yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2466
EURO
34,7004
ALTIN
2.400,33
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
24°C
Yalova
24°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

ALTINOVA TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

ALTINOVA TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
04.06.2023 18:15
0
A+
A-
  • Dünyada antik ve yakın çağa ait iki deniz fenerinin bir arada keşfedildiği ilk yer olan Altınova’da arkeolojik çalışmalar devam ediyor.

..”Antik çağdan Osmanlı’ya deniz fenerleri ilgili tarihi bir yolculuk, tarihe dokunduğunuz ve keşfedeceğiniz önemli bir merkez olacak.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Türk ve dünya tarihinde önemi yeni anlaşılmaya başlanan Altınova’da hem antik dönem hem de Osmanlı Dönemi’ne ait iki deniz fenerinin bir arada olduğu kazısı yapılan tek yer olan Hersek Lagünü Deniz Fenerleri Müzesi oluyor. Altınova’da Osmanlı dönemine ait Deniz Feneri’nin restorasyonu tamamlanırken, deniz suları altında keşfedilen 2 bin yıllık Roma Deniz Feneri de gün yüzüne çıkarıldı.

Çalışmalar devam ediyor

Restorasyon ve kazı çalışmalarını inceleyen Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Antik çağdan Osmanlı’ya deniz fenerleri ilgili tarihi bir yolculuk, tarihe dokunduğunuz ve keşfedeceğiniz önemli bir merkez olacak. Ayrıca dünyanın ünlü deniz fenerlerinin replikalarının yanı sıra sosyal tesisler yer alacağı bir yer olacak” dedi.

‘Kültürel dokular korunuyor’

Altınova’da arkeolojik ve kültürel dokunun korunmasıyla ilgili çalışmalar yapıldığını belirten Yalova Müze Müdürü Sinan Özbey, “İlçemizde geçmişten günümüze kalan arkeolojik ve kültürel dokunun korunmasıyla ilgili olarak bu dokuların yaşamın içerisine girerek, korunarak kullanılmasını amaçlayan bir proje yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Kara etabı gerçekleştiriliyor’

Hersek Deltası Kara ve Su Altı Kazıları, kazı çalışmalarının kara etabının Helenapolis Antik Kenti’nin limanında bulunan deniz feneri yapısında gerçekleştirdiklerini söyleyen Bursa Uludağ Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Hersek Deltası Kara ve Sualtı Kazıları Başkanı Dr. Serkan Gündüz, “Genç Roma Erkan Bizans Dönemi’ne tarihlendiğini düşündüğümüz bir yapıdır. Hemen arkasında bulunan 1863 Osmanlı deniz feneri yapısıyla kompleks olarak durmaktadır. Bölge deniz fenerlerinin tarihsel olarak Roma’dan günümüze kadar gelişimini göstermesi açısından oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.