Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Koruma ve bakım altında bulunan çocukların sağlıklı gelişebilmeleri ve topluma faydalı bir birey olarak yetişmelerini amaçlayan Koruyucu Aile Hizmeti modeli, Yalova’da uygulanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Laçin, Yalova’da 37 çocuğun, 25 koruyucu ailenin yanında büyüdüğünü söyledi.
Koruyucu Aile Hizmeti modelini anlattı
Koruyucu Aile Hizmeti modelini tanımlayan Laçin, “Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir. Koruyucu aile hizmetinde amaç; korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu aile, kurumla işbirliği içinde; çocuğa, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur. Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir; T.C. vatandaşı iseniz, sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız, 25-65 yaşları arasındaysanız, en az ilkokul mezunu iseniz, düzenli bir gelire sahipseniz, çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz koruyucu aile olabilirsiniz. Koruyucu Aile Hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız Aile ve Sosyal İl Müdürlüğümüze bireysel olarak, E- devlet üzerinden ya da Bakanlık WEB sayfası üzerinden başvuruda bulunabilirler” dedi.
Sağlanan olanaklar
Koruyucu ailelere ve yetiştirilen çocuğa sağlanan olanakları anlatan Laçin, “Koruyucu ailelere, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık olmak üzere çocuk başına çocuğun (varsa) engellilik, yaş ve eğitim durumuna göre bakım, eğitim ve yetiştirilen harcamaları için değişkenlik gösteren miktarlarda ödeme yapılır. Çocukların sağlık harcamaları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri kapsamında karşılanır. Yaş ve eğitim durumlarına göre çocuklara aylık olarak harçlık ödemesi yapılır. Bir meslek edinmek üzere kamu ya da özel kuruluşlar tarafından açılan kurslara katılacakların ücretsiz kontenjanlardan yararlanma durumları değerlendirilir, bu imkândan yararlanamayanların kurs süresince kurs bedelleri, eğitim ve öğretimlerine ilişkin etüt, kurs, yaz okulu, harç, sınav- kayıt ve servis ücretleri ile bunlara ilişkin her türlü araç gereç ve malzeme giderleri karşılanır. Reşit olup eğitimlerine devam eden çocukların korunma kararı uzatılarak ihtiyaçları karşılanmaya devam edilir” açıklamalarında bulundu.
‘37 çocuk koruyucu aile yanında’
Laçin, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu hizmet çerçevesinde, hali hazırda ilimizde 25 koruyucu ailemizin yanında 20’si kız, 17’si erkek olmak üzere 37 çocuğumuzun bakımı sağlanmaktadır. Bu ailelerden 13’ü akraba modeli koruyucu ailedir. Yine ilimizde 5 yabancı uyruklu, 6 engelli çocuğumuzun bakımı da koruyucu aile yanında sağlanmaktadır. 2023 yılı içerisinde 2 çocuğumuz koruyucu aile yanına yerleştirilmiştir. Ailelerimiz ve çocuklarımız Müdürlüğümüze bağlı Koruyucu Aile Biriminde görevli meslek elemanları tarafından mevzuat kapsamında düzenli aralıklarla izlenmektedir.”