yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3798
EURO
34,7506
ALTIN
2.409,50
BIST
10.077,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

‘KENTSEL PLANLAMA BÜTÜNCÜL OLMALI’

‘KENTSEL PLANLAMA BÜTÜNCÜL OLMALI’
20.05.2022 18:04
0
A+
A-

KENT KONSEYİ’NDEN SORUNLARA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ..

Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, Yalova’nın 5 yıl içerisinde nüfusunun artacağını belirterek, planların bütüncül olması gerektiğini söyledi.

 

..”Kalkınma ve Yatırım Ofisi kurulmalı ve en az 15 yıllık Yalova Gelecek Planı yapılmalıdır.”

 

..”Kurulan ve kurulacak olan yeni Organize Sanayi Bölgelerinde yenilikçi ve yeşil teknolojileri kullanan işletmelerin yer alması için girişimlerde bulunulmalı. İstihdam edilecek mavi ve beyaz yakalı çalışanlar için Yalovalı gençlere öncelik verilmeli, bunun için gerekli girişimlerde bulunulmalı.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova Kent Konseyi tarafından kentsel sorunlara çözüm önerileri getirildi. Önerileri Yalova Belediye Meclisi’ne de sunan Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, Yalova’nın 5 yıl içerisinde nüfusunun artacağını belirterek, planların bütüncül olması gerektiğini ifade etti. Yalova’da sağlık turizmi konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Kandemir, Kentsel dönüşüme detaylı bir planlama yapılması gerektiğini belirtti..

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI YAPILMALI’..

Çevre sorunlarının giderek arttığını ve acilen Yalova’yı kapsayacak İklim Değişikliği Eylem Planı’nın yapılmasını öneren Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, “Yalova merkezde öncelikle içme suyu kaçaklarının önlenmesi, daha sonra da içme suyu isale hattı değiştirilmesi için çalışmalar başlatılmalı. İlgili çalışmaların sahiplenilmesi için kamuoyunda farkındalık kampanyaları düzenlenmeli. YASKİ ve Yeşil Körfez Su Birliği gibi birliklerin birleştirilerek daha etkili bir yönetim süreci geliştirilmeli. Katı Atık Ayrıştırma Tesisi kurulmalıdır. Özellikle Yalova sahilinde ve ara sokaklarda temizlik hizmetleri geliştirilmelidir. Çevre ve İklim Değişikliği konusunda uluslararası bir konferans düzenlenmeli. İmar alanları genişletilmemeli, orman arazileri ve su kaynakları korunmalıdır. Çevre temizliğine ilişkin özellikle cadde ve solakların temizliği konusunda çocuklardan başlamak üzere kurumsal işbirlikleri ile toplumda farkındalık faaliyetleri ve kampanyalar düzenlenmeli. Yeni kurulan yerleşim sitelerine yere gömülü olacak şekilde çöp konteynerleri ruhsat aşamasında yüklenici firmalar için zorunlu hale getirilmelidir. Kaldırım, park, anıt, bisiklet ve yürüyüş yolları vb. kamuya açık ve yoğunluklu alanlardaki haksız kullanım ve işgallerin engellenmesi sağlanmalı. Bu konuda kurumsal işbirlikleri ile farkındalık kampanyaları düzenlenmeli. Kamu mallarına yönelik zararlar ve toplumsal kurullara uyulması için farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmelidir. Bu kapsamada Kent Etiği Bildirgesi oluşturulmalıdır” dedi.

‘DEREAĞZI CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELMELİ’..

Yalova’da sağlık turizmi konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Kandemir, “Yalova’nın kurtuluş gününe denk gelen Temmuz ayı birçok festival ve etkinliği kapsayacak şekilde planlanmalıdır. Planlama Yalova Kent Konseyi tarafından yapılmalı, organizasyon ve yürütme Yalova Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilmelidir. Yalova’ya kültür ve sanat açısından festival kenti kimliği kazandırılmalı. Dereağzı olarak bilinen bölge yeşil alanları, sosyal tesisleri, eğlence yerleri ve bisiklet yolları ile yeniden planlanarak özellikle hafta sonu şehir dışından gelecekler için bir cazibe merkezi haline getirilmelidir. Böylelikle Yalova ekonomisine ve turizmine katkı sağlanmalı. Yalova’da tüm ilçeleri kapsayacak şekilde turizm çalıştayı yapılmalıdır. Yalova’da özellikle Termal ilçemiz başta olmak üzere sağlık turizminin geliştirilmesi için çalışmalar başlatılmalı” diye konuştu.

