yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5311
EURO
36,1862
ALTIN
2.964,56
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
10°C

‘BÖYLE GİDERSE N’OLACAĞI BELLİ!’

‘BÖYLE GİDERSE N’OLACAĞI BELLİ!’
26.02.2023 15:43
0
A+
A-

Yalovalı Prof. Dr. Emrah Doğan, 2014 ve 2020 yıllarında uyarmış ve şöyle demişti: Tedbir alınmaz ise Gökçe Barajı 2023 yılını çıkaramaz!”

Prof. Dr. Emrah Doğan’ın araştırma konuları, genel olarak, hidroinformatik olarak da adlandırılan yeni matematik tekniklerinin su kaynakları mühendisliği ve hidrolojideki uygulamalarını içeriyor.

Doğan’ın; özellikle taşkın yayılım-tehlike-risk haritalarının oluşturulması, taşkın risk yönetim planlarının hazırlanması, taşkın öteleme, akarsularda taşınan katı madde miktarının modellenmesi ve akarsularda su kalitesinin modellenmesi ile ilgili konularda yaptığı araştırmalar saygın dergilerde yayımlandı.

Haber / M. Ali Cantörün

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan (uzmanlık alanı su kaynakları mühendisliği ve hidrolojideki uygulamaları)Gökçe Barajı’na ilişkin 2014 yılında ‘gelecek yıllar için tedbir alın’ sinyali vermiş, yerel basına açıklamalarda bulunmuştu. 2000-2019 yılları verilerine göre Yalova Gökçe Barajı hidrolojik hesapları çapıcı sonuçlar vermekteydi. 2014 yılında baraj su seviyesinde ciddi bir azalma ile 58 metreye kadar düşmüş, bu 2000-2019 yılları arasındaki en düşük seviyeye işaret etmişti. 2014 yılında yağış değerlerindeki azalma Gökçe Barajı’nı besleyen Selimandıra Deresi’nin debisinde büyük bir düşüşe sebep olmuştu. Daha sonraki yıllarda ise baraj seviyesi, artan yağışlarla birlikte kendini toplamış ve eski seviyesine dönmüştü.

Yalova’da nüfus çarpıcı bir şekilde artıyor..

TÜİK’ ten alınan veriler sonucunda Yalova iline ait gelecek nüfus tahminleri İller Bankası Yöntemi, Geometrik Artış Yöntemi ve Aritmetik Artış Yöntemi ile hesaplandığında, il nüfusunun her geçen yıl çarpıcı bir şekilde arttığı ve bu durumun su kullanımını da arttırdığı ortaya çıkıyor. Yalova ili için verilmesi beklenen içme suyu 200lt/kişi-gün iken bu değerin geçmiş yıllarda çok fazla aşıldığı anlaşıldı.

..”Doğru su yöntemi ile baraj 2040 yılına kadar ihtiyacı karşılar.”

Yalovalı Akademisyen Prof. Dr. Emrah Doğan yaptığı açıklamada, bakın ne demişti: “Gökçe Barajı’nın içme suyu kapasitesi 37hm^3/yıldır. Su, doğru yönetilmeli, ana isale hatları ve şebekeler yenilenerek kaçak ve şebeke kayıpları engellenmelidir. Sanayide ve tarım alanlarında kullanılmaz ise kişi başı su kullanımı günlük 200 litreye kadar düşer. Bu sağlanabilirse İller Bankası yöntemi nüfus projeksiyonuna göre 2040 yılında, geometrik artış yöntemi nüfus projeksiyonuna göre 2035-2040 arası, aritmetik artış yöntemi nüfus projeksiyonuna göre ise 2053 yılına kadar Gökçe Barajı, Yalova ilinin içme suyu ihtiyacını karşılayabilir.”

..”Tedbirler alınmaz ise baraj 2023 yılını çıkaramaz.”

Prof. Dr. Doğan, şu sözlerle de Yalova kamuoyunu uyarmıştı: “Yapılan incelemeler sonucunda, gerekli önlemler alınmazsa Yalova Gökçe Barajı’nın ilerleyen yıllarda yetersiz kalacağı öngörülmektedir. 2019 yılı kişi başı kullanım değeri olan 332lt/kişi-gün baz alınarak ilerleyen yıllarda da bu değer kullanılmıştır. İller bankası yöntemi, geometrik artış yöntemi ve aritmetik artış yöntemi nüfus projeksiyonlarına göre 2023 yılında Gökçe barajı Yalova ilinin içme suyu ihtiyacını karşılayamayacak duruma gelecektir.”

..”Gökçe Barajı’na ek olarak bir baraj daha gerekmektedir.”

Prof. Dr. Doğan, ilave baraj ihtiyacına ilişkin olarak ise bakın neler söylemişti: “Yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda, İller bankası yöntemi nüfus projeksiyonuna göre; Yalova Gökçe Barajı’nın; kişi başı günlük 332 lt su tüketim hesabı ile2023 yılında, kişi başı günlük 200 lt su tüketim hesabı ile 2040 yılında, aritmetik artış yöntemi nüfus projeksiyonuna göre yapılan değerlendirmede 2053 yılında içme suyu ihtiyacını karşılayamayacak duruma geleceği öngörülmektedir. Her üç sonuca göre de Yalova ili için Gökçe Barajına ek olarak bir baraj daha gerekmektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.