YALOVA’DA SICAK HAVALARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER AÇIKLANDI
Haber / Zeynep TAŞTAN
Kararlar, 06.05.1930 tarih ve 1489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. maddesi kapsamında alındı.
AŞIRI SICAKLAR VE ETKİLENEBİLECEK GRUPLAR
Toplantıda, yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde artan sıcaklık ve nem oranlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği vurgulandı. Özellikle 65 yaş ve üzeri bireyler, bakıma muhtaç engelliler, hamileler, 0-4 yaş arası bebekler ve çocuklar, açık alanda çalışanlar ve aşırı kilolu kişiler en riskli gruplar arasında yer alıyor. Ayrıca, kronik hastalığı olanlar ve sürekli ilaç kullananlar da yüksek risk grubunda bulunuyor.
ALINACAK ÖNLEMLER
İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, aşırı sıcaklara karşı alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı:
“Sıcak Saatlerde Dışarı Çıkmamak: 10:00-16:00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması öneriliyor.
Dışarıda Çalışanlar: Güneş altında korunmasız kalmamak, aşırı hareketlerden kaçınmak ve sık sık tuz içeren sulu gıdalar tüketmek.
Kıyafet Seçimi: Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı.
Denize Girme ve Güneşlenme: 10:00-16:00 saatleri arasında denize girilmemeli ve güneşlenilmemeli, belirtilen saatler dışında denize girmek isteyenler güneş koruyucu krem kullanmalı.
Fiziksel Aktivite ve Spor: Yoğun fiziksel aktiviteler sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı, spor esnasında her saat için en az 2-4 bardak sıvı tüketilmeli.
Kapalı Araçlar: Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalı.
Araç İçi Sıcaklık: Araçların iç ısısı hızla yükselebilir, park edilen araçlarda kimsenin kalmadığından emin olunmalı.
Sıvı Tüketimi: Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli.
Sebze ve Meyve Tüketimi: Bol miktarda sebze ve meyve tüketilerek vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmalı.
Yiyecek Güvenliği: Dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeli, çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli.
Hijyen Kuralları: Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına dikkat edilmeli.
Bu önlemler, sıcak havaların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla alındı. Tüm vatandaşların bu kurallara dikkat etmeleri ve uygulamaları önemle rica olunur.”