yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,7393
EURO
36,5521
ALTIN
2.948,64
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
11°C
Yalova
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C

‘BETON SANTRALİ O BÖLGEYE UYGUN DEĞİL’

‘BETON SANTRALİ O BÖLGEYE UYGUN DEĞİL’
21.07.2022 15:56
0
A+
A-

 

Kadıköy Belediye Başkanı Mehmet Şahin, Sellimandıra Deresi’nin ikinci etap çalışmalarının artık başlaması gerektiğini söyledi..

Kadıköy Belediyesi ve Termal Yenimahalle sınırları içerisine kurulan beton santrali hakkında DSİ’ye sitemde bulunan Şahin, “Kadıköy Belediyesi olarak o bölgeye uygun görüş vermedik. Çünkü orası tarım alanı” dedi..

..”Şu anda Yenimahalle Köyü Muhtarlığı da imza topluyor. Ama suç bana atılıyor. Benim zaten böyle bir yetkim yok. Karşımızda müteahhit değil; DSİ var.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

16 Temmuz’da yapılan İl Koordinasyon Kurulu’nda konuşan Başkan Şahin, DSİ 1. Bölge Müdürü Murat Şayan’a taşkın koruma projesinin birinci etap çalışmalarında bazı eksikliklerin olduğunu dile getirdi. Kadıköy Belediyesi ve Termal Yenimahalle sınırları içerisine kurulan beton santrali hakkında da konuşan Mehmet Şahin, “Bizim bölgemize kurulmasın. Orada insanlar tarım sulaması yapıyor” dedi.

‘İKİNCİ ETAP ÇALIŞMASI BAŞLAMALI’..

Taşkın koruma projesinde ikinci etap çalışmanın başlaması gerektiğini ifade eden Şahin, “Gökçedere Barajı’nın altı Kadıköy. Bir taraf Termal, bir taraf Yalova. Biz burada yaklaşık 13 yıldır uğraşıyoruz. Birinci kısım etabı yapıldı. Taşkın sahadan çıktı. İkinci etap için hamurlaştırmasını ve kamulaştırmasını Kadıköy Belediyesi olarak yaptık. Derenin önü açıldı. İkinci etap ihalesi program içindeydi. Ama ihalesi bir türlü yapılmadı. Deprem bölgesinin hemen üstünde bir baraj var. Yalova’nın en büyük içme suyu barajı. Neden bu kadar öteleniyor anlamış değilim. Belediye olarak kendi bütçemiz ile elimizden geleni yaptık. Projesi de var. İhalesinin yapılması lazım” dedi.

‘KÖPRÜ, YALOVA’NIN TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK’..

Proje içerisinde 2-3 adet köprünün olduğunu anlatan Şahin, “Yapılan kısmın korkulukları bir türlü yapılmadı. Orada 3 metreye yakın beton duvarlar var. Biri düşse Allah korusun kötü şeyler olur. Şehir içindeki kısımdan bahsediyorum. Dere üzerine 2-3 tane köprü yapılacaktı. İkinci etap çalışması içerisinde olacaktı. Süre uzayınca yapılamadı. Kadıköy’den çok Yalova sıkışıyor. İnsanlar karşıya geçemediği zaman oradaki trafik, Yalova’nın içine akıyor. Üniversitede imtihanlar olduğu zaman bir görün. Oradan geçiş olmayınca trafik Yalova’nın içine akıyor. Kendi imkanlarımızla bir köprü projesi yaptık belediye olarak” dedi.

‘ÇİFTÇİLER AYAKLANDI’..

Kadıköy ve Yenimahalle sınırları içerisinde bulunan ve geçici hizmet verecek olan beton santrali hakkında da konuşan Şahin, “Barajın altına konteynır koyulmuş, beton santrali yapılmış. Kadıköy bölgesindeki çiftçiler şu an ayaklanmış halde. Kadıköy Belediyesi’ne, ‘beton santraline izin mi verdin?’ diye soruyorlar. Bir kısmı Kadıköy’de bir kısmı Termal’de. Kadıköy Belediyesi olarak kimseye izin vermedik. Konteynır kısmı benim tarafta, santral kısmı Termal Yenimahalle tarafında. Toprak DSİ’nin toprağı. Yalova’da bu konu baya gündem oldu. Kadıköy Belediyesi olarak o bölgeye uygun görüş vermedik. Çünkü orası tarım alanı. Konut alanlarının içinde. Şu anda Yenimahalle Köyü Muhtarlığı da imza topluyor. Ama suç bana atılıyor. Benim zaten böyle bir yetkim yok. Karşımızda müteahhit değil; DSİ var. Toprak sahibi DSİ. Kamuoyunda her gün bu konu konuşuluyor. Konteynıra benden su istediler. Ben konteynırın kaçak olduğunu belirttim ve izin vermedim. Ama herkes Kadıköy olarak biliyor. Bazı siyasiler bunu işleyip duruyor. Zannediyorlar ki; buradan nemalanıyoruz. Bizi suçluyorlar. Bu dere için değil; başka bölgedeki dere için bu santral kurulmuş diye iddialar da var. Bizim bölgemize kurulmasın. Orada insanlar tarım sulaması yapıyor” dedi.

‘GEREKİRSE YÖRE HALKI İLE KONUŞURUZ’..

DSİ 1. Bölge Müdürü Murat Şayan ise, beton santrali ile alakalı, “Burada 2017 yılında çok ciddi taşkınlar olmuş.  Burada proje geliştirilip ihalesi yapılmış. Son zamanlarda artan fiyatlardan dolayı firmanın betonu kendi imal etmesi yönünde bir talebi olmuş. Bunu da DSİ uygun görmüş. Bu yapılan beton santrali kalıcı bir beton santrali değil. Mobil bir beton santrali. Geçici süreyle kullanılacak bir santral. 1 yıl sonra orası eski haline dönecek. Vatandaşın hassasiyetini de dikkate alıyoruz. Buraya firma yatırımını yapmış. Buna bedel ödemiş. İzinler noktasında da Çevre ve Şehircilik gibi kurumlardan itiraz ve olumsuz bir görüş gelmemiş. Biz bu noktada çalışmalara devam ediyoruz. Bölgeyi inceleyeceğiz. Bu durumu çözeceğiz. Biz de o bölgede hizmet etmek istiyoruz. Taşkınların önüne geçmek istiyoruz. Küresel iklim değişikliği var. Eskisi gibi taşkın olmuyor. Hızlı ve aniden taşkınlar yaşıyoruz. Bunları en hızlı şekilde bertaraf etmek için yapmak zorundayız. Bu durumu gerekirse yöre halkına da anlatırız. Santralin atıkları ile alakalı bir durum olursa DSİ firmaya cezayı keser. Öte yandan firmanın Yalova’da başka işi bulunmuyor. Başka iş için kurulmadı” dedi.

‘İKİNCİ ETAP İŞİ TAKİP EDİYORUZ’..

Taşkın koruma işi ikinci etap çalışması hakkında da konuşan Şayan, “Köprüyle ilgili de münferit köprü talebi midir, değil midir bilmiyorum ama taşkın koruma işi kapsamındaysa dahil ederiz. Biz münferit köprü yapmıyoruz. Taşkın koruma işlerimiz son zamanlarda ilerliyor ama biraz yavaş ilerliyor. Daha elzem olan konulara eğilim oluyor. Dereler ile ilgili kısımlar özellikle. Ama ikinci etap işini de takip ediyoruz elbette. Henüz programa girmemiştir. Yatırım programına alındığında çalışmalar hemen başlayacak” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.