BIST 100
11.311,31 0,69%
DOLAR
42,6950 0,22%
EURO
50,1592 0,15%
GRAM ALTIN
5.902,25 0,77%
FAİZ
38,34 0,39%
GÜMÜŞ GRAM
84,94 -2,47%
BITCOIN
88.989,00 -1,32%
GBP/TRY
57,1234 0,02%
EUR/USD
1,1740 0,02%
BRENT
61,12 -0,26%
ÇEYREK ALTIN
9.650,17 0,77%

BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Vegan food backgrounds: large group of fruits, vegetables, cereals and spices shot from above

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaz aylarında yaşanan gıda zehirlenmelerine dikkat çekti.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada, yaz aylarında besin zehirlenmelerine karşı dikkat çekti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaz mevsiminde en çok görülen hastalıklardan biri de besin zehirlenmeleridir. Hijyene dikkat edilmemesi, son tüketim tarihi geçmiş ve soğuk zincirin ihmal edildiği açıkta satılan ürünlerin tüketilmesi besin zehirlenmelerinin başlıca sebeplerindendir. Yaz ayı ile birlikte insanların dış ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başlaması açıkta satılan yiyeceklerin tüketimini artırıyor. Sıcaklık artışıyla beraber uygun koşullarda muhafaza edilmeden, gıdaların hijyen şartlarının gerekliliklerine önem verilmeden sunulan ve hazırlanan besinlerin tüketilmesiyle gıdalarda bulunan bakterilerin ve ürettikleri toksinlerin vücuda alınması sonucunda besin zehirlenmeleri ortaya çıkıyor. Özellikle et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı ürünler başta olmak üzere pirinç, konserve gibi gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle açıkta satılan ve önceden pişirilmiş besinlerin riskli olduğunu bilmek ve ayrım yapmadan açıkta satılan hiçbir ürünün tüketilmemesi gerekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda güvenliği, hastalık­ların önlenmesi ve sektörler ara­sında bu konudaki işbirlikçi yak­laşımların tartışılması amacıy­la her yıl 7 Haziran’ı Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutluyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya ge­nelinde, yılda 125 bini 5 yaş altında 420 bin kişi, güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşa­mını yitiriyor. Güvenli olmayan gıdalardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yılda yaklaşık 600 milyon vaka hastanelere başvuruyor. Güvensiz gıda tüketiminden kay­naklı sorunlara dikkat çekilen uluslararası günün bu yılki sloga­nı “Gıda Güvenliği: Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlık Yap” ola­rak belirlendi. Besin zehirlenmesi ile karşılaştığımızda ilk olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Buna ek olarak İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine yaşanılan durum ile alakalı bir dilekçe verilmesinin yanında Alo 174 Gıda Hattı’nı bizzat arayarak, mail atarak veya whatsapp uygulaması üzerinden şikâyet ile ilgili bildirimde bulunulmak sorunun kaynağına gidilmesi ve tarafımızca gerekli reaksiyonların alınması açısından çok önem arz etmektedir.”

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?