Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Arı Yetiştiricileri Birliği, ISO22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO9001 Kalite Yönetim Sistemi belgelerini uluslararası akredite olarak almaya hak kazandı. Birlik Başkanı Hakan Gündüz, kalite belgelerini Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile yürütülen Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcılık Projesi kapsamında Yalova’ya kazandırdıklarını ifade etti. Başkan Gündüz, “Proje isminde olduğu gibi kalite ve gıda güvenliği yönetim sistemlerimiz “Kovandan Sofraya” felsefesi ile hazırlanmıştır ve uluslararası akreditasyona sahip olarak tescillenmiştir. Bu kapsamda birliğimiz üyelerine ve istekli olan herkese proje sayesinde eğitimler de düzenlenecek” dedi.
Yalova’dan tüm Türkiye’ye örnek bir proje
Tüm Türkiye’ye örnek teşkil edecek bu sistemin entegre olarak çalıştığı ve “Kovandan Sofraya” kadar üretimin tüm aşamalarını içerdiği söyleyen Gündüz, “Ayrıca sadece bal üretimi değil, arıcılık ürünleri ile ilgili ürünleri de kapsayan bir sistemi kurduk. Bu sayede tüketicilere daha güvenli ve daha kaliteli arı ürünlerini satışa sunacağız. Bal ve propolis üretimi, bal dolum ve paketleme, propolis ekstraktı üretimi, bal sirkesi üretimi, fondan şeker üretimi, arı keki üretimi ve propolis ile zenginleştirilmiş bal sirkesi üretimlerini artık ISO2200 ve ISO9001 standartlarına uygun olarak gerçekleştirilecek” şeklinde konuştu.
Yalova’da tüketiciler daha güvenle bal tüketebilecek
“Tüketicilerin bu kalite belgelerine sahip olan üreticilerin ürettikleri balları tercih etmelerinin kaliteli ve güvenilir bala ulaşmayı sağlayacak” diyen Gündüz, “Tüketiciler bu bilgileri balların etiketleri üzerinde görebilirler. Yalova Arıcılar Birliği bilimsel uygulamalara dayalı olarak hazırlanmış olan en güncel ISO22000 ve ISO9001 sistemlerine sahip olmuştur. Bu sayede makul fiyata en yüksek kalite ve gıda güvenliğini sağlayabileceğiz. Tüm tüketiciler, birlik satış yerini ziyaret ederek sistemimiz hakkında bilgi alabilecekler” ifadelerini kullandı.
Üyeler ISO sistemi ile üretim yapacak
Gündüz, “ISO sistemleri ile üretim yapmanın haklı gururunu yaşayan Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği üyeleri başta MARKA olmak üzere, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Atatürk Bahçe Kültürü Merkez Araştırma Enstitüsü’ne şükranlarını ifade ediyoruz. MARKA’nın daha önce sağladığı destek ile inovatif ürünler üretmeye ve coğrafi işaret tescili konusunda önemli kazanımlar sağladık. Birlik üyeleri her yeni proje ile sektöre örnek olacak başarılar imza atıyorlar” dedi.