yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4590
EURO
36,3651
ALTIN
2.960,55
BIST
9.295,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

‘BİR ŞEHİR, KÜLTÜRÜYLE ŞEHİR OLABİLİR’

‘BİR ŞEHİR, KÜLTÜRÜYLE ŞEHİR OLABİLİR’
13.11.2024 14:49
0
A+
A-
  • İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova’daki kültürel varlıkların korunmasından altyapı yatırımlarına, köylerdeki modernizasyon çalışmalarına kadar birçok önemli projeyi gündeme getirdi.

Soygüzel, Yalova’nın geleceğini şekillendirecek bu projeler hakkında HABERCİ’nin sorularını yanıtladı ve şehirdeki tarihi yapıların restorasyonundan, akıllı su sayacı projelerine kadar geniş bir yelpazede yapılan çalışmaları ayrıntılı olarak açıkladı.

 

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova’daki kültürel varlıkların korunması, altyapı yatırımları ve köylerdeki modernizasyon çalışmalarına ilişkin HABERCİ’nin sorularını yanıtladı.

HABERCİ: Yalova’da tarihi ve kültürel yapıların restorasyonu için yapılan çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hasan Soygüzel: İl Özel İdaresi’nin sekretaryasını yürüttüğü Kültür Tabiat Varlıkları fonu var. Bu fon, yerel yönetimlerin katkı paylarından oluşuyor. Fonun yönetimi de İl Özel İdaresi tarafından yapılıyor. Bu fon sadece tarihi kültürel yapıların restorasyonu projelerinde kullanılabiliyor. Uzun zamandır Yalova’da restorasyonla ilgili bir çalışma yapılmamıştı. 6 yıl önce ilk İl Genel Meclisi’ne başladığımızda bu konuyu gündemimize aldık. Yalova’da tescilli ya da tescilsiz tarihi kültürel varlıkların tespiti; tescilli olanların restorasyonlarının yapılması, tescilsiz olanların tescilinin yapılması ile ilgili bir süre başlattık. Tarihi kültürel yapıların restorasyonu süreci ince denetimlerden geçiyor. Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun denetiminde bu çalışmalar yürütülüyor. Tamamladığımız projeler de oldu; Fevziye köyündeki Hacı Muratlar Mescidi. Termal’deki Fransız Evi gündemimizde. Yaren Baba Türbesi’ni yaptık. Şu anda Kocadere köyünde Koca Baba Türbesi’ni yapıyoruz. Osmanlı kaynaklarında da çok geçen Bineva Baba’nın mezarının tespiti ve tesciliyle ilgili bir süreç başattık. Akköy mezarlığı çok kötü bir durumdaydı. Tamamen yeniledik. Bu çalışmaları çok önemsiyoruz.

‘Yürüyen Köşk için de fon ayırdık’

Şunu biliyoruz; bir şehir, kültürüyle şehir olabilir. Yalova’nın bu yönünü ortaya çıkarmak istiyoruz. Yerel yönetimlerle de işbirliklerimiz var. Çiftlikköy’deki Kara Kilise’yi de meclis gündemimize almıştık. Yürüyen Köşk’ün restorasyonuyla da Kültür Tabiat Varlıkları fonundan bir kaynak ayırdık. Bunun restorasyon sürecini Yalova Belediyesi yürütüyor.

HABERCİ: İl Özel İdaresi’nin mücavir alanlarındaki köylerin altyapı projelerine ilişkin yapılan çalışmalar ve iş birlikleri nelerdir?

Hasan Soygüzel: Yalova’da toplam 14 tane belediye var. 5 ilçe belediyemiz, 9 tane de belde belediyemiz, 43 tane de köyümüz var. 43 köyümüzün 21 tanesi, çeşitli belediyelerin mücavir alanında bulunan köyler. İmar yönünden belediyeye bağlı köyler. Dolayısıyla belediyenin mücavir alanında olan köylerde de çeşitli alt yapı, park, meydan gibi projeler yürütüyoruz. Yerel yönetimlerimizle özellikle Yalova’mızın ekonomik bakımdan gelişmesi gereken işlerde iş birliği yapıyoruz. Sadece yerel yönetimlerle de değil, Yalova Üniversitesi başta olmak üzere, merkezi idareye bağlı kurumlarla da bu anlamda iş birliğimiz var.

HABERCİ: Yalova’daki asfalt plenti tesisinin üretim kapasitesi ve yerel yönetimlerle yürütülen asfalt üretimi iş birlikleri nasıl bir süreç izliyor?

Hasan Soygüzel: Yalova tarihinde tam teşekkürlü, çevreci bir asfalt plenti tesisi hayata geçirildi. Bu asfalt plenti tesisimiz saatte 160 ton kapasiteli asfalt üretimi gerçekleştiriyor. Asfalt plenti tesisimizin hayata geçmesi ile birlikte yerel yönetimlerimizle alt yapı iş birliklerimiz de oluyor. Yerel yönetimlerimiz adına asfalt üretimi gerçekleştiriyoruz. Hızlı bir yol yapım sürecine giriştik. Çevre belediyelerden yeni yeni talepler gelmeye başlıyor. Bugüne kadar 6 bin 500 ton asfalt üretmişiz. Bu asfaltın yaklaşık 3 bin 500 tonunu kendi adımıza ürettik. Yaklaşık 900 tonunu Kadıköy Belediyesi’ne, yaklaşık 50 ton Armutlu Belediyesi’ne, 195 ton Yalova Üniversitesi’ne, 250 ton Yalova Belediyesi’ne ürettik. Yaklaşık bin ton da özel firmalara üretim yaptık. Yerel yönetimler bize malzemeyi tedarik ediyorlar, biz de onlar adına asfalt üretimi yapıyoruz, ürettiğimiz asfalttan da belirli bir miktarda pay alıyoruz. Nakit alışverişi olmuyor. Yani malzeme karşılığı asfalt üretiyoruz. Bu süreçte gayet sağlıklı şekilde ilerliyor.

HABERCİ: Yalova’daki köylerde su tasarrufu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen akıllı su sayacı projelerinin süreci nasıl ilerliyor?

 

Hasan Soygüzel: Köylerimizde büyük ölçüde bir su sorunu yaşanmıyor. Ancak özellikle pandemiden sonra köylerimiz de ciddi bir yapılaşma söz konusu. Seçimlerden hemen sonra Sayın Valimizin başkanlığında, meclis üyelerimiz ve muhtarlarımızla bir toplantı yapılmıştı. İl Özel İdaresi olarak kredi kullandık. Bu çerçevede ilk olarak İl Özel İdaresi’ne bağlı bulunan bütün köylerde akıllı su sayacına geçiyoruz. Akıllı su sayacı kullanımı ile birlikte su tasarrufunun sağlanacağına inanıyoruz. Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği ile bu işi organize ediyoruz. Gerekli ekipman ve malzeme temin edildi. Ekipler kuruldu. Şu anda da ekiplerimiz İl Özel İdaresi’ne bağlı köylerde su sayacı takım işlerini yürütüyorlar. İlk olarak Güneyköy’de su sayacı takım işleri tamamlandı. Kapaklı köyünde devam ediyor. Köylerimizin tamamı akıllı sayaca geçince, su kullanımımızda ciddi bir optimizasyon sağlayacağımızı düşünüyoruz. Su sayacı tamamlandıktan sonra yine su tedariki ile ilgili sorunlar yaşanırsa tedarikli ilgili yatırımları planlayacağız.

 

HABERCİ: 2024 yılını ‘yol yılı’ olarak ilan eden İl Özel İdaresi’nin 2025 yılı için vizyon cümlesi nedir?

 

Hasan Soygüzel: 2025 yılında da yol yapım sürecine devam edeceğiz. 2025 yılını ‘köy üst yapılarının yapımı ve modernizasyon yılı’ olarak ilan ettik. Bu kapsamda köylerimizde bulunan bazı tesislerimizin modernizasyonunu gerçekleştireceğiz. Parklar, meydanlar, mezarlık alanları, spor sahaları, cephe sağlıklaştırma, köy konakları yapımı. Bütün köylerimizde ihtiyaç tespiti ve mevcut durum tespitine yönelik çalışmalar yapılıyor. Köy köy saydığım konularla ilgili bir liste oluşturuyorlar. Milletvekillerimizin de desteğiyle bakanlıklarımızdan hibe kullanıyoruz. Özellikle köylerimizde bulunan spor alanlarının yapımı konusunda Gençlik ve Spor Bakanlığımızla işbirliği yapıp, milletvekillerimizin de desteğiyle oradan hibe kullanmaya yönelik projelerimizi de bakanlığa sunacağız. Köy üst yapılarının yapımı ve modernizasyonunda bakanlık hibesi kullanmayı planlıyoruz. Arda kalan kısımları da İl Özel İdaresi bütçesiyle yapmaya çalışacağız.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.