yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4719
EURO
36,2124
ALTIN
2.961,83
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C

İL GENEL MECLİSİ’NDEN ÖNEMLİ ADIM

İL GENEL MECLİSİ’NDEN ÖNEMLİ ADIM
06.04.2023 17:18
0
A+
A-

YALOVA, DEPREM RİSKİNE KARŞI HAZIRLANACAK

  • İl Genel Meclisi, Yalova ilinde depreminin verebileceği zararları önlemeye ve azaltmaya yönelik hazırlıkların yapılması noktasında kolları sıvadı. Meclis Üyesi İdris Durmuş tarafından sunulan önergede; lojistik kapasiteden kurumlar arası işbirliğine, güvenilir iletişimden toplanma alanlarına kadar birçok konu yer alıyor.

..”İl Genel Meclis üyesi arkadaşlarımız ve İl Özel İdaremiz ile olası Marmara depremine hazırlık noktasında daha da fazla yol almayı hedefliyoruz.”

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı gündeminde, olası Marmara depreminin verebileceği zararları önlemeye ve azaltmaya yönelik hazırlıkların yapılması konusu görüşüldü. İl Genel Meclisi Üyesi İdris Durmuş tarafından verilen 19 maddelik önergede; vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması, kamuya ait binalarda deprem analizlerinin yapılarak gerekli tedbirlerin alınması ve kentsel dönüşüm konusunda harekete geçilmesi maddelerini içeriyor. Raporda lojistik kapasiteden kurumlar arası işbirliğine, güvenilir iletişimden toplanma alanlarına kadar birçok konu yer alıyor.

‘Seferberlik yaklaşımı ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz’

Okunan raporun ardından söz alan İl Genel Meclisi Üyesi İdris Durmuş, “Bu ayki meclis toplantılarımızda Afet ve Acil Durum Komisyonu’nu oluşturduk. Konu, komisyonda daha detaylı değerlendirilecektir. Bu sürecin başlatılmasında emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Geçen ay ilimizde Dirençli Kentler Çalıştayı yapıldı. Bunun içerisinde deprem ve doğal afetlerin olduğu masa da vardı. Oradan çıkacak sonuç raporundan sonra önümüzdeki yol haritamızı belirlemiş olacağız. İl Genel Meclis üyesi arkadaşlarımız ve İl Özel İdaremiz ile olası Marmara depremine hazırlık noktasında daha da fazla yol almayı hedefliyoruz. Bunun bilincinde ve sorumluluğunda yasanın bize verdiği yükümlülüğü yerine getirmek için seferberlik yaklaşımı ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

‘Komisyona süre vereceğiz’

Önergenin Yalova’nın afete hazırlanması noktasından önem arz ettiğini dile getiren İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “İdris beyin önergesi çok kapsamlı bir önergeydi. Komisyonumuzda da ele alındı. 19 madde var, bu maddelerin tamamının gerçekleştirilmesi, ilimizi afetlere daha hazır hale getirilmesinin ardından son derece önemli. Burada ifade edilen hususların bir kısmı İl Özel İdaremizin görev ve sorumluluk alanında, bir kısmı da AFAD’ın, merkezi idarenin, diğer kurumların, belediyelerin sorumluluğunda. Bu konuyla ilgili komisyonumuza süre vereceğiz. Konuyu Afet ve Acil Durum Komisyonu’na nakledelim. Özel İdare’nin görev alanına giren konuları, aynı zamanda bütçe imkânları ile gerçekleştirilecek görev ve sorumluluk alanlarına çalışalım” ifadelerini kullandı.

A’dan Z’ye tüm tedbirler düşünüldü

Meclis Üyesi Durmuş’un sunduğu 19 maddelik önergede şu konular yer alıyor: İl Özel İdaremizin araç gereç, teknik imkân ve lojistik kapasitesinin tespit edilerek, afetler sonrası ihtiyaç olacak düzeye ulaştırılacak şekilde kapasitesinin güncellenerek artırılması,

  • İl kapsamında köylerimizi içeren Jeolojik Etüt Raporu ve Afet Master Planının güncellenerek raporlanması.
  • Köylerde resmi yapıların durumlarının gözden geçirilmesi ve rapora bağlanması, raporda riskli olarak tespit edilenler için gerekli işlemlerin yapılması, güçlendirilmesi,
  • Köylerde metruk olduğu tespit edilen veya hasarlı olduğundan yıkılması gereken yapıların ivedi şekilde yıkımının gerçekleştirilmesi.
  • Köylerde afetlerde en fazla zarar gören engelli ve yatağa bağımlı vatandaşlarımızın adres ve iletişim bilgilerinin tespitinin yapılması.
  • Köylerimizde temel afet bilinci eğitimlerinin, arama kurtarma ve ilkyardım eğitimleri almış gönüllü sayısının artırılması, gönüllüler için gerekli tüm ekipman ve teçhizatın belirlenerek temin edilmesi, bu konuda çalışan STK’larla daha geniş kapsamlı çalışma yapılarak desteklenmesi, il özel idaresi bünyesindeki tüm işçi memur ve il genel meclis üyelerinin bu temel afet bilinci eğitimini almaları ile ileri düzeyde arama kurtarma ekiplerinin oluşturulması, bu ekipler için gerekli tüm hafif ve ağır kurtarma ekipmanının temin edilmesi, her kişinin afette görev tanımlarının önceden planlanarak yapılması ve tatbikatlarla desteklenmesi.
  • 2023 Kahramanmaraş depremi sonrası edinilen tecrübeler ışığında il özel idaremize mensup tüm birimlerin öneri ve karşılaşılan zorluklarını içeren rapor hazırlamaları ve raporların değerlendirilerek yapılacak çalışmaların belirlenmesi.
  • Deprem sonrası toplanma alanlarının tüm insani ihtiyaçları giderecek şekilde standartlara uygun olarak yapılması, altyapı ve donanımının uygun ve hazır hale getirilerek bu alanlarda afetzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarının giderildiği, afet riski taşımayan nitelikte, bir nevi ön tahliye alanları olarak da işlev gören alanların oluşturulması, su ve WC ihtiyacının giderileceği, yemek, ilkyardım ve sağlık hizmetlerinin yapılabileceği, fiziksel şartlara haiz olarak afete yönelik depo ve levazım kaynaklarına yakın olmaları ve bu alanların görsel olarak bilinirliğinin sağlanması amacıyla gerekli tabelalarının yapılması.
  • Köylerimizdeki muhtarlarımızla kesintisiz ve güvenilir iletişim ağının kurulması ve periyodik olarak iletişim tatbikatlarının yapılması.
  • İlçelerdeki olası afet sonrası gerekli olan yönetim merkezlerinin imkân ve lojistik yönüyle değerlendirilerek her zaman hazır halde tutulması için gerekenlerin yapılması.
  • Afet sonrası gereksinim duyulacak olan her türlü acil malzeme hijyen-temizlik malzemesi, gıda vs. tedarikinin önceden asgari düzeyde temin edilerek sonrasında gerekli tedarikinin planlanması.
  • Tüm ilimizi kapsayacak şekilde depreme hazırlık çalışmalarında gelinen nokta hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşların ve STK’ların şimdiye kadar yaptıkları çalışmaları içeren ve acil eylem planında yapılması gerekenlerin tespit edileceği “Dirençli Kentler Çalıştayı” sonrası oluşacak rapor çerçevesinde değerlendirme yapılarak ivedi şekilde eksikliklerin giderilmesi çalışmalarının yapılması.
  • Yeşil Mavi Yolun ve köy yollarının afet sonrası alternatif ulaşım ağı olarak değerlendirilmesi öngörüsü ile bu yol güzergâhında ulaşımda sıkıntılı olabilecek alanların olup olmadığının tespiti, eksik olan yol ikaz ve işaretlerinin tamamlanması ve gerektiği takdirde yol yenileme-genişletme çalışmasının yapılması.
  • Köylerimizde artan yeni yapılaşma alanları talepleri çerçevesinde yeni yerlerin imar planlamaları çalışmalarının yapılarak zemine ve diri faylara göre çalışmaların ivedi yapılması.
  • Ortağı olduğumuz OSB’lerin tüm bu süreçte gerek lojistik, gerekse afet sonrası yapılacak iş ve işlemlerdeki ne tür desteklerinin olabilirliği konusunda çalışmaların yapılarak planlanması,
  • Köylerde afetlerde risk oluşturabilecek tesis, yapı ve alanların önceden belirlenerek riski azaltıcı tedbirlerin alınması.
  • Olası Tsunami etkisinin ne boyutta olabilirliğinin önceden tespit edilerek riskli alanlarda planlama yapılarak bilgilendirme levhalarının konularak çalışma yapılması.
  • Öncelikle yeni iskânı alınacak olan yapılardan başlamak üzere “Bina Kimlik Kartı” uygulamasının hayata geçirilmesi, bu bilgilerin binada görülür yerde asılmasının yanında özel idare verilerinde de bulunması, her türlü güçlendirme ve bina tadilatlarında güncellenmesinin zorunlu tutulması.
  • Kentsel dönüşümün gerekli olan yerlerde ivedi şekilde dönüşümün gerçekleştirilmesi, AFAD İl Müdürlüğü ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile çalışmaların devam ettirilerek il bazında etkin bilgi ve veri paylaşımı ile afet riskinin zararını azaltıcı çalışma sürecinin hızlandırılması yönünde gerekli çalışmaların yapılması.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.