yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

BU AYIP BİZE YETER!

BU AYIP BİZE YETER!
26.06.2022 19:24
0
A+
A-
  • Vefa, Darüşşafaka, Bursa Erkek ve diğerleri.. İsimlerini korudular.. Yani; sistem gereği Anadolu lisesi formatında eğitim verdiler, ama köklerinden, tarihlerinden, adlarından ödün vermediler..

 

  • Şehrin gözbebeği, 64 yıllık tarihi eğitim kurumu Yalova Lisesi ise önce adını sonra varlığını kaybetti..

 

Yalova Lisesi Yalova’nın kırmızı çizgisiydi, çizgiyi aştılar!

 

 

  • Haber / Yorum – İbrahim Yurdagül

Yıllar önce ülke genelinde belirlenen liselerde Anadolu Lisesi formatında eğitim planlandı ve uygulamaya sokuldu. Bu uygulamada kimi liselerin adları ANADOLU lisesine çevrildi, kimilerinde ise adlara dokunulmadı, uygulamada Anadolu Lisesi formatına geçildi. Yani;  istenen oldu, ancak sisteme geçerken orijinal, tarihi adlarını koruyanlar da oldu. (Vefa, Darüşşafaka, Bursa Erkek örneklerinde olduğu gibi)

……………………..

Daha sonra Bakanlık bir genelge gönderdi ve ‘her ilde bir tane proje lisesi olacak’ dedi. Konu tartışıldı ve sonrasında valilikte bir oylama yapıldı. Yalova Lisesi’nin ‘proje lisesi’ olması oy birliği ile kabul edildi. Tüm lise camiası sevindi; okul proje lisesine dönüşecek diye. Dönemin İl Milli Eğitim Müdürü, A bloğu boş bina gösterip okulu dönüştüreceğine, yeni bir lise açtı. Yani; ikinci bir Yalova Lisesi açtı, Yalova Proje Lisesi adıyla. Bu durumda iki lise oldu; biri Yalova Anadolu Lisesi, diğeri Proje Lisesi.

Aslında 64 yıllık lise, önce Yalova Anadolu Lisesi oldu, sonrasında da bu olay gerçekleşti. Ancak bir şey vardı ki, örneğin; Vefa Lisesi, Darüşşafaka Lisesi, Bursa Erkek Lisesi gibi okullar sadece kendi adlarını kullandılar. Yani Anadolu Lisesi formatında eğitim vermelerine rağmen, kendi tarihi isimlerini korudular. Yalova kamuoyu ise 74 yıllık Yalova Lisesi adına sahip çıkamadı; ya bunu akıl edemedi ya da buna cesaret edemedi.

SONRA BAKIN NELER OLDU?

Yalova Lisesi ikiye bölündü ve A blok için ‘depremde hasar gördüğü gerekçesiyle’ yıkım kararı çıktı ve lise yıkıldı. Yıkımı yapan kuruluş belli bir bedel (hurdayı satma) karşılığında ihale ile yıkım işini aldı ve yıktı. Sonra Yalova Lisesi’ne özel bir bina projesi yapıldı, hatta parasının ödendiği dahi söylendi. Hatırlayın; o günlerde, bir siyasi parti yöneticisinin bu proje karşılığında yıkımdan gelen para kadar bir meblağı proje bedeli olarak aldığı Yalova kamuoyunda konuşuldu, tartışıldı. Sonrasında kamuoyunda buna tepkiler oluştu. Projeyi iptal ettiler ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın klasik projesine, her ilde aynı okul hedefine yönelik tip projelere dönüldü. Zemin etüt çalışması da yapılmasına rağmen yıkılan Yalova Lisesi arazisine 2 yıldır bir çivi dahi çakılmadı. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda alınan tasarruf tedbirleri buna gerekçe gösterildi ve ülke genelindeki yüzlerce okul projesi gibi bu proje de beklemeye alındı.

