yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

BAROLARDAN EYLEM KARARI

BAROLARDAN EYLEM KARARI
09.09.2022 14:38
0
A+
A-

 

 

  • CMK ücret tarifesi artışı, AAÜT değişikliği ve TBB staj yönetmeliğinde yapılması düşünülen değişiklikler ile ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği (TBB) ev sahipliğinde düzenlenen 47. Baro Başkanları Toplantısı’na Yalova Barosu’nu temsilen Baro Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş ve Baro Başkan Yardımcısı Av. Dilek Doğru katıldı..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

  1. Baro Başkanları Toplantısı, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, yönetim kurulu üyeleri ve baro başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantıyı açan Birlik Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, gündeme ilişkin bilgi verdi. Birlik Başkanı Sağkan toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT) hakkında Baro Başkanlarını bilgilendirdi. Toplantının ana gündem maddesini ise CMK ücret tarifesi oluşturdu. Baro Başkanları da toplantıda tarife ile ilgili beklentilerini ve düşüncelerini paylaştı. Toplantıda son Avukatlık Kanunu değişikliği çerçevesinde TBB Staj Yönetmeliği Değişikliği üzerinde değerlendirmeler de yapıldı.

İYİLEŞTİRME BEKLENİYOR..

Son oluşan ekonomik koşullarda, avukatlar için mevcut CMK Tarifesi’yle zorunlu müdafilik hizmetlerinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığı ifade edilen toplantı sonuç bildirgesinde, 81 baronun ortak kararı ile CMK kapsamındaki zorunlu müdafilik ücretlerinin iyileştirilmemesi durumunda CMK görevlendirmelerinin kademeli olarak durdurulacağı açıklandı. Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı arasında devam eden CMK Ücret Tarifesi görüşmelerine dikkat çekilen açıklamada, “Avukatlık mesleğinin onuruyla bağdaşan, meslektaşlarımızın emeklerine karşılık gelen ve adil yargılanma hakkına erişimi sağlayan hakkaniyete uygun bir artışın bu görüşmeler sonucunda ortaya çıkmasını bekliyoruz. Şu aşamada, Barolarla aynı hassasiyeti gözeten Türkiye Barolar Birliğinden beklentimiz, AAÜT’de olduğu gibi CMK Tarifesi görüşmelerinde de meslektaşlarımızın talepleri doğrultusunda bir sonuç elde etmek üzere konunun tüm muhataplarıyla etkin bir müzakere süreci yürütmesidir” denildi.

CMK EYLEM TAKVİMİ..

Açıklamada, son dönemde yaşanan ekonomik tablonun avukatların varlık mücadelesi vermesine neden olduğu, bu yüzden de CMK ücretlerinin iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, ortaya konacak eylemlilik kararı şu ifadeler ile açıklandı. 13 Eylül 2022 Salı günü tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin yavaşlatılması. 20 Eylül 2022 Salı günü tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin bir gün süreyle durdurulması, (şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar için gelen talepler hariç) 27 Eylül 2022 Salı gününden itibaren tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin üç gün süreyle durdurulması (şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar için gelen talepler hariç) Hala bir sonuç alınamaması halinde, tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin süresiz olarak durdurulması konusundaki kararlılığımızı bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılan ödemeleri kapsıyor. Buna göre, CMK gereğince yapılan hukuki yardımlara yönelik işlemlerde müdafi ve vekillere, soruşturma evresinde takip edilen işler için 649 lira, sulh ceza hakimliklerinde takip edilen işler için bin 11 lira, asliye ceza mahkemeleri ile çocuk mahkemelerinde takip edilen davalar için bin 113 lira, seri muhakeme usulü uyarınca takip edilen işler için 465 lira, ağır ceza mahkemeleri ile çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için bin 997 lira ödeniyor. Söz konusu kişiler, icra ceza ve fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi gibi mahkemeler ile infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için bin 113 lira, bölge adliye mahkemelerinde görülen duruşmalı davalar için bin 997 lira ve Yargıtay’da görülen duruşmalı davalar için de 2 bin 248 lira alıyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.