yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4539
EURO
34,6580
ALTIN
2.391,39
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

‘ARBORETUM ARAZİSİ BOŞLUĞA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA’

‘ARBORETUM ARAZİSİ BOŞLUĞA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA’
01.09.2023 13:44
0
A+
A-

GENÇLİK MECLİSİ BAŞKANI FATİH AYAZ:

‘İŞLEVSİZ KULLANILAN ALANLAR ŞEHRİN ESTETİĞİNİ GÖLGELİYOR’

  • Yalova Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Fatih Ayaz, Yalova’da kaderine terk edilmiş bazı yapılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, bu yapıların kent yaşamına tekrar kazandırılması gerektiğini söyledi.

..”Şehirdeki yeşil alanların kıymeti her geçen gün artarken, Arboretum arazisi adeta bir boşluğa dönüşmüş durumda. Yalova’nın doğal zenginliklerini sergilemek ve halkın hizmetine sunmak amacıyla kurulan bu alan, ironik bir şekilde kullanılmıyor.”

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Fatih Ayaz, Yalova’da kaderine terk edilmiş bazı yapılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ayaz, “Yalova, doğal güzellikleriyle bezeli coğrafyası, görece tarihle harmanlanmış dokusu ve termal zenginlikleriyle ünlüdür. Ancak bu cennet köşesi bazen gözlerden kaçan bir gerçekle sarsılmaktadır. Metruk durumdaki ve verimsiz kullanılan alanlar, işte bu gerçek şehir estetiğini gölgelemekte ve zaten sınırlı olan şehir alanını daha da işlevsizleştirmektedir” dedi.

VALİLİĞİN KARŞISINDA BULUNAN BİNA

İlk olarak Yalova Valiliği’nin karşısında bulunan binadan bahseden Ayaz, “Yalova’nın kalbinde yer alan ve Valiliğin hemen karşısında duran bu bina, tartışmaların odağında bulunmaktadır. Hem estetik olarak hoş bir manzara sunmayan hem de şehir dokusunu bozan bu bina, atıl halde bulunması sebebiyle şehrin girişini gölgelemekte ve nahoş bir görüntü oluşturmaktadır. Yalova’nın önemli bir noktasında bulunmasına rağmen, bu yapının durumu ve geleceği ise hala belirsizliğini korumaktadır” ifadelerini kullandı.

‘YALOVA’NIN GÜZELLİĞİNE GÖLGE DÜŞÜRÜYOR’

Donanma Tesisleriyle ilgili bir değerlendirmede bulunan Ayaz, “Denizin hemen kıyısında yer alan bu tesisler, Yalova’nın güzelliklerine gölge düşüren bir diğer örnektir. Bir zamanlar denizle iç içe olan bu alan, şimdi atıl durumda ve üzüntü verici bir manzaraya sahiptir. Bu tesisler, denizin kenarına yakışmayan bir görüntü oluşturarak hem estetik hem de çevresel açıdan olumsuz etkiler yaratmaktadır” şeklinde konuştu.

ARBORETUM ARAZİSİ

Arboretum arazisinin adeta bir boşluğa dönüştüğünü dile getiren Ayaz, “Şehirdeki yeşil alanların kıymeti her geçen gün artarken, Arboretum arazisi adeta bir boşluğa dönüşmüş durumda. Yalova’nın doğal zenginliklerini sergilemek ve halkın hizmetine sunmak amacıyla kurulan bu alan, ironik bir şekilde kullanılmıyor. Bu arazi, potansiyelini tam anlamıyla değerlendiremediği gibi şehir estetiğine de hiçbir katkıda bulunmuyor” dedi.

‘ESKİ DEVLET HASTANESİ BİNASI ADETA UNUTULMUŞ BİR HAZİNE’

Yakın zamanda yeni binasına taşınan Devlet Hastanesi ile ilgili de yorum yapan Ayaz, “Şehrin sembol isimlerinden biri olan Yaşar Okuyan’ın adını taşıması gereken eski devlet hastanesi binası adeta unutulmuş bir hazine gibidir. Bu bina, şehir tarihine tanıklık etmiş ve önemli anılar barındırmıştır. Ancak bugün bu binanın durumu belirsizliğini korumaktadır” ifadelerini kullandı.

KENAN BEKTAŞ VE MUHSİN SEVENCAN’IN GÖRÜŞLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Yalova Lisesi’nin unutulmuş bir durumda beklediğini söyleyen Ayaz, “Şehirde bir sembol olarak kabul edilen Yalova Lisesi, ne yazık ki uzun süredir unutulmuş bir durumda bekliyor. Arada sırada gündemde yer alan ancak henüz somut adımların atılmadığı bu bina, şehir için bir simge olarak tekrar ayağa kaldırıldığında, Yalova’nın kimliğini kaldığı yerden temsil edecektir. İsim ve statüsü ise ziyadesiyle tartışmalı olan okulumuz hakkında değerli hocalarım; Kenan Bektaş ve Muhsin Sevencan’ın görüşlerine ise ayrıca dikkat çekmek isterim” şeklinde konuştu.

‘PEKİ SİZİN TESPİT ETTİĞİNİZ ÖYLECE DURAN YER NEREDE?’

Ayaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Yalova’nın unutulan estetiği ve verimsiz alanları, sadece estetik açıdan değil aynı zamanda şehir verimliliği ve kimliği açısından da bir sorun yaratmaktadır. Bu noktada, şehir yönetiminin ve halkın işbirliğiyle (her ne kadar bir kısmı özel mülkiyet kapsamında olsa da toplumsal ödevlerimizin bulunması sebebiyle) öylece duran yerlerin dönüştürülmesi, Yalova’nın geleceğine yapılacak en değerli yatırımlardan biri olacaktır. Şehir, bu mekanları tekrar hayata döndürerek, kendine özgü estetik değerini ve fonksiyonelliğini koruma şansını yakalayabilir. Kim bilir ileride belki de Yalova’ya has mimari dokudan bile bahsedebiliriz. Peki sizin tespit ettiğiniz öylece duran yer nerede?”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.