yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
10°C
Yalova
10°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Açık
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
14°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

ARKEOLOJİK SERAMİKLER GELİR KAPISI OLACAK!

ARKEOLOJİK SERAMİKLER GELİR KAPISI OLACAK!
19.07.2022 14:35
0
A+
A-

 

Altınova’da devam eden Çobankale arkeolojik kazılarında ortaya çıkan 10. ve 12. yüzyıla ait farklı form, kompozisyon ve teknikle yapılan seramik buluntular, kadınlara ciddi bir gelir kapısı olacak.

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Bugün sanal dünyanın vazgeçilmezi olan  #hastag işaretinin de kullanıldığı farklı seramik buluntuların yeniden üretilmesi için çalışmaların başladığını açıklayan Altınova Belediye Başkanı Dr.Metin Oral, “Bugün bile kullanılabilecek güzellikte ve estetikte olan seramikler, kadınlarımıza gelir, Altınova’mızın prestij kapısı olacak” dedi.

TARİHİN PUZZLE USTALARI KEŞFEDİYOR, KADINLAR ÜRETECEK!

Altınova’da devam eden Çobankale arkeolojik kazılarında binlerce hassas fırça darbeleri ile ortaya çıkarılan binlerce yıllık seramik parçalar, usta ellerde puzzle parçası gibi aylar süren çalışmalar sonrası birleştiriliyor. İmitasyonları yapılan seramik uygulamaları Altınovalı kadınların ellerinde özel bir koleksiyon olarak geleceğe aktarılacak. Türk ve dünya tarihindeki önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanan Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan Çobankale’de arkeolojik kazıları Altınova Belediyesi’nin destekleri ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Seçkin’in kazı başkanlığında devam ediyor.

‘HEYECANLIYIZ, ÖZEL ÇALIŞMANIN SONUÇLARI DA ÇOK GÜZEL OLACAK’..

Sanal dünyanın sembolü ve en çok kullanılan simgesi olan hastag (#) başta olmak üzere her yıl heyecan yaratan yeni bulguların ortaya çıktığı Çobankale arkeolojik kazılarında Zeuksippus Ailesi Seramikleri, Beyaz Hamurlu Seramikler, Astar Boyalı Seramikler ile kazıma, baskı ve boyama gibi farklı tekniklerle hazırlanan seramikler yeniden üretilecek. Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, bu kapsamda başlattıkları çalışmaların güzel sonuçlarının kısa süre sonra ortaya çıkacağını kaydederek, “Yıllardır büyük bir sabır, özveri ve titizlikle çalışan değerli hocalarımıza ve tüm ekibimize çok teşekkür ediyorum. Özellikle bu tarihi eserlerin kadınlarımız tarafından üretilecek olmasından dolayı çok heyecanlıyız” dedi.

‘BÜYÜK BİR EMEK VE SABIR GEREKTİREN BİR ÇALIŞMA’..

10 ve 11. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Çobankale’de kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulguların dünya arkeoloji literatüründe ciddi yer almaya başladığına dikkat çeken Doç. Dr. Selçuk Seçkin, “Kazı sırasında çıkartılan küçük buluntular, çok önemli veriler ortaya koydu. Tabii bunlar çok uzun soluklu çalışmalar. Puzzle gibi düşünün. Bunların eksik parçalarının tamamlanması, çıkan bütün seramikler içinde küçük parçaların bulunması çok uzun zaman gerektiren, sabır gerektiren çalışmalar. Bu konuda uzman ekip arkadaşlarımız var. Bunlar, sürekli çalışmalarını yapıyorlar, çizimlerini fotoğraflamasını tüm tekniğini yapıyorlar. Kazı alanındaki çalışmalar 4-5 ay, kazı evindeki çalışmalar ise yıl boyu sürüyor. Her zaman en büyük destekçimiz olan Başkan Dr. Metin Oral ve ekibimizin işbirliği ile bu tarihi koleksiyonların geleceğe taşınması ve kadınlara önemli bir alan açması çok heyecan verici. Bölgenin tarihi kimliğinin tanıtımı ve özellikle de kadınların çalışmalara katılımın sağlanması her anlamda çok değerli” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Selçuk Seçkin, Doğu Roma-Selçuklu mücadelesindeki etkinliği, I. Haçlı Seferi’nin püskürtülmesinde ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemindeki rolü nedeniyle Çobankale’nin Türk ve Dünya tarihi açısından önemli olaylara tanıklık ettiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.