Haber / Zeynep TAŞTAN
Marmara Bölgesi’nde açılan midye çiftlikleriyle Yalova’nın sayılı iller arasına girdiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Bölge Müdürü Sulat Parıldar, “Marmara Bölgesi’nin su ürünleri avcılığı ve son yıllarda da midye çiftliklerinin açılmaya başlamasıyla Yalova, sayılı iller arasında yer alıyor. Yalova’da 8 adet su ürünleri kooperatifi ve bir adet su ürünleri birliği mevcut. Balıkçılarımız ilimizde bulunan 7 adet balıkçı barınağında bağlanıyor ve hizmet alıyor. Bu balıkçı barınakları aynı zamanda Bakanlık tarafından su ürünleri için karaya çıkış noktası olarak belirleniyor” diye konuştu.
’13 BİN 910 TON SU ÜRÜNLERİ İHTİSALİ GERÇEKLEŞTİ’..
Yalova’daki balıkçılara Bakanlık tarafından destek sağlandığını belirten Parıldar, “2021 yılı verilerine göre Yalova’da; 170 adet gemileri için su ürünleri ruhsat teskeresine sahip balıkçı gemisi, 1100 gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat teskeresine sahip ticari balıkçı ve 1618 adet de amatör avcılık belgesine sahip amatör balıkçı bulunuyor. Ticari olarak yine 2021 verilerine göre ilimizde; 13 bin 910 ton su ürünleri istihsali gerçekleşmiş ve bu istihsalin yaklaşık değeri 276 milyon 207 bin 406 TL olarak gerçekleşmiştir. Küçük ölçekli balıkların desteklenmesi kapsamında 120 balıkçımıza 310 bin 600 TL destekleme verilmiştir” dedi.
‘DENETİMLER TAM GAZ’..
Yalova’nın Marmara’da su ürünleri kontrol ve denetimi açısından çok önemli görevler üstlendiğini kaydeden Parıldar, “2017 yılının Nisan ayında aldığımız, tekne ile denetim kabiliyetimiz arttı. 7 metrelik bir teknemiz daha var. 12 metre uzunluğundaki yeni tekne ile birlikte personel güvenliğimiz açısından da çok daha iyi. Biz Kocaeli’den Bursa’ya kadar uzanan şeritte Marmara Denizi’nde etkin bir denetim yapıyoruz. Su ürünleri şubemizde 11 personelimiz var. İlçelerdeki personelleri de zaman zaman değerlendiriyoruz. Türkiye’de de su ürünleri denetim ekibimiz örnek bir ekiptir. Çok alçak gönüllü olmaya gerek yok. Hem çalışma performansı, hem de özveri açısından iddialıyız” ifadelerini kullandı.