yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0783
EURO
38,0674
ALTIN
2.833,55
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

BATI NİL VİRÜSÜ ENFEKSİYONU HAKKINDA UYARI

BATI NİL VİRÜSÜ ENFEKSİYONU HAKKINDA UYARI
24.08.2024 15:48
0
A+
A-
  • Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, halkı Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu hakkında bilgilendirmek ve bu tehlikeli virüsle ilgili farkındalığı artırmak amacıyla önemli bir uyarıda bulundu.

 

Haber /Zeynep TAŞTAN

Batı Nil Virüsü (BNV) enfeksiyonu, sivrisineklerin taşıdığı bir virüs olup, özellikle yaz ayları boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde ortaya çıkan mevsimsel bir hastalık. Bu hastalık, dünya genelinde Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya gibi bölgelerde yaygın olarak görülüyor.

TÜRKİYE’DE BATI NİL VİRÜSÜ ENFEKSİYONU..

Türkiye’de Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu ilk olarak 2010 yılında tespit edildi. O tarihten bu yana, hastalığın belirli bölgelerde görülmeye devam ettiği biliniyor. Her ne kadar Türkiye’de yaygın olmasa da özellikle bu virüsün yaygın olarak bulunduğu bölgelere seyahat eden vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları önemli.

BULAŞMA YOLU VE RİSK FAKTÖRLERİ..

Batı Nil Virüsü, sivrisineklerin taşıdığı bir virüstür ve sivrisinek sokması yoluyla insanlara bulaşır. Ancak, önemli bir nokta, bu virüsün insandan insana doğrudan bulaşmadığı. Virüsü taşıyan sivrisinekler, enfekte olmuş kuşlardan kan emdikten sonra insanları sokarak hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle, sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişilerin önlem alması gerekiyor.

BELİRTİLER VE TEDAVİ SÜRECİ..

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan kişilerin büyük bir kısmında (%80) herhangi bir belirti gösteriyor. Ancak enfekte olan kişilerin yaklaşık %20’sinde çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma ve ciltte döküntüler yer alıyor. Belirtiler genellikle bir hafta içinde iyileşme eğilimindedir, ancak bazı vakalarda daha ciddi komplikasyonlar da gelişebilir.

KORUNMA YÖNTEMLERİ..

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu’ndan korunmanın en etkili yolu, sivrisinek sokmalarından korunuyor. Bunun için sivrisineklerin yoğun olduğu alanlarda uzun kollu giysiler giymek, sivrisinek kovucu spreyler kullanmak ve mümkün olduğunca kapalı alanlarda bulunmak gibi önlemler alınıyor. Ayrıca, riskli bölgelere seyahat edecek olan vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen seyahat talimatlarına uyması büyük önem taşıyor.

RİSKLİ BÖLGELER VE BİLGİLENDİRME HATTI..

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu’nun yaygın olduğu ülkeler hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, Seyahat Sağlığı Merkezlerinden veya 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Hattı’ndan ücretsiz bilgi alabilirler. Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, özellikle yurt dışına seyahat planı olan vatandaşlarımızın bu bilgileri göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri almaları gerektiğini bir kez daha hatırlatılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.