Efendiler!
Yalovamızın iki tane bacasız fabrikası vardır. İkisi de istenilen seviyede iş görmekten aciz. Biri Yalova Termal Kaplıcaları diğeri de Yalova Armutlu Kaplıcaları’dır.
Yalova Termal Kaplıcaları, romatizma, eklem ağrıları ve iltihabı, deri enfeksiyonları gibi birçok hastalıklara iyi gelmektedir. Ayrıca göz suyu, mide suyu gibi iki önemli şifa kaynağı bulunmaktadır.
Yalova Armutlu Kaplıcaları ise dünyadaki üç sıcak su kaynağından sadece biridir. Kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği yabancı uzmanlar tarafından tetkik edilerek tescil edilmiştir.
Bütün bunlar kimin umurundadır?
İlimizin bu iki bacasız fabrikasını cazibe merkezi haline getirecek düşünceye sahip yetkili ya da etkili biri var mıdır?
Atatürk, sadece Yalova Termal kaplıcalarının imarıyla mı ilgilenmiştir? Hayır, Armutlu’da iki gün kalmış ve yetkililere talimat vererek Armutlu’nun hak ettiği yere gelmesi için çalışmaların başlatılmasını istemiştir.
Bu konuya ışık tutmak amacıyla 1934 yılı Akşam Gazetesi ilgili nüshasını sizler için paylaşıyorum:
“Gemlik 12 (Hususi) – Memleketimizde romatizma vesaire hastalıklar için birçok kaplıcalar vardır. Yalova ve Bursa bunların başında gelir. Fakat kalp, damar sertleşmesi gibi hastalıklar için kaplıca yoktur. Almanya’da Navhaym, Fransa’da Royat kaplıcaları bu hususta pek meşhurdur.
Son zamanlarda yapılan tetkikat Armutlu kaplıcalarının bu evsafı haiz olduğunu meydana çıkarmıştır. Suyun tahlili çok iyi neticeler vermiştir. Bunun için bilhassa İstanbul’dan Armutlu kaplıcalarına rağbet artmıştır.
Armutlu, Gemlik körfezinde, Mudanya’nın karşısında bir nahiye merkezidir. Burada bir otel, bir lokanta vücuda getirilmiştir. Fakat henüz lazım gelen tesisat yoktur.
İstanbul’dan bu banyolara olan rağbet nazar-ı dikkate alınarak hükümet ve fırka erkânı Armutlu’da yeni tesisat vücuda getirilmeye çalışılmaktadır. Cuma günü Bursa Valisi Fazlı Bey bizzat Armutlu’ya gitmiştir. Her şeyden evvel nahiyeye bir dinamo getirilerek elektrik tesisatına başlanacaktır. Gemlik- Armutlu yolu tamir ve telgraf ve telefon tesisatı da ikmal edilecektir.
Kaymakam Gani, Halk Fırkası Reisi Doktor Ziya, Belediye Reisi Eşref Beyler, Narlı köyüne kadar giderek oradan Armutlu’ya giden yolların biran evvel bitirilmesi için ne lazım geldiğini mühendislerle beraber tetkik etmişlerdir.
Posta idaresi de telgraf ve telefon hattı için faaliyete geçmek üzeredir.
Sahile yarım saat mesafede olan kaplıcaların deniz kenarına indirilmesi de ayrıca düşünülmektedir.
Bu kaplıca ıslah ve tanzim edilirse ileride çok rağbet görecektir.
Akşam Gazetesi, (Muhabir Mektupları) 16.08.1934 s. 6”
Gazete haberi bu kadar. Aradan 90 yıl geçmiş. Armutlu için ne değişmiş?
Antik kaplıcalarını turizm için cazibe merkezi haline dönüştürebilmiş mi?
Kaplıcalarının kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği ulusal ya da uluslararası kamuoyuna kim anlatabilmiş?
Armutlu kaplıcası Atatürk Köşkü, buharlar fışkıran Kral Kızı Çukuru, tek parça kayaya oyularak yapılan orijinal havuz gibi eklentileriyle bütünleştirilerek göz önüne çıkartılabildi mi?
Bütün bu anlattıklarımın yapılmasını bir kenara bırakın, kaplıcalarımızın böyle önemli özellikleri olduğunu bilen yetkili sayısı bir elin beş parmağı kadar bile değildir. Onlar da Yalova için sorumluluk almaktan kaçınırlar ve eminim ki ellerini taşın altına sokmazlar.
Ama iş demeç vermeye gelince söylemler palavra boyutunda devam etmektedir. “Yalova’ya bir milyon turist gelecekmiş, Yalova turizmin cazibe merkezi olacakmış…”!
Diyelim ki Yalova’ya turist getirdiniz. Nereyi gezdireceksiniz?
Koskoca kentte bir turistin tüm gününü geçireceği ziyaret mekânları olmaz mı?
29 yıl önce il olduk. Söylev ve demeçlerden başka Yalova için bir planlama yapıldığını gören varsa çıksın anlatsın. Bizler de tebrik edelim.
Efendiler!
Yalova zengin kültürel bir alt yapıya sahip kenttir.
Ne diye sitem edip duruyoruz?
Çünkü Yalova 29 yaşında bir ildir. Oluşmayı bekleyen bir kent kültürü sorunu vardır. İşte bu sorunu bir türlü aşamadık.
Tüm gücümle Yalova’nın kültürel değerlerini ve güncel sorunlarını yazmaya devam edeceğim.
Derdimiz Yalova…
Zümrüt Yalova…