yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,7395
EURO
36,6124
ALTIN
2.953,92
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
11°C
Yalova
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C

YAPAY ZEKA ÜZERİNE TAHLİLLER

12.06.2024 11:32
0
A+
A-

Yapay zekanın ilerlemesi ile global çapta maddi olarak ciddi bir bolluk ve refah dönemi gelebilir. Ama maalesef dünya yine aynı dünya olacak. Sonuçta sanayi devrimini de yaşadık ve maddi açıdan öncesine göre inanılmaz bir bolluk devresine girdiysek de sıkıntılar, dertler, bunalımlar, buhranlar olmaya devam etti. Bunların bazıları yok oldu, bazıları ise aynen devam ediyor ve ayrıca o zamanlar dert olmayan problemler de ortaya çıktı. Mesela Çiçek mikrobu yok edildi ama Kanser çok daha sık görülür oldu. Eskiden bir insan birkaç günlük bir mesafede izini kaybettirebiliyordu, şimdi ise dünyanın öbür ucundan görüntülü konuşulabiliyor. Artık yıldızlar geceleri sadece aydınlatmaların hiç olmadığı yerlerde görülebiliyor. Hava, su ve toprak da sanayi devriminden öncesine göre inanılmaz derecede kirlenmiş durumda. Hem söyleyin bana; depresyon, anksiyete ülkelerin başına ulusal kriz olacak seviyelere gelmedi mi? Peki günümüzde kıtlıkların çok daha az ve zayıf olmasının bedeli nedir?

Maddi refah ve maddi bolluk insanı ancak bir yere kadar mutlu edebilir. Herşeyi elde edebildiğinizde tatmin ve mutlu olacağınızı düşünmeniz elbette normaldir ama gerçekten de böyle mi olacak? Sonuçta dünya hayatında her zaman bir şeyler eksik olur. Acı ve keder de asla dünyadan gitmeyecek. Zaten dediğim gibi yapay zekanın gelişimi bir yol kazasına uğramazsa 10 yıl sonraki dünya bile günümüze oranla bolluk içinde yüzecek. Sanayi devriminden önce başka dertlerimiz vardı, şimdi ise başka… Maddi bolluk, mutlak mutluluk ve huzur getirmiş olsaydı sanayi devrimi bunu çoktan yapmış olurdu; sonuçta en fakir ülkelerde bile standartlar birkaç yüzyıl öncesinden çok daha iyi durumda ki bu ülkelerin nüfusu hızla artabiliyor.

Öylece fırlatıldık işte dünyaya… Ne yapıyoruz? Ne yapmalıyız? Doğru olanı mı yapıyoruz yoksa dünyadaki süremizi ziyan mı ediyoruz? Biyolojik ölümsüzlük çoktan geldi ama bedenin veya bilincimizin yükleneceği bilgisayarın fiziksel varlığı milyon, milyar yıl boyunca hiç mi bir kazaya uğramayacak? Belki de fiziksel bolluk bizi yoldan çıkartacak ve sonumuz çok ama çok kötü olacak; ve en kötüsü belki ‘Keşke olmasaydı’ diyebilme bilgeliğinde tek bir kişi bile olmayacak. Her zaman birşeyler eksik olacak. Her zaman üzüntüler ve mutsuzluklar olacak. Bir farenin, bir böceğin, hatta bir otun bile duyguları vardır ama makineleşme ile beraber duygular gene bizde var olacak mı?

Nasıl bir dünyaya gidiyoruz? Belki de uçuruma gidiyoruz! Düşünen ve sorgulayan kim var? Saçma sapan işler yapıyorsak kim bizi uyarabilir ve uyandırabilir? Kendimizi dünyada bulduk. Hayat bize neden verildi? Ya bittiğinde ne olacak? Doğru ve yanlışı kim ayırabilir? Ne ayırabilir? Eskiden büyük bilgeler vardı. Şimdi kim var? Ebedi huzur, ebedi mutluluk nerde ve nasıl bulunur? Belki de bizi uçuruma sürüklüyorlar ama kendileri bile farkında değiller. Neden düşünmüyoruz? Neden sorgulamıyoruz? 10 yıl önce olmayıp şimdi olan ne var hayatımızda? Peki 10 yıl sonra şimdi olmayan neler olacak? İnsanoğlu yanlış yapmadığından emin mi? Bir yerlere gidiyoruz doludizgin ama nereye? Belki daha 5 yılda açlık kıtlık sıfırlanmış ve sıradan bir insan şimdinin milyarderleri standardında yaşıyor olacak. Ama bu iyi olacak mı gerçekten de?

Emin olduğunuz cevapların doğruluğundan gerçekten de emin misiniz? Bir tekinde dahi yanılmadığınızı nerden biliyorsunuz? Şimdi ısrarla istediğiniz şeyler size geldiğinde gerçekten çözüm olacak mı aklınıza gelebilecek her probleme? Sanayi devriminden önce dünya ekonomisi yaklaşık 900 yılda bir ikiye katlanırdı ve şimdi ise akla hayale gelmeyecek bir hıza ulaştı, üstüne hızı da katlanmaya devam edecek. Korona salgınında hayatımızın şokunu yaşadık ama insanoğlu 1315-1317 kıtlığı ve sonrasındaki veba salgınını da yaşadı. Dayanıklılığımızı kaybettik! Karlara yalın ayak basan çocuklara hiçbir şey olmazken evhamlı annenin çocuğu ufak birşeyde hastalanıveriyor. Mental anlamdaki dayanıklılığımızın kaybı daha bile ciddi bir problem. Bir tanıdığım 11 yaşında Karstaki köyünden İstanbula inşaatlarda çalışmaya gittiğini anlatmıştı; şu anda çevrenizde kaç tane 11 yaşında çocuk bunu kaldırabilecek olgunlukta?

Yapay zekanın hızlı çıkışı yarar mıdır zarar mıdır bilemiyorum. Ama sonuçta dünya dünyadır! Umarım hepimiz doğru yolların yolcusu oluruz ve yanlış yollardan da sakınabiliriz! Şok edici bir değişim kapımızda! Doğru tepkileri verebilecek miyiz? Bilgelere kulak vermeliyiz bence. Ama veriyor muyuz? Makineye mi dönüşeceğiz en sonunda? Bir maymunla, hatta bir ağaçla dost olabilirsiniz ama bir hesap makinesiyle veya bir otomatla dost olabilir misiniz? Ruhumuz… Ruhumuz?

İnstagram: @bahatunafikir

Mail adresi: xyztu12345@gmail.com

 

Yazarın Diğer Yazıları
08.11.2023 14:46
23.02.2023 16:15
13.10.2022 15:49
21.03.2024 14:13
10.01.2024 13:52
25.08.2022 15:56
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.