Haber / Esin KAYA
Yalova Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda 24-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen eğitime; Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Genel Sekreter, Fakülte Dekanları, Dekan Yardımcıları, Meslek Yüksekokulu Müdürleri ve Müdür Yardımcıları, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Şube Müdürleri, Fakülte ve Yüksekokul Sekreterleri katıldı.
Eğitim programının açılış konuşmasını yapan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, kurum yöneticilerinin temsil ettikleri makam ve mevkilerin itibarını korumak için bilmeleri ve uygulamarı gereken bir takım protokol, görgü ve nezaket kurallarının olduğunu ifade etti. Yalova Üniversitesi’nde protokol ve nezaket kuralları konusunda eğitim verilmemiş olmasının önemli bir eksiklik olduğunu gördüklerini dile getiren Bahçekapılı, Rektörlük görevine gelmelerinin hemen akabinde bu konuda eğitim programı düzenlenmesi için gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi. Protokol konusunda Türkiye’nin uzman ismi olan Nihat Aytürk’ü Yalova Üniversitesi’nde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Prof. Dr. Bahçekapılı, katılımından dolayı kendisine teşekkür etti.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı’nın açılış konuşmasından sonra protokol eğitimine geçildi. Nahit Aytürk, konuşmasına protokolün tarifiyle başladı. Kamusal ve sosyal alanda uygulanan kurallar bütününün genel adına protokol denildiğini ifade eden Aytürk, protokolün Fatih Sultan Mehmet döneminde kanunla uygulanmaya başlandığını ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde buna ‘teşrifat’ denildiğini anımsatırken, yine ilk kez Kanuni Sultan Süleyman tarafından “Teşrifat Tüzüğü”nün yayımlandığını ve “Teşrifat Dairesi” kurulduğunu söyledi. Aytürk, Kanuni’nin ardından Avrupa’nın yedi devletinin saray nazırlarını göndererek Osmanlı’dan protokol kurallarını öğrendiklerini ve 1815 yılına kadar tüm dünyada bu kuralların uygulandığını belirtti.
İnsanın bütün davranışlarının ya özel alan ya sosyal alan ya da kamusal alanda gerçekleştiğini vurgulayan Aytürk, kamusal alandaki davranışların resmiyet içerdiğini belirterek protokolün bu resmi alanda geçerli olduğunu ifade etti. “Resmi alanda protokol; konukların, üstlerin ve hanımların yanında başlar” diyen Aytürk, ast-üst ilişkilerinin ise kurum kültürüne, samimiyete, işte verim ve kaliteye dayandığını söyledi.
Aytürk, herkesin hayatında protokolün % 34’lük bir öneme sahip olduğunu belirterek kişi değerlendirilirken protokol bilgisinden sonra % 33’lük oranla bilgi ve becerisi, % 33’lük oranla da kişiliğinin önemli olduğunu kaydetti. Protokolün amacını, ‘itibarı ve şerefi korumak’ şeklinde tanımlayan Aytürk, kurumu temsil edenlerin yanlış davranışlarının kişiye ve kurumsal itibara zarar verdiğini, doğru davranışların ise temsil edilen kuruma itibar kazandırdığının altını çizdi.
Eğitimin ikinci gününde kurumsal tören ve etkinliklerde uyulacak kurallardan ast-üst ilişkilerine resmi giyim kurallarından yeme içme kurallarına kadar tüm protokol kuralları ayrıntılarıyla anlatıldı. Kamusal ve sosyal alanda uygulanacak tüm protokol ve nezaket kurallarının anlatıldığı iki günlük eğitim programının ardından kapanış konuşmasında Rektör Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, son derece verimli bir eğitim olduğunu ifade ederek Nihat Aytürk’e teşekkür etti. Etkinlik Rektör Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı tarafından Nihat Aytürk’e hediye takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.