‘ŞEHİR PLANLARI BÜTÜNCÜL OLMALI’..

Yalova nüfusuna göre kentsel planlamanın bütüncül olması gerektiğini söyleyen Kandemir, “5 yıl içerisinde artacak Yalova nüfusuna göre kentsel planlama bütüncül şekilde planlanmalıdır. İDO tarafından uygulanan yüksek fiyat uygulamasına karşılık Yalova Belediyesi girişimleri ile yeni bir deniz ulaştırma işletmesi hayata geçirilmeli. Ayrıca Yalova merkez ve ilçeleri arasında deniz yoluyla toplu taşıma hizmeti verilmelidir. Acilen Yalova Trafik ve Ulaşım Master Planı hazırlanmalıdır. Yalova genelinde güvenli bisiklet ulaşımı için var olan çalışmalar geliştirilmeli ve genişletilmeli. Kent içi ulaşımda toplu taşıma ve Altınova ve Yalova Üniversitesi arasında hafif raylı sistemlere yönelik fizibilite ve planlama çalışmaları başlatılmalı. Yeni yapılacak binalara otopark zorunluluğu getirilmelidir. Engelli bireyler için ücretsiz olmak kaydıyla daha düşük ücretli otoparklar hayata geçirilmelidir. Yapımı devam eden Çevre Yolu Projesi hızlandırılmalıdır. Kent meydanında çiçek satış noktaları oluşturulmalıdır. Yakında hizmete girecek olan Devlet Hastanesine daha rahat ulaşım için minibüs hatları yeniden düzenlenmeli. Yabancı uyruklu vatandaşların yoğun yaşadıkları mahallelerde emlak piyasası aşırtı yükselmiş bu da Türk vatandaşlarına olumsuz yansımıştır. Bu konuda gerekli girişimlerde bulunulmalı ve mahalle bazlı yabancı uyruklu sayısı muhtarlıklara bildirilmeli” ifadelerini kullandı.

‘KENT ESTETİĞİ KURULU OLUŞTURULMALI’..

Kentsel dönüşüme detaylı bir planlama yapılması gerektiğini kaydeden Kandemir, “Tüm ilçeler dahil edilerek dönüşüm süreci bütüncül şekilde planlanmalı. Yalova İli Deprem Master Planı yapılmalı ve Kentsel Dönüşüm Planları bu doğrultuda hazırlanmalıdır. Kentsel dönüşüm için acilen Mikro Bölgeleme Jeolojik Etüt Raporu il genelinde hazırlanmalı. Binaların risk derecelendirmeleri yapılmalı ve kentsel dönüşüm bu önceliğe uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Kentsel dönüşüm süreci yerel yönetimlere bağlı belediye şirketleri kurularak yönetilmeli. Kentsel dönüşüm için rezerv alanları oluşturulmalı ve yeni yapılaşma alanları yamaç arazilerde (dere yataklarına nazaran çok daha güvenli olan zeminlerde) yapılmalı. Kentsel Dönüşüm için kamu, vatandaş ve yatırımcı bir araya getirilerek kamulaştırma yerine uzlaşma yaklaşımı benimsenmeli. Yalova Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü kapsamında Kent Estetiği Kurulu oluşturulmalı” dedi.

’15 YILLIK YALOVA GELECEK PLANI HAZIRLANMALI’..

Katma değeri yüksek ürünlerin desteklenmesi gerektiğini dile getiren Kandemir, “Kalkınma ve Yatırım Ofisi kurulmalı ve en az 15 yıllık Yalova Gelecek Planı yapılmalıdır. Katma değerli hayvansal ve tarım ürünleri (besi hayvanları, balık, çiçek, aronya, kivi vb.) daha fazla desteklenmeli. İlimize bir kalıcı Fuar Alanı kazandırılmasına yönelik gerekli girişimlerde bulunulmalı. Kurulan ve kurulacak olan yeni Organize Sanayi Bölgelerinde yenilikçi ve yeşil teknolojileri kullanan işletmelerin yer alması için girişimlerde bulunulmalı. Organize Sanayi Bölgelerinde istihdam edilecek mavi ve beyaz yakalı çalışanlar için Yalovalı gençlere öncelik verilmeli, bunun için gerekli girişimlerde bulunulmalı. Organik tarımın gelişmesi ve katma değerinin artırılmasına yönelik çalışmalar artırılmalıdır” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.