ALTINOVA TARIMI RASPA SORUNU İLE KARŞI KARŞIYA
..”Yediğimiz meyveyi zehirli yedikten sonra tarım üretiyoruz demenin bir manası yok.”
..”Şu an çarklar dönüyor. Kendimizce tasarruf tedbirleri aldık. Kamu israfına yol açacak şeyleri durdurduk. Birçok belediye maaş ödemekte zorlanırken ben bu ay personele yüzde 25 zam yaptım.”
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, HABERCİ’nin sorularını yanıtladı. Seçim sürecinde kadın ve gençlerin desteğini aldığını belirten Fazlaca, kadınların her alanda daha fazla temsil edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Fazlaca, “Kadın belediye başkanı olmak insanlar üzerinde beklentiyi daha fazla artıyor. 20 yıldır bir beklenti vardı; kadınların sosyalleşmesi ve istihdamına yönelik. Bu beklentileri gerçekleştirmek üzere plan ve projelerimizi hayata geçireceğim. Biz kadın belediye başkanları olarak bizden beklenti çok yüksek” dedi.
‘ALT YAPIYI 5 YILDA TAMAMLAYACAĞIZ’
Fazlaca, bütçeler nedeniyle büyük ölçekli projelere giremese de içme suyu ve arıtma alanında tersanelerle işbirliği yapacaklarını belirtti. Mevcut altyapının eski olduğunu ve 5 yıl içerisinde bu projeyi tamamlamayı planladıklarını söyleyen Fazlaca, “Özellikle arıtma kısmında, içme suyunu da biz finanse edeceğiz. Biraz maliyet ve iş gücü gerektiriyor. Onların da ihalesini yaptıktan sonra mahallelere gireceğiz. Burada 35 sene öncesinin alt yapısını kullanıyoruz. İçme suyu borularımız tehlike arz ediyor. Onların bir an önce değişmesi lazım. 5 yıl içerisinde bu projeyi tamamlamayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘TURİZMİ SANAYİ SEVİYESİNE ÇIKARMAK İSTİYORUZ’
Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, 5 yıl içinde ilçenin turizm potansiyelini ön planda tutmayı hedeflediğini duyurdu. Seçim dönemi ve görev süresinde gerçekleştirdiği açıklamalarda, sanayinin olgunlaşmış olduğunu ve yeni yatırımcıların geldiğini belirten Fazlaca, sanayi eksikliklerinin tamamlanabileceğini ve bu süreçte turizmin de sanayi seviyesine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Fazlaca, “Artık sanayi olgunlaştı ve yeni yatırımcılar var. Biz bu yatırımcıların önünü açabiliriz ve sanayi kısmının eksikliklerini tamamlayabiliriz. Ancak bunun yanı sıra turizmimizi de sanayi seviyesine çıkarmamız gerekiyor” dedi. Başkan Fazlaca, Altınova’nın turizm alanında daha fazla gelişim gösterebilmesi için günü birlik konaklama, kamp alanları ve yürüyüş alanları yaratmayı planladıklarını ifade etti. İlçenin mevcut ekonomik durumunu değerlendiren Fazlaca, yılda 2 milyar dolarlık bir ihracat ve iç pazarda dönen büyük bir para döngüsünün olduğunu belirtti. “Altınova halkı buradaki para kazancından tam anlamıyla yararlanamıyor” diyen Fazlaca, turizmin bu ekonomik döngüyü destekleyerek yerel halkın refahını artırabileceğini vurguladı.
ALTINOVA BAHÇELERİ RASPA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
Fazlaca, bölgedeki tarımın sanayi atıkları nedeniyle olumsuz etkilendiğini ve bu konuda gelecekte endişeleri olduğunu dile getirdi. Tarımın sürdürülebilirliğinin tehdit altında olduğunu kaydeden Fazlaca, “Altınova tarımında gelecek görmüyorum. Sanayinin atıkları, raspa boyası buradaki toprağı da meyvesini de öldürüyor. Eskiden burası, şeftali ve elma bahçeleriydi. Sonra kiviye dönüldü. Raspa boyasının gelmesiyle meyvede lekelenmeler olmaya başladı. Gittikçe Avrupa standartlarındaki üretimimiz düşüyor. Yediğimiz meyveyi zehirli yedikten sonra tarım üretiyoruz demenin bir manası yok” şeklinde konuştu.
‘BEKAR EVİ SORUNU ÜZERİNDE DURACAĞIZ’
Sanayi ile birlikte Altınova’da işçi nüfusunun arttığını, işçi nüfusunu da yerel halktan ayrıştırmak gerektiğini kaydeden Fazlaca, yerel halkın bu durumdan şikayetçi olduğunu da söyledi. Fazlaca, “Burada bir deprem olsa, kaç kişinin kaldığını tespit edecek hiçbir merci yok. Bu sebeple işçilerin kaldığı bekar evlerinin tespit edilmesi lazım. Bunun içinde mekanlar yaratmamız lazım. Belediye başkanlarının ufkunun açık olması gerekiyor. Burada bir nüfus artışının olacağı belliydi. Bunlar zamanında planlanmış olsaydı şu anda bu sıkıntıları yaşamazdık. Bekar evleri sorununu kısa vadede tamamlayamayız ama bu sorunun üzerinde duracağız. Bunun için alanlar yaratmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
‘EDS’DEN BELEDİYE KASASINA BİR KURUŞ GİRMİYOR’
Elektronik ve Denetim Sistemi (EDS) hakkında da bilgiler veren Fazlaca, EDS’nin kendilerinden önce kurulduğunu ve şu an EDS’den herhangi bir gelir beklemediklerini belirtti. Başkan Fazlaca, “33 milyon TL’ye ihale edilmiş. Şu an EDS’den bir yıl, belediyeye bir kuruş para girmeyecek. Giren para tamamen taksite bölünmüş, alt yapıya harcayacağız. EDS ile alakalı oradaki hız limitleri insanlar için çok sıkıntı yaratıyor. İnsanlar diyor ki buradaki bütün cezalar belediyeye geliyormuş. Halbuki yüzde 70’i bakanlığa gidiyor, yüzde 30’u belediyeye gidiyor. Yüzde 30’undan yüzde 6’sını bakım onarıma veriyoruz. Geri kalanı da alt yapıya veriyoruz. Bir yıl hiçbir şekilde para beklemiyoruz. Bütün ilçelerde uygulanan hız limitleri burada da uygulanıyor” dedi.
BELEDİYE PERSONELİNE YÜZDE 25 ZAM
Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, belediyenin mali durumu ve uyguladığı tasarruf tedbirleri hakkında da bilgi verdi. Belediye bütçesinin büyük bir kısmının borçlarla karşı karşıya olduğunu belirten Fazlaca, toplamda 300 milyon TL’ye yakın bir borcun mevcut olduğunu ifade etti. Ancak, bu zorlu finansal durumun belediyenin hizmetlerini aksatmadan yürütülmesine engel olmadığını söyledi. Fazlaca, “300 milyon TL’ye yakın bir borç var. Şu an çarklar dönüyor. Her şey yolunda. Kendimizce tasarruf tedbirleri aldık. Kamu israfına yol açacak şeyleri durdurduk. Birçok belediye maaş ödemekte zorlanırken ben bu ay personele yüzde 25 zam yaptım. Cari borçların yüzde 50’sini ödedim” ifadelerini kullandı.