygulanmamasından kaynaklı da çok ciddi problemler oluşmaktadır. Geçtiğimiz Ağustos ayında bir meslektaşımız, binanın demir kontrollerinde, eksik ve yanlış demir uygulamalarının düzeltilmesini istemiş ve üç usta tarafından ağır şekilde darp edilerek yoğun bakıma kaldırılmıştır. İMO Bursa Şubesi’nde yaptığımız açık oturumlarda bir meslektaşımızın yine aynı sebepten darp edildiğini kendisinden öğrendik ve hukuki süreci hemen başlattık. Maalesef yine benzer durum Yalova’daki meslektaşımız Muhammed Dilovan Uğur için de yaşandı. Bu saydığımız üç olayında ortak bir özelliği var, denetim yapılan şantiyelerin hiçbirinde şantiye şefi olmaması, yani denetim yapan meslektaşlarımızın karşısında teknik bir muhatabın olmaması. Meslektaşlarımızın karşısında teknik bir muhatap bulamadığı zaman maalesef, küfür, hakaret, tehdit ve fiziksel şiddetle sıklıkla karşılaşıyorlar, yani halkın can güvenliği için yapmış oldukları bu anlamlı kamu hizmetinde kendi can güvenliklerinin olmadığı ortadadır. Aynı zamanda yapı denetçisi meslektaşlarımız sahada devleti temsil etmektedir. Devlet bir adım attı ve havuz sistemi getirerek müteahhitleri yapı denetimlerin işvereni olmalarının önüne geçti. Bakıldığında çok büyük bir adım. Bu olay mühendis arkadaşlarımızın iş kaygısı olmadan şantiyeleri projesine uygun denetlemelerinin ve aykırılıkların önüne geçmenin bir yolunu açtı. Buna rağmen denetleyici meslektaşlarımız işini yapamaz hale gelir ve üstüne üstelik şantiyede darp edilmeye varacak muamele ile karşılaşırsa bu iş nasıl düzelecek. Herkes ayağını denk almalı ve üstüne düşen vazifeyi yapmalıdır. Yapı denetimler, şantiye şefleri, projecilik yapan meslektaşlarımız ve daha nice inşaat faaliyetinin bir kısmında yer alan bizler sizce müteahhit, işveren ya da altında çalışan elemanların düşmanı mıyız? Güvenli yapılar ve can güvenliği istiyorsak öncelikle her şantiyede bir şef olmalı ve denetleme mekanizması olan yapı denetim çalışanı meslektaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması ve işlerini yapmaları kolaylaştırılmalıdır.”

‘Kamu adına bu görevi ifa ediyoruz’..

Şantiyelerde görevini yapmak isteyen personellerin benzer durumlar yaşadığını söyleyen Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, “Şantiyede denetim görevini yapan Muhammed Dilovan Uğur isimli meslektaşımızın olayı hafif yara ile atlatmış olmasına bir nebze de olsa seviniyor ve kendisine geçmiş olsun diyoruz. Bu saldırılar yapı sahibine de yapılan çirkin saldırılardır aslında. Çünkü bizler onların can ve mal güvenliğini koruyoruz. Ama bir kez daha üzülerek gördük ki meğer asıl bizlerin can ve mal güvenli yokmuş.  Konuşmamın başında da belirttiğimi gibi bu yaşanan ilk darp olayı değil, şantiyelerimizde görevimizi ifa etmek isteyen personellerimize pek çok ilde, pek çok defa hakaret, tehdit ve darp yapılmıştır. Peki bizi kim koruyacak? Unutanlara şunu hatırlatmak isteriz. Kamu adına görev yapan yapı denetimciler olarak bizler, önemli bir görev üstlenen meslek mensuplarıyız. Ayrıca yapı sahibi adına da hizmet veriyoruz. Biz kamu adına bu görevi ifa ediyoruz. Buradan ayrıca yetkililere de seslenmek istiyorum. Biz yapı denetim çalışanları kamu adına denetim yapıyoruz ve dolayısı ile de kamu personeli olarak görülmek ve Türk ceza kanununun 265. Maddesinin 1.fıkrasının biz yapı denetim kuruluşu çalışanlarına karşı işlenecek suçlar için de uygulatılmasını talep ediyoruz. Bizler sadece işimizi yapmak, görevimizi yerine getirmek istiyoruz. Görevimiz de bir şantiye şefinin kontrolünde yapılan imalatların projesine uygunluğunu kontrol etmektir. İnşaat sahalarında şantiye şefleri ile birlikte çalışmak istiyoruz. İsteğimiz, bu gibi olaylara artık bir dur densin. Bu son saldırı, bu son darp olayı olsun diyoruz” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.