yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

BEYOSMANOĞLU’NDAN KETEM’E DAVET

BEYOSMANOĞLU’NDAN KETEM’E DAVET
02.10.2023 14:47
0
A+
A-

 

  • Yalova Kanser Hastaları Derneği (YAKHAD) Başkanı Sibel Beyosmanoğlu, Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında kanserde erken tanı, teşhis ve tedavinin hayat kurtardığını söyledi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Kanser Hastaları Derneği (YAKHAD) Başkanı Sibel Beyosmanoğlu, Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında vatandaşlara çağrıda bulundu. Kanserde erken tanı, teşhis ve tedavinin hayat kurtardığını söyleyen Beyosmanoğlu, kanser taraması yaptırmak için vatandaşları KETEM’lere davet etti. Kanser konusunda vatandaşları duyarlı olmaya devam eden Beyosmanoğlu, “Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) kadının evinde tek başına rahatlıkla her an uygulayabileceği bir muayene yöntemidir. KKMM’ni etkili bir şekilde yapabilmek için bu konuda eğitim almak ve öğrenilenleri her ay düzenli olarak yapmak gerekmektedir. Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bu muayene sırasında ayna karşısına geçilerek her iki memenin görüntüsünün simetrik olup olmadığına bakılır. Meme başı ve derisinde çökme veya çekilme, deride kızarıklık ve ödem varlığı incelenir. Bu muayene ile özellikle deriye ve meme başına yakın tümörler kadının kendisi tarafından erken evrede fark edilebilir. Kendini düzenli olarak muayene eden bir kadın, yeni gelişen bir kitleyi, meme derisi veya meme başındaki çekintiyi veya renk değişikliğini, asimetrik görünümü ayırt edebilir. Kanser şüphesi uyandıran kitleler diğer meme dokusundan daha sert yapıda (ceviz sertliğinde), sınırları net ayırt edilemeyen, hareketi kısıtlı ve genellikle ağrısızdırlar. Memesinde bir kitle veya her zamankinden farklı bir görünüm fark eden kadın, hemen doktoruna başvurmalıdır” dedi.

Dernek çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi

Derneği yapmış olduğu çalışmalardan da bahseden Beyosmanoğlu, “Erken tanı ve teşhisin önemini anlatmak üzere çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Faaliyetlerimize destek veren, bizi önemseyen, küçücük bir adımla kocaman olan ve bugün bu masa etrafından toplanan dernek üyelerimize, hastalarımıza ve gönüllülerimize teşekkür ederim. Durmadan yorulmadan erken teşhisin önemini anlatmaya devam edeceğiz. Bizleri bu konuda destekleyen bürokratlara, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerimize çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.