Kupon Koza Atölyesi Eğitmeni Meral Evcin Özdemir, ipek kozanın Yalova’nın yerel bir değeri olduğunu ifade ederek, “Geleneksel Türk sanatlarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.
..”Geleneksel Türk sanatlarımıza sahip çıkmalıyız. İpek ismini duyan çok pahalı bir sektör olduğunu düşünüyor. Bu işte sadece emek var. Emeğin değerlendirilmesi pahalı oluyor.”
Özdemir, pandemiden önce İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Kupon Koza Atölyesi işbirliğinde düzenlenen Kozacılık Kursu’nun 2022 yılında yeniden başlayacağını da ifade etti.
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Yalova’nın tarihinde büyük öneme sahip olan ‘İpek Koza’ günümüzde çok az kişi tarafından yetiştiriciliği yapılıyor. İpek koza yetiştiriciliğinde sayılı üreticilerden olan Kupon Koza Eğitmeni Meral Evcin Özdemir, ipek kozanın tarihsel yolculuğunu anlattı.
Kozacılığın meşakkatli yolculuğunu anlattı..
Kozacılığın çok bereketli bir iş olduğunu dile getiren Özdemir, “Osmanlı’nın ilk kağıt fabrikası İbrahim Müteferrika tarafından Yalova’da kurulmuştur. Kağıt yapımında dut ağacı oldukça önemlidir. Kağıt yapımında kullanılan dut ağacının yapraklarını koza işi yapan tırtıl yiyor. Dallarından kağıt oluyor. Kozanın çıkarmış olduğu yaprak artığı gübre oluyor. Kozasından çıkan da dünyanın en pahalı ipliği oluyor. Doğada ipek kozanın kullandığı dut ağacı asla zayi olmuyor. Yaşlanan ağaçtan da saz yapılıyor. İp haline gelen ipek ise paraşüt ipi, ameliyat ipi, dişi ipi gibi çok amaçlı alanlarda kullanılıyor. Bu ipin vücuda da zararı olmuyor. Vücutta eriyor ve bakteri üretmiyor. En zayıf ipek kozasından 700- 1200 metre arasından ip çıkıyor” diye konuştu.
‘İpek koza Yalova’nın yerel değeridir’..
İpek kozanın Yalova’nın bir yerel değeri olduğunu söyleyen Özdemir, “Biz bu ürünü tanıtmak amacıyla yurtdışı eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Geleneksel Türk sanatlarımıza sahip çıkmalıyız. İpek ismini duyan çok pahalı bir sektör olduğunu düşünüyor. Bu işte sadece emek var. Emeğin değerlendirilmesi pahalı oluyor. Dut yaprağı ile bir koza ipekçiliği ortaya çıkıyor. Bu işi sevdirmek ve sahip çıkılmasını sağlamak için kurumların ve vatandaşların ipek kozayı tanıması lazım” dedi.
Kurs 2022’de başlayacak..
Özdemir, pandemiden önce İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Kupon Koza Atölyesi işbirliğinde düzenlenen Kozacılık Kursu’nun 2022 yılında yeniden başlayacağını da ifade etti.