Radyo Gözde’de Kutsi ile Okyanus programının konuğu olan Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, önemli açıklamalarda bulundu..
Haber / Zeynep TAŞTAN
Radyo Gözde’de Kutsi ile Okyanus programının konuğu olan Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, merak edilen soruları cevapladı. Belediyenin mali yapısının değişikliklerini anlatan Fazlaca, “Belediyemize olan bir defa güven arttı. Daha öncesinde teklif alamadığımız, ödemekte gecikmelerin yaşandığı esnaf olsun diğer kişiler olsun belediyeye karşı bir ön yargı vardı. ‘Ödemelerimizi alamayız, teklif vermiyoruz’ gibi. Biz bu düşünceyi büyük oranda yıktık. Artık insanlar bizimle çalışmak istiyorlar. Çünkü paralarını alabileceklerini biliyorlar. Dolayısıyla bir güven ortamı yaratmış olduk. Akabinde geçmişten gelen cari borçların çoğunu kapattık. Bizim sürecimizde devam eden borçlarımızı da azamiye indirdik. Dolayısıyla çok az bir parayla biz kasayı teslim almıştık ama büyük oranda mali durumumuzu düzeltmiş olduk” dedi.
‘ALT YAPI VE ÜST YAPI ÇOK EKSİK’..
İlçedeki alt yapı ve üst yapı çalışmalarına ilişkin açıklamada bulunan Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, “İlçemiz çok güzel bir coğrafyaya sahip fakat olan imkanlardan ve şartlardan maalesef muzdarip olup; yararlanamamış bir ilçe. İlçemizin hem alt yapı hem üst yapı anlamında çok eksiklikleri var. Dolayısıyla bir yerden başlayıp bitirebileceğimiz kısa vadede işler değil; uzun vadeye yayılabilecek, yoğun tempoda çalışma gerektirecek alt ve üst yapı çalışmalarımız var. Bunlara kısmen yaz döneminde başladık. Hem alt yapı hem üst yapı asfaltlama kısmıyla alt yapıdaki kanalizasyon su içme hatlarının değiştirilmesiyle şehrin en kritik ve beklenmiş olan kısımları ile ilgili çalışmalara başladık. Bundan sonraki etapta yine yaz döneminde üst yapı ve alt yapı çalışmaları devam edecek. Onun akabinde sosyal donatılarda projelerimizin arasında vardı. Bunlara da kısmen başlanmış olacak” şeklinde konuştu.
‘İPEK YOLUNUN SON AYAĞI ALTINOVA’..
Sanayi kenti olarak anılan Altınova’nın tarih turizminde önemli bir yeri olduğunu tarihi zenginliklerle adından söz ettirdiğini söyleyen Başkan Fazlaca, “Yalova’nın hafızasında Altınova hep bir sanayi kenti ama son birkaç yıldır özellikle turizmle de anılmaya başlandı. Yalova’nın halkı öncelikle rağbet gösteriyor. Biliyorsunuz bizim bir kuş gözlem, bir lagünümüz ve tıbbi aromatik bahçelerimiz var. Akabinde tarihi kazılarımız da devam ediyor. Valilik toplantısında da İpek Yolu Festivali protokolüne imza attık. Biliyorsunuz Yalova tarihi ile eksik kalmış bir ilimiz. Dolayısıyla bu da canlanmış olacak, bu festivalle birlikte. İpek Yolu’nun son ayağı diyebilirim. Altınova ve tarihi kazılar da bunu tescilliyor. Dolayısıyla festivallerle de adını duyurabilecek, turizm yönünden de ilgisini çekebilecek platformlara da kendimizi hazırlıyoruz” diye konuştu.
‘KADINLARIMIZA KULAK VERDİK’
Altınova Belediyesi tarafından ilçede hayata geçirilen üretici pazarına ilişkin de açıklamada bulunan Başkan Yasemin Fazlaca, “Ben uzun yıllar zaten bir kadın kooperatifi başkanlığı yaptım. Altınova’da ilk kadın kooperatifini kuran grubun içindeydim. Kadınlarımızın şöyle talepleri var. Bizim orası ağır sanayi olduğu için çok hanımların çalışmasına yönelik mecralar yok. Hanımlarımız şunu hep talep ediyorlar. Evde bir şeyler yapıyoruz ama bunu satacak bir yerimiz yok. Bu taleple ben seçim boyunca da karşılaştım. Seçimden sonra belediye başkanı olarak da hanımlarımıza kulak verdik. Bizim bir pazaryerimiz var. Pazaryeri de Perşembe günleri normal haftalık pazarımız var. Biz Cuma günlerini de sadece hanımlara ayırarak evde yapıp güzel lezzetlerini, bahçede ektiklerini ya da el ürünleri, el işi ürünlerini hiçbir ücret talep etmeden onlara imkan ve şartları istedikleri gibi sağlayarak evlerinin de en azından çocuklarına harçlıklarını çıkarabilecek para kazanabilecekleri bir mecra yaratmak istedik. Çokta olumlu tepki aldık. Pazaryerimizde çok katılımcı hanımlarımız vardı. Ben yaz döneminde bunun sayısının çok daha fazla artacağına inanıyorum. Bu tür platformların bir kadın belediye başkanı olarak, özellikle talep eden hanımlarımız var ama bütün sosyal belediyecilik anlamında Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerinin kadınlara ve çocuklara öncelik verdiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
‘TERSANELERİN DEZAVANTAJLARI DA VAR’..
Altınova sınırları içinde kurulan tersaneler bölgesinin ilçe için bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı sorusunu yanıtlayan Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, “Tersanelerin avantajı olduğu kadar dezavantajları da var. Avantajları evet büyük bir sanayi olduğu için istihdam olanakları çok fazla. Ama bununla birlikte tabii çok göç alıyor. Bir toprak kirliliği var, deniz kirliliği var. Keza onun haricinde belediyemize getirmiş olduğu yükler de var. Biliyorsunuz biz 10.000 nüfuslu bir ilçeyiz ama bizim tersaneler bölgesinde 4 ilçe nüfusu kadar yoğunlukta yaklaşık 45.000’e yakın bir işçi çalışma potansiyeli var. Dolayısıyla bu hem alt yapıdan hem çevre kirliliğine kadar bize dezavantajları da olabiliyor. Daha çok kişi istihdam etmemiz lazım. Ama elimizdeki imkanlar ve belediye imkanları buna olanak sağlamıyor. Biz de az kişiyle daha fazla hizmet vermeye çalışıyoruz. Hizmet alanımız hem de nüfusumuz çok fazla” dedi.
‘BORÇLARIMIZI KISA VADEDE KAPATACAĞIZ’..
Altınova Belediyesi’nin SGK ve vergi borçlarına ilişkin açıklamada bulunan Başkan Fazlaca, “Bizim belediyemizin sigorta ve vergi borçları ilk girdiğimizde vardı ama şu anda bu 10 aylık tasarruflu çalışmamızla birlikte tamamını kapattık. Ama şirketimizin vergi ve sigorta borçları var. Bunların yapılandırılması ile ilgili birçok defa görüşmelerimiz oldu. Çok olumlu sonuç alamadık. Şu anda ilk defa bizden bu ay %40 İller Bankası kesintisi oldu. Ödenmeyecek bir borcumuz yok. Sadece daha iyi koşullarda, daha az faiz oranlarıyla birlikte ödeme imkanları yaratıldığında aylık zaten düzenli ödemelerimizi yapıyoruz. Onu da, kısa vadede kapatacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
‘ADALETLİ DEĞİL’..
İller Bankası paylarında yapılan kesintilerin ilçedeki belediye hizmetlerine olumsuz yansımaları oluyor mu sorusuna cevap veren Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, “Altınova ilçesi olarak bizi o kadar etkilemiyor, açık söylemem gerekirse ama etkilenen çok belediyemiz var. Ben burada adaletli bir sistemin yürütülmediğini düşünüyorum. Geçmiş dönemin borçları 10 ayda veya bir yıl içerisinde yeni devralmış belediye başkanlarından tahsil edilmesini çok adil bulmuyorum. Tabii ki her belediye başkanı borçlarını ödemek ister. Ama devlet tarafının da yapıcı olması lazım. İmkanlar sağlaması, taksit imkanlarını belediye başkanlarına, belediyelerimize sunması lazım. Bizim özelimizde bizi çok etkilemiyor. Ödeyebileceğimiz bir borcumuz var dediğim gibi. Kesintiler de bizi çok etkilemiyor ama dediğim gibi etkilenen ciddi oranda belediyelerimiz var” diyerek sözlerini noktaladı.