yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
29°C
Yalova
29°C
Açık
Perşembe Açık
29°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
30°C

BAL-GÖÇ DERNEĞİ TRT TÜRK’ÜN KONUĞU OLDU  

BAL-GÖÇ DERNEĞİ TRT TÜRK’ÜN KONUĞU OLDU   
24.05.2024 15:35
0
A+
A-
  • Yalova Bal-Göç Derneği TRT TÜRK kanalında yayınlanan Recep Demirkaynak’ın sunumuyla gerçekleşen Kalbimdeki Türkiye Programı’nın konuğu oldu..

Haber /Esin KAYA

Bulgaristan Türklerinin yöresel ekmeği olan Dızmana’nın tadına bakan sunucu Demirkaynak’ı Bal-Göç Derneği kadınları yöresel kıyafetleri ile karşıladılar. Dernek Başkanı Lütfi Özgür ile Dr. Ahmet Doğan Kültür Merkezi ve dernek çalışmalarına üzerine röportajın yer aldığı programda Dernek Başkanı Özgür, “1986 yılında kurulan derneğimiz kuruluşundan bu yana Balkan Kültürünü korumak ve yaşatmak, Balkan ülkelerindeki akrabalarımız ve soydaşlarımız ile sosyal ve kültürel bağlarımızı güçlendirmek amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Büyük bir çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu halk arasında Göçmen Mahallesi olarak bilinen Gaziosmanpaşa Mahallesinde yer alan Balkan Evi Dr. Ahmet Doğan Kültür Merkezimizde geleneksel kıyafetlerimiz, yemeklerimiz, oyunlarımız ve türkülerimiz başta olmak üzere tüm kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için etkinlikler ve projeler gerçekleştiriyoruz. Yapmış olduğumuz projelerin başında ise İçişleri Bakanlığımızca desteklenen Geçmişinle Geleceğini Aydınlat projemiz geliyor” dedi.

BİLGİ VERİLDİ..

Balkan Evi’ndeki ‘Geçmişinle Geleceğini Aydınlat Sergisi’ni’ gezen Demirkaynak ve ekibi çekimlerini yaptıktan sonra program için hazırlanan yöresel yemeklerin, halk oyunlarının ve türkülerin tanıtımını yapmak üzere çekimlerine devam ettiler. Dernek Kadın Kolları Üyesi Fatma Özen, Demirkaynak’a “damat paçası, kırma, yarımca, funiyki, kızılcıklı hamur çorbası, kapama, medenka, macır dolması, yoğurtlu biber, keşkek, soğan aşı, torta, gül tatlısı, pitka, iç yağlama, ayran bulamacı, kabaklı kolaç, kabak turşusu, kireçli kabak tatlısı, sofiyanka, işimikli ekmek ve lütenitsa” olmak üzere çok sayıda yemeği tanıtarak bilgi verdi. Daha sonra geleneksel türküler eşliğinde Yalova Bal-Göç Derneği Kadın Kolları Burgaz, Deliorman, Şumnu yörelerine ait oyunları sergilediler.  Yöresel yemeklerin tadına bakan Demirkaynak ve ekibine daha sonra Kadın Kolları Başkanı Gönül Yüzer, geleneksel kıyafetlerimiz ve tarihçeleri hakkında bilgi verdi.

‘TÜRKİYE SAVUNUCUSUYUZ’..

Programın sonunda TRT TÜRK Kalbimdeki Türkiye Programı Sunucusu Recep Demirkaynak ve çekim ekibine teşekkür eden Dernek Başkanı Lütfi Özgür, “Bizler asırladır yaşamakta olan Balkan Kültürü’nün Yalova’daki temsilcileriyiz. Aynı zamanda Balkan ülkeleri ile işbirliği içerisinde olan, Bulgaristan’da yaşayan Türkler ile de çok yakın bağları olan, onların Bulgaristan’daki hakları için mücadele eden Dış Türkler statüsüne sahip bir derneğiz. Bulgaristan Türklerinin Onursal Lideri Dr. Ahmet Doğan’ın 1985 yılında Bulgaristan Türkleri için bedeller ödeyerek başlattığı demokrasi mücadelesinin, hak ve özgürlükler hareketinin Türkiye’deki savunucusuyuz. Bulgaristan’da yaşayan akrabalarımız ve vatandaşlarımız hak ve özgürlüklerine tam olarak kavuşuncaya kadar kararlılıkla çalışmalarımıza onursal liderimizin izinde devam edeceğiz” İfadelerini kullandı.

Program, Kalbimdeki Türkiye Ekibi ile birlikte hatıra fotoğrafı çekilerek sona erdi. Dernek Başkanı Lütfi Özgür, programın 28 Mayıs 2024 tarihinde saat 22.30’da TRT Türk ekranlarında yayınlanacağını söyleyerek herkesi programı izlemeye davet etti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.