SORULAR, SORULAR…

  • Yeni okul yapılacak iller ve araziler için tasarruf tedbiri uygulanması ve gecikme yaşanması gayet olağan ve normal karşılanabilir de, Yalova’nın zaten var olan ve 64 yıldır işleyen bir kurumu vardı; yıkıldı. Ülke genelindeki yeni okul yapımları ile ilgili erteleme ve gecikme gerekçesi, Yalova’da zaten var olan bir okulun yıkılıp yeniden yapılmasında biraz tuhaf kaçmıyor mu?
  • Yalova’nın en büyük nüfusuna sahip Rüstempaşa, Bahçelievler, Süleymanbey mahallesinin çocukları adrese dayalı sisteme göre nereye gidecekler, 2022-2023 eğitim/öğretim yılında bu gençlerin durumu ne olacak?
  • Gençlerimizin bir kısmı Çiftlikköy’deki Mustafa Kemal Paşa, Kemerköprü’deki Fatih Sultan Mehmet ve Hacı Mehmet Ovası’ndaki Halil İnalcık liselerine dağıldılar; iki yıldır durum bu. Ekonomik krizin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda bu çocuklar evlerinden okullarına nasıl gelip gidecekler? (Not: İki yıldır taşımalı sistem uygulanmıyor.)
  • Bu devasa araziye yazık değil mi, bilinmeyen ince hesaplar mı var, arazi üzerinde ne planlanıyor, ne düşünülüyor?

……………………

Yetkilileri bir an önce Yalova kamuoyunu bilgilendirmeye, kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldırmaya davet ediyoruz.

 

  • BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Yalova Lisesi’nden iki lise çıkarmışlardı; biri Anadolu Lisesi diğeri Proje Lisesi. Yeni kurulan Proje Lisesi’nin öğrencileri Halil İnalcık’ta, kapanan Yalova Anadolu Lisesi’nin öğrencileri de yıkılan lisenin yanındaki B blokta eğitim-öğretime devam ediyorlar; ortada ciddi bir sıkıntı var, öğretmen de öğrenci de veli de mağdur.

Sonuçta; 64 yıllık Yalova Lisesi (sonraki ismiyle Yalova Anadolu Lisesi)  gidiyor, kapanıyor. Yerine 2020 yılında kurulan Yalova Proje Lisesi adıyla yeni bir lise geliyor, tabii o da bu tasarruf tedbirleri ve mevcut ekonomik tablo sonrasında ne zaman inşa edileceği belli olursa.

Bir başka ifade ile; 1500 kişilik Yalova Lisesi kalkıyor, yerine 300 kişilik küçük bir okul, bir proje lisesi geliyor.

SARI ÖKÜZ HİKÂYESİ VE YALOVA LİSESİ

Meşhur hikâyeyi bilirsiniz… Hani bir öküz sürüsü varmış; çevredeki birkaç aslanın asla erişemediği. Günlerden bir gün, aslanlardan biri bir hinlik düşünmüş ve sürü başına gidip, “Biz aslında sizi rahatsız etmek istemiyoruz ama şu sarı öküz çok dikkatimizi çekiyor; onu verirseniz siz de kurtulursunuz, biz de rahatlarız” demiş. Sürünün önde gelenleri toplanıp, ‘sürünün âli menfaatleri adına!’ sarı öküzü kurban etmişler; tabii kısa bir süre sonra benzer bir bahaneyle aslan yeniden kapılarına dayanıp başka bir kurban isteyene kadar…

‘Âli menfaatler adına’ kurban vermede öyle bir noktaya gelinmiş ki, sürü küçülmüş ve sonunda aslanlara tamamen yem olmuş. Ve nihayetinde aslanlara sürekli kurban vererek kurtulacaklarını zanneden sürü liderleri, “Biz bu savaşı ne zaman kaybettik?” sorusuna cevap aramış ve savaşı ‘sarı öküzü verdikleri gün’ kaybettiklerini anlamışlar.

………………….

Peki biz ne yaptık? Yalova’nın âli menfaati varmış gibi Yalova Lisesi’nden vazgeçtik. Sonra n’oldu? Yalova Lisesi’ni kurban vermekle kurtulamadık. Önce adı gitti, sonra kendi yıkıldı ve ‘yenisi yapılır mı, yapılırsa nereye yapılır’ derken; aylardır bekliyoruz. Üstelik giden sadece 74 yıllık lisemizin adı olmadı; yemekhaneden KARAALİOĞLU, spor salonundan ERGİN soyadları da silindi.

74 yıllık lisemizi bilinen adıyla (YALOVA LİSESİ). 

Üniversitemizi bilinen renkleri (YEŞİL-KIRMIZI) ve logosuyla (YÜRÜYEN KÖŞK)..

Geri kazanana dek…

HABERCİ’nin ısrarı ve çabası bitmeyecek!

Bu da Yalova halkına sözümüz olsun!

HABERCİ DİYOR Kİ..

Yalova’nın lisesi Yalova Lisesi, tarihi geçmişiyle birlikte tarihe karıştı…

1948’den 2022’ye Dile kolay; 74 koca yıl!

Süreç nasıl işledi?

Yalova Lisesi 1948 yılında ilkokul-ortaokul süreciyle eğitim-öğretim hayatına başladı.

Milli eğitim sistemindeki değişikliklerle Süper Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise ve Anadolu Lisesi statüsüyle 2020 yılına kadar geldi. Her ile sınavla % 10’luk kontenjandan öğrenci alan bir proje okulu açılması Milli Eğitim Bakanlığı’nca karar altına alınınca Yalova Anadolu Lisesi, tarihi ve köklü geçmişi nedeniyle tercih edildi. Fakat okul dönüştürülmedi. A-Blok boş gösterilerek farklı kurum koduyla yeni bir okul açıldı. 1948 yılında kurulan Yalova Lisesi için kapatılma kararı alındı. 2020’de kurulan Yalova Lisesi (proje okulu) devreye sokuldu. Ardından Şehit Osman Altınkuyu da proje lisesine dönüştürüldü.

Yalova’da iki lise proje okulu yapılınca adrese dayalı öğrenci kaydı yapacak akademik lise kalmadı. Bunun üzerine eski Ticaret Lisesi binasında Halil İnalcık Lisesi açıldı. Fakat o da sadece dört sınıf öğrenci kaydı yapabilmektedir.

Yalova Lisesi için başka kararlar da alındı. Deprem nedeniyle binanın sağlam olmadığı gerekçesiyle yemekhane ve spor salonu gibi bileşikleriyle birlikte A-Blok yıkıldı.

Sınavla öğrenci alan proje Yalova Lisesi, öğrencileriyle birlikte Halil İnalcık Lisesi’ne taşındı. Yalova Anadolu Lisesi öğrencileri B-Blokta eğitim öğretime kapanma sürecine kadar devam edecek kararı çıktı. İki yıl sonra 1948 yılında kurulan Yalova Lisesi böylece kapanmış olacak.

Ortaya derslik sorunu çıkınca 9. sınıfların sınıf öğrenci sayısı artırıldı. Pandemide hibrit (seyreltilmiş) eğitime geçme tercihi ön plana çıkarken Yalova’da yanlış alt yapı çözümleri yüzünden kalabalık (yoğunlaştırılmış) sınıf ortamına geçildi.

Yalova’nın en kalabalık mahalleleri olan Bahçelievler ve Rüstem Paşa ikametli çocuklar akademik lise tercih etmek zorunda olduğunda kent dışına çıkmak zorunda bırakıldı. Uzak mesafe, ekonomik kriz, öğrencinin mahallesinden uzağa gidip yorgun düşmesi ve daha başka çevresel sorunlar ortaya çıktı.

Yalova Lisesi, 50 dersliği olan devasa bir eğitim kurumu durumundan 20 derslikli sınavla öğrenci alan proje lisesine dönüşünce ortaya çıkan derslik açığını kapatmak imkansız hale geldi.

Sonuçta bir anda Yalova’da iki Yalova Lisesi oldu. Mesela Şehit Osman Altınkuyu Anadolu Lisesi’ni proje okuluna dönüştürenler Yalova Lisesi’ni dönüştürmedi.

Tarihi okulu kapatıp yerine 2020 kuruluş tarihli başka bir Yalova Lisesi açtı.

Yani; Yalova Lisesi, tarihi geçmişiyle birlikte tarihe karıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.