yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4083
EURO
34,5725
ALTIN
2.385,50
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

BİZANS-OSMANLI-CUMHURİYET ‘ÖNCE GEÇMİŞ’           

BİZANS-OSMANLI-CUMHURİYET ‘ÖNCE GEÇMİŞ’           
05.05.2022 16:55
0
A+
A-

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Tarihi zenginliklere sahip çıkmanın asli görevleri arasında yer aldığını söyleyen Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Altınova’da yapılan tarihi kazı çalışmalarından çıkan parçaların sergileneceği müzenin yapılacağını duyurdu. HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulunan Dr. Metin Oral, “Bizlerin geçmişimizi iyi bilmemiz lazım ki geleceğe ona göre bakalım. O yüzden gençlerimize geçmişimizi öğretelim ve geleceğimize ona göre şekillendirelim istiyoruz. Bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

‘Altınova müzeleriyle anılacak’..

Başkan Metin Oral, ilçenin tarihi ve turizm alanlarının yeniden gün yüzüne çıkartılabilmesi için de çok önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Başkan Oral, “Bizim tescilli yerlerimiz var. Kent Müzesi Projemiz yapım aşamasında. Bununla beraber Deniz Feneri, Atatürk Evi ve tarihi hamam gibi tescilli yapılarımızın teşhir ve tanzim projelerimizi hazırlatıyoruz. Ayrıca Deniz Feneri Müzesi’nde son aşamaya geldik. Bu, Türkiye’de pek olmayan bir müze olacak. Deniz Feneri ile ilgili burada bir tarihçe olacak. Sadece fenerle ilgili objeler olmayacak. İçerisinde, bu feneri koruyan aileyi de anlatacağız. Genelde burayı aileler babadan-oğula şekilde işletmiş. Atatürk’ün Hersek’te konakladığı bir ev var burada. Onunla ilgili restorasyon projesi de onaylandı. Kuş Müzesi ile ilgili de bir proje yaptık. Hersek Hamamı için ayrı bir çalışmamız olacak. Çobankale ile ilgili kazı çalışmaları 2022 yılında devam edecek. İnşallah 5-6 yıl sonra buradaki kaleyi ortaya çıkaracağız. Bizans-Osmanlı tarihi ve Altınova’nın tarihiyle ilgili yeni bilgi ve belgeler elimize geçecek” şeklinde konuştu. 50 kişilik arkeolog ordusu ile kazı yapılacağını ve Osmanlı ile Selçuklu eserlerini gün yüzüne çıkartacaklarını belirten Dr. Metin Oral, “Çobankale kazımız Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde devam ediyor. Şimdi 2. kazı evini de Hersek’te oluşturuyoruz. Bunlarla birlikte kazılarımızda 50’ye yakın arkeolog çalışmış olacak. Tarihi bulgu yönünden yöremiz çok zengin” ifadelerini kullandı.

Kent müzesi ilçeye kazandırılacak..

İlçeye bir Arkeoloji Müzesi kazandırılması için çalışmalar devam ederken, Hersek Bölgesi’nde 1800’lü yıllara dayanan Deniz Feneri çalışmasında da sona gelindi. Yine Hersek’te bulunan Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Engelsiz Kuş Gözlem Kulesi’nde yapılacak olan Kuş Müzesi Projesi çalışmaları da sürdürülüyor. Hersekzade Ahmet Paşa Külliyesi’ndeki tarihi hamamın da bir müze yapılması çalışması devam ediyor. Öte yandan Altınova Kent Müzesